Ministeries EZ en KGG op trede 3 van de CO₂-prestatieladder
De ministeries van Economische Zaken (EZ) en Klimaat en Groene Groei (KGG) zijn gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder op trede 3. Inclusief de diensten en agentschappen. De CO2-prestatieladder helpt organisaties om hun CO2-uitstoot inzichtelijk te maken en te verminderen.
Let op: vanwege de kabinetswissel in 2024 zijn de namen van de betrokken ministeries aangepast en is het nieuwe ministerie van Klimaat en Groene Groei opgericht. Deze veranderingen hebben invloed op het monitoren van de CO2-uitstoot van EZ en KGG. Deze veranderingen zijn meegenomen in een geactualiseerde versie van het CO2-managementplan.
CO2-prestatieladder geeft inzicht in voetafdruk van organisatie
De CO2-prestatieladder bestaat uit 5 treden. De eerste 3 gaan over de CO2-uitstoot van de eigen organisatie. Treden 4 en 5 over de uitstoot in de ketens van leveranciers en klanten. De systematiek volgt onder meer de voetafdruk van een organisatie. Hierdoor is te zien of een ministerie op de goede weg is om in 2030 klimaatneutraal te zijn. En ook welke maatregelen zij nog moet nemen. Deelnemende organisaties moeten hier duidelijk over communiceren. Zowel intern als extern.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) loopt binnen EZ voorop en is als enige dienstonderdeel gecertificeerd op trede 4.
Meerdere doelen in CO2-reductie bereikt
Sinds het basisjaar 2019 zijn er duidelijke reductiedoelen voor de ministeries vastgesteld. Deze doelen zijn in lijn met het klimaatakkoord en er is een reductietempo bepaald tot 2030. Hiermee wordt bedoeld: de snelheid waarmee een organisatie haar CO2-uitstoot vermindert. Tijdens dit proces wordt de voortgang continu goed in de gaten gehouden. Een greep uit wat er sinds 2019 is bereikt:
- Sinds 2022 hebben de ministeries beter inzicht in hun prestaties op het gebied van energieverbruik en mobiliteit. De jaren ervoor had de COVID-19-pandemie invloed op de verzamelde data.
- In 2023 hebben maatregelen, zoals de overgang naar groene stroom en het verlagen van de temperatuur in veel panden, een positief effect gehad.
- Vergeleken met 2019 is de CO2-uitstoot met 42% omlaaggegaan. Daarnaast is het reductietempo van gemiddeld 10% per jaar behaald.
- De CO2-uitstoot door elektriciteitsverbruik is in 2023 met 69% afgenomen ten opzichte van 2022.
Nog te behalen doelen CO2-reductie
Hoewel op veel vlakken vooruitgang is geboekt, zijn er ook doelen die EZ en KGG nog niet hebben bereikt. Bijvoorbeeld:
- De uitstoot door het wagenpark blijft een uitdaging. Dat komt onder andere door de toename van elektrische voertuigen en hun afhankelijkheid van grijze stroom. Deze voertuigen vormen nu zo’n 30% van de totale uitstoot van het wagenpark. In 2023 bestond het totale wagenpark voor 59% uit zero-emissie bedrijfswagens.
- De doelstelling van 25% reductie op het vliegverkeer is niet gehaald. En de uitstoot door privéauto’s voor zakelijke reizen is zelfs gestegen.
Meer informatie over de prestaties en uitdagingen van KGG en EZ op het gebied van duurzaamheid, staat in de voortgangsrapportage van 2024.
Doelen en maatregelen Klimaatakkoord
Om de doelen uit het Klimaatakkoord te behalen, hebben EZ en KGG afgesproken wat zij hiervoor gaan doen. Het werk mag geen negatieve impact hebben op het klimaat. Duurzaamheid gaat hierbij verder dan alleen het klimaat. Sociale doelen of circulaire doelen horen daar ook bij.
In de afgelopen 5 jaar hebben EZ en KGG planmatig en structureel stappen gezet om duurzaamheid in de bedrijfsvoering te integreren. Daardoor is de duurzame ontwikkeling inmiddels zichtbaar in de hele breedte van de ministeries.
Ook nemen beide ministeries duurzaamheid steeds vaker mee in de interne besluitvorming. De afspraken in het Manifest verduurzaming bedrijfsvoering 2.0 helpen de ministeries om het einddoel te bereiken: een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030. Steeds betrouwbaardere data helpen ook bij het behalen van dit einddoel.
Duurzaamheidsverslag EZ en KGG
In het duurzaamheidsverslag van EZ en KGG is jaarlijks te zien hoe de ministeries ervoor staan. En welke stappen ze zetten om een klimaatneutrale bedrijfsvoering te realiseren. Het verslag geeft inzicht in de voortgang en in de keuzes en uitdagingen waar de ministeries voor staan.
Bekijk hier het duurzaamheidsverslag van 2023.
Neem voor meer informatie, vragen, of opmerkingen contact op met duurzamebedrijfsvoering@minezk.nl.
Documenten
-
CO2 voortgangsverslag 1e helft 2024 EZK/LNV
Halfjaarlijkse voortgangsrapportage over de periode 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2024. De ministeries van Economische Zaken ...
-
CO2 voortgangsverslag 2023 EZK/LNV
-
CO2 -Managementplan Ministerie van EZK en LNV 2024
-
CO2 voortgangsverslag en energie actieplan 2022 ministerie van EZK/LNV
De ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) rapporteren over de voortgang ...
-
CO2-bewust certificaat EZK 2024
Dit certificaat bevestigt dat het managementsysteem voor het CO2-bewust handelen van het ministerie van Economische Zaken en ...
-
Duurzaamheidsverslag 2023 ministeries van EZK en LNV
De ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) publiceren jaarlijks hun ...
-
Duurzaamheidsverslag 2022 ministeries van EZK en LNV
De ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) publiceren jaarlijks hun ...
-
CO2 -Managementplan Ministerie van EZK en LNV 2023
Dit CO2-managementplan 2023 brengt de doelen voor het verminderen van de CO2-uitstoot van de ministeries van Economische Zaken en ...
-
Interne audit CO2-prestatieladder EZK 2022
-
Duurzaamheidsverslag 2021 ministeries van EZK en LNV
De ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) publiceren jaarlijks hun ...
-
Duurzaamheidsverslag 2020 ministeries van EZK en LNV
Duurzaamheidsverslag 2020 ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (PDF | 36 pagina's ...
-
Manifest verduurzaming bedrijfsvoering EZK en LNV
Manifest verduurzaming bedrijfsvoering EZK en LNV (PDF | 10 pagina's | 349 kB)
-
Duurzaamheidsverslag 2019 ministeries van EZK en LNV
De ministeries van Economische Zaken & Klimaat en Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit publiceren hun gezamenlijke verslag over de ...