Secretaris-generaal (SG) en plaatsvervangend SG (PSG)
Secretaris-generaal Christiaan Rebergen
Secretaris-generaal Christiaan Rebergen heeft sinds 12 augustus 2024 de ambtelijke leiding over het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Hij vormt samen met de plaatsvervangend secretaris-generaal (PSG) en de 4 directeuren-generaal (DG’s) de bestuursraad. Dat is het hoogste ambtelijke orgaan binnen BZ.
De DG’s geven leiding aan de directoraten-generaal, die de bewindslieden op de verschillende beleidsterreinen ondersteunen. De bestuursraad (SGDG-beraad) ziet toe op de hoofdlijnen en samenhang van het beleid en op een goede afstemming van de werkzaamheden.
Ondersteunende directies
Onder de secretaris-generaal en plaatsvervangend secretaris-generaal vallen ook de ondersteunende directies van BZ. Deze directies en diensten zorgen voor de optimale ondersteuning van de organisatie op terreinen zoals financiën, personeel, informatievoorziening en voorlichting.
Directie Communicatie (COM)
COM houdt zich bezig met de interne en externe communicatie van de beleidsdoelstellingen van het ministerie. De directie vertelt op een toegankelijke manier over het werk van Buitenlandse Zaken. COM werkt met multidisciplinaire teams, waarin verschillende communicatie-expertises vertegenwoordigd zijn.
De directie beheert verschillende BZ-communicatiekanalen, zoals de social media en website van BZ. En coördineert de media- en communicatiestrategie rond de bewindspersonen.
Directie Ondersteuning Bestuur (DOB)
DOB coördineert alle aangelegenheden die voor de politieke en ambtelijke top van het ministerie van Buitenlandse Zaken van belang zijn. Zoals de stukkenstroom richting de bewindspersonen, parlementaire contacten en advisering voor de (Rijks)ministerraad, onderraden en ministeriële commissies. In dit proces adviseert de directie ook inhoudelijk op de stukken aan de politieke en ambtelijke top.
Daarnaast is DOB secretaris van de Bestuursraad, Managementraad en de coördinatiecommissie voor internationale vraagstukken (CoRIA). Verder vertegenwoordigt de directie de interdepartementale positie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Tot slot ondersteunt DOB de leiding van het departement in haar bestuurlijke taak en maatschappelijke opgave.
Directie Protocol en Gastlandzaken (DPG)
DPG is verantwoordelijk voor het Rijksbrede gastlandbeleid voor de buitenlandse ambassades en internationale organisaties in Nederland en de registratie van hun medewerkers. De directie zorgt voor de organisatie en begeleiding van inkomende (staats)bezoeken van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en organiseert grote internationale evenementen in Nederland. Bovendien verzorgt DPG de coördinatie van de buitenlandse verplichtingen van het Koninklijk Huis, het proces van aankomende en vertrekkende buitenlandse ambassadeurs en beoordeling van en advisering over aanvragen voor (koninklijke) onderscheidingen aan personen die wonen in het buitenland.
Eenheid Strategische Advisering (ESA)
ESA versterkt het strategisch vermogen van het ministerie inclusief de posten, door bij te dragen aan buitenlands beleid dat zo veel mogelijk toekomstbestendig, op kennis gebaseerd, extern gericht en coherent is. Daarvoor signaleert ESA belangrijke trends en ontwikkelingen, verzorgt de eenheid strategische analyses en adviezen voor de politieke en ambtelijke leiding en faciliteert ESA strategisch denken bij beleidsdirecties en posten.
Directie Financieel-Economische Zaken (FEZ)
FEZ is als concerncontroller verantwoordelijk voor een goed financieel beheer op het ministerie van Buitenlandse Zaken en waarborgt de rechtmatigheid en doelmatigheid ervan. De directie ondersteunt de budgethouders bij besluitvorming op centraal en decentraal niveau, bewaakt de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid. Ook bevordert FEZ de integratie van beheer en beleid en levert daardoor een bijdrage aan het realiseren van de beleidsdoelstellingen van het ministerie.
Hoofddirectie Postennet (HDPN)
HDPN werkt aan de strategische en tactische aansturing en beleidsvorming van het postennet, zodat de posten over de juiste mensen en middelen beschikken en voldoende ondersteund worden vanuit Den Haag om hun opdracht uit te voeren. Daarnaast gaat HDPN over de communicatie met het parlement over het postennet en neemt HDPN namens de SG besluiten over personele aangelegenheden op de posten.
Directie Veiligheid, Crisiscoördinatie en Integriteit (VCI)
VCI helpt vanuit zijn verantwoordelijkheid het ministerie te beschermen en weerbaar te maken. VCI is er als het misgaat. Medewerkers werken wereldwijd in een bijzondere context onder soms moeilijke omstandigheden. De risico’s waar elke medewerker mee te maken krijgt zijn continu aan verandering onderhevig. VCI ondersteunt Buitenlandse Zaken om medewerkers in een (sociaal- en fysiek) veilige werkomgeving op een integere en betrouwbare wijze te laten werken en om processen, informatie en overige belangen te beschermen, wereldwijd, nu en in de toekomst.
Directie Vertalingen (AVT)
AVT verzorgt vertalingen in en uit de vreemde talen voor Buitenlandse Zaken en andere ministeries, de minister-president, het Koninklijk Huis en een aantal Hoge Colleges van Staat. AVT verstrekt ook taalkundig-culturele adviezen en biedt ondersteuning aan bewindspersonen bij redevoeringen in het Engels, Frans en Duits.
Directie Juridische Zaken (DJZ)
DJZ biedt juridische ondersteuning bij vraagstukken op vrijwel alle terreinen van het recht en het opstellen van BZ-wetgeving. De directie treedt op als agent voor de Europese en internationaalrechtelijke colleges en als raadsman voor de bestuurs- en civiele rechter. DJZ coördineert ook de voorbereiding, totstandkoming, goedkeuring en bekrachtiging van de verdragen voor het Koninkrijk.
Directie Open Overheid (DOO)
DOO is verantwoordelijk voor actieve openbaarmaking en openbaarmaking op verzoek, zowel van derden als verzoeken van het parlement. DOO is het eerste aanspreekpunt bij externe onafhankelijke onderzoekscommissies. DOO adviseert en ondersteunt het ministerie op terrein van openheid en transparantie.
Hoofddirectie Bedrijfsvoering (HDBV)
HDBV bundelt de krachten van de bedrijfsvoeringsdirecties: Directie Huisvesting en Facilitaire zaken (DHF), 3W (WereldWijd Werken) en Financiële Service Organisatie (FSO). De directie ondersteunt in de aansturing van de bedrijfsvoering van het departement en de posten door middel van beleidsvorming, coördinatie, regie en de integrale uitvoering.
- DHF draagt zorg voor de vastgoed en huisvestingprojecten van Buitenlandse Zaken, inclusief het beheer en de exploitatie daarvan in het buitenland, voor ambassades, consulaten en residenties.
- FSO zorgt voor een betrouwbare financiële administratie. De directie biedt een volledig pakket op het terrein van financiële administratie, advisering en inkoop en treedt op als controller voor directies en posten die zelf geen controller hebben.
- 3W is een Rijksbrede shared service organisatie. Werknemers van de Nederlandse overheid kunnen bij 3W alles regelen wat zij nodig hebben om te werken, reizen en wonen buiten Nederland. Voor zichzelf en eventueel voor het gezin. 3W levert ook diensten aan BZ-medewerkers, ongeacht hun standplaats.
Hoofddirectie Personeel en Organisatie (HDPO)
HDPO houdt zich bezig met de ontwikkeling en implementatie van beleid, kaders, systemen en instrumenten op het gebied van de eigen organisatie en personeel, en de internationaal werkende ambtenaren Rijksbreed. Het doel is een inclusief, lerend, veilig en richtinggevend Buitenlandse Zaken waar medewerkers trots zijn op hun organisatie, met plezier werken, op talenten worden ingezet en vakmanschap laten zien.
Directie Informatievoorziening en Digitale Innovatie (IDI)
IDI adviseert, begeleidt en ondersteunt het departement met de strategie en beleidskaders voor informatievoorziening en ICT, de digitale innovatie van het ministerie en de regie op de uitbestede I(CT)-dienstverlening.
Directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB)
IOB voorziet in onafhankelijk evaluatieonderzoek van beleid en uitvoering. Ook adviseert de directie over de programmering en uitvoering van de evaluaties die onder verantwoordelijkheid van beleidsdirecties en posten worden gedaan. IOB is onafhankelijk in de keuze van onderzoeksmethoden, bij de beoordeling van data en in de weging van alternatieve verklaringen, en niet afhankelijk van onderzoek of onderzoeksvoorstellen van anderen. Rapporten van IOB zijn openbaar en worden aan de Tweede Kamer aangeboden.
Directie Inspectie, Signalering en Begeleiding (ISB)
ISB brengt risico’s in kaart die resultaten voor de BZ-organisatie in de weg staan. ISB richt zich op het doorlichten van de directies en Nederlandse ambassades en consulaten wereldwijd. ISB maakt een onafhankelijke en integrale beoordeling van het functioneren, de beleids- en bedrijfsvoering en adviseert over de optimalisering hiervan.