Werken aan Groningen - Klaas Reinders
Iedere dag zetten vakmensen in Groningen zich in om de provincie veiliger en toekomstbestendig te maken. Eén van hen is schooldirecteur Klaas Reinders. Hij vertelt over de kansen en het toekomstperspectief voor jongeren in de regio.
In zijn algemeenheid gaat het best wel goed met onze leerlingen.
Maar u bent bevindt zich in het aardbevingsgebied waar we de problematiek van de aardbevingen hebben.
En onze jongeren die zitten al jaren in die problematiek.
Mijn naam is Klaas Reinders, ik ben directeur Gebouwbeheer Facilitair en ICT van Campus Eemsdelta in Appingedam.
Bijzonder aan de Campus Eemsdelta is dat alle vormen van voortgezet onderwijs en mbo in één gebouw of in een cluster van gebouwen vertegenwoordigd is.
Dus van praktijkonderwijs, vmbo, havo-atheneum en vwo-plus.
En dat betekent dat wij onze leerlingen perspectief willen bieden.
Dat zij de kansen krijgen om zich te ontwikkelen.
Zowel theoretisch als praktisch kunnen ze zich ontwikkelen.
Dat wordt natuurlijk zichtbaar in de lessen, maar ook in vele nevenactiviteiten die we hebben zoodat ze perspectief hebben in een mooie omgeving.
- Wij doen mee aan het project Jong Ondernemen en dat is dat je met een groepje leerlingen van dezelfde leeftijd dat je een eigen bedrijf gaat opstarten.
Het product ga je zelf bedenken.
Dat ga je helemaal uitvoeren en je gaat het verkopen.
Wij hebben een product bedacht een spiegel die je zelf kunt decoreren met leuke letters en met een bakje eraan.
Het is eigenlijk een multifunctionele spiegel.
- Ik vind het persoonlijk een mooie ervaring omdat niet iedereen het in de toekomst wil gaan doen.
Maar ik vind het toch wel belangrijk om te weten hoe het precies werkt.
- Ja, en ik denk dat je met dit project ook wel goed kunt kijken of het ondernemerschap iets voor jou is en of je iets iets met dit later wil gaan doen of dat je misschien door wil met het bedrijfje.
Het is een hele grote kans dat je dit kunt doen, denk ik.
- De filosofie is dat wij leerlingen van zowel met een praktische opleiding als een theoretische opleiding met elkaar in contact laten brengen, zodat ze elkaar kunnen stimuleren en tot bloei kunnen komen wanneer ze twaalf jaar zijn, hier binnen komen en met zestien, zeventien, achtien jaar naar vervolgonderwijs of verder weg trekken dat ze dan een goede basis hebben voor een goed toekomstperspectief hier in de regio of elders.
De grootste uitdaging is denk ik dat we weer samen vertrouwen krijgen in de overheid. Instanties die vaak mede bepalend zijn voor de situatie waarin je je bevindt. En wat belangrijk is, is dat deze regio perspectief krijgt en dat we ook samen dat perspectief zien. En daar wordt natuurlijk met elkaar hard aan gewerkt. Maar de Groninger nuchterheid zegt: eerst zien en dan geloven. Dus dat is zeker van toepassing in onze situatie.