21 oktober Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Schoof heeft na de ministerraad een persconferentie gegeven. Met onder meer aandacht voor de Europese Raad van vorige week en ministerraadbesluiten over de verhoging van maximumstraffen voor zware drugscriminaliteit, en over het verlagen van de regeldruk voor Nederlandse bedrijven. De video toont de inleidende verklaring.

Minister-president Schoof: Afgelopen week stond mijn agenda grotendeels in het teken van asiel en migratie. Zowel hier in Den Haag als tijdens de Europese Raad in Brussel. In Den Haag zijn we hard bezig met de uitwerking van afspraak over het asielbeleid. Dat zijn constructieve gesprekken waarin verschillende opties langskomen, waaronder de noodwet. Deze week zetten we de gesprekken voort en het streven is om in de volgende MR, voor het herfstreces, een besluit te nemen, dat heb ik vanochtend in de ministerraad ook toegelicht. Vast staat dat de maatregelen uiteindelijk leiden tot een sneller, strenger en soberder asielbeleid. Zoals we dat ook hebben afgesproken in het regeerprogramma.

Ook tijdens de Europese Raad van afgelopen donderdag was migratie een centraal onderwerp. Ik constateer dat Nederland niet alleen staat in zijn wens om meer grip te krijgen op migratie en dat er momentum is om ook op Europees niveau met aanvullende maatregelen te komen, bovenop het Asiel- en Migratiepact. Vrijwel alle landen hebben de wens om de instroom van migranten naar Europa te verminderen en de terugkeer van uitgeprocedeerden fors te vergroten. Dat kwam duidelijk naar voren tijdens de ochtendsessie die door Italië, Denemarken en Nederland was georganiseerd, maar ook tijdens de top zelf. Samen zoeken we naar innovatieve oplossingen, Nederland speelt daarin een aanjagersrol. Zo is door verschillende landen geopperd te werken met zogenaamde terugkeerhubs. Op verzoek van de Europese Raad gaat de Commissie aan de slag met de uitwerking van het 10-puntenplan van voorzitter Von der Leyen. Met als eerste punt de uitvoering van het Asiel- en Migratiepact, waarvan ook wij vinden dat dit sneller moet. De gezamenlijke wens is om de komende maanden belangrijke stappen te zetten op migratie.

In de Europese Raad hebben we ook gesproken over de oorlog in Oekraïne. President Zelenski heeft ons zijn overwinningsplan gepresenteerd, Plan to Victory. Het is een uitgebreid plan dat we in zijn geheel goed moeten bestuderen alvorens we als bondgenoten gezamenlijk kunnen reageren. Voor Nederland staat buiten kijf dat we Oekraïne onverminderd blijven steunen. Daarom zetten we een vervolgstap in het munitie-initiatief van Nederland, Denemarken en Tsjechië en gaan we met groot-kaliber artilleriemunitie leveren. Nederland draagt daar 271 miljoen euro aan bij. Hiermee helpen we Oekraïne met de munitievoorzieningen in 2025 en stimuleren we de Europese defensie-industrie om verder op te schalen.

Ook in het kader van veiligheid, zij het van een heel andere orde, hebben we vandaag in de ministerraad ingestemd met het wetsvoorstel tot verhoging van de maximumstraffen voor zware drugscriminaliteit, zoals grootschalig bezit van harddrugs en de handel daarin. Ter illustratie: de maximumgevangenisstraf voor handel en productie van harddrugs stijgt in dit wetsvoorstel van 8 naar 12 jaar.        Daarmee moet ons land onaantrekkelijker worden voor de georganiseerde misdaad en zetten we een belangrijke stap in de aanpak van ondermijnende georganiseerde criminaliteit.

Verder hebben we in de ministerraad ook gesproken over het verlagen van de regeldruk voor Nederlandse bedrijven. Ondernemers zijn veel tijd kwijt aan de stapeling van regels uit Nederland en Europa. Dat maakt ondernemen onnodig ingewikkeld en duur en het zet een rem op onze economische groei. Minister Beljaarts werkt daarom aan een regeldrukagenda, die hij nog dit jaar wil presenteren. Het kabinet wil dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk permanent blijft monitoren hoe de regeldruk kan worden verminderd. Vooruitlopend op de benodigde wetgeving hebben we daarom vandaag besloten de tijdelijke status van dit belangrijke Adviescollege te verlengen.

Tot slot: er is vorige week door de onderhandelaars een akkoord bereikt over een structurele vroegpensioenregeling voor zware beroepen. Daarmee ontstaat er voor mensen die dat echt nodig hebben de zekerheid dat er ook na 2025 een regeling is om met vervroegd pensioen te gaan. En ik wil de sociale partners en de minister, die daar de afgelopen tijd hard aan hebben gewerkt, complimenteren met het bereiken van dit belangrijke akkoord.

Informatie voor de pers

Media kunnen voor meer informatie contact opnemen via rvd.openbareagenda.mp@minaz.nl.