Nederland en Palestijnse Autoriteit versterken hun veiligheidssamenwerking

Nederland vindt het belangrijk om de al bestaande samenwerking met de Palestijnse veiligheidssector te versterken. Vandaag is dat bekrachtigd met een samenwerkingsovereenkomst, nadat de handtekeningen zijn gezet door minister Kajsa Ollongren en de Palestijnse minister van Binnenlandse Zaken, generaal-majoor Ziad Hab al-Reeh.

Hij was eerder deze maand in Nederland op uitnodiging van Ollongren. Aanleiding daarvoor waren haar bezoeken aan Israël en de Palestijnse gebieden.

Ollongren: “We onderzoeken verschillende initiatieven. Want een sterke Palestijnse veiligheidssector kan bijdragen aan stabiliteit, veiligheid en duurzame vrede.”

Zo wil de minister kennis uitwisselen over onder meer terrorismebestrijding, zoek- en reddingsacties, identiteitsfraude en documentatie. Daarnaast wil Nederland een groep vrouwen uit de Palestijnse veiligheidssector opleiden tot zogeheten ‘first responders’. Die komen na een crisis direct in actie.

De overeenkomst is een aanvulling op de inzet die Nederland al levert. Die bestaat uit een bijdrage van 2 burgers en 4 militairen aan de United States Security Coordinator for Israel and the Palestinian Authorities (USSC) in Jeruzalem en Ramallah. USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. De Nederlanders houden zich binnen deze missie bezig met training, advisering en begeleiding van Palestijnse veiligheidstroepen.

Naast de inzet voor USSC heeft Nederland ook een groot aandeel in Eupol Copps. Politiemensen uit de Europese Unie dragen daarvoor bij aan de ontwikkeling van de Palestijnse politie.