Directeur-generaal Politieke Zaken (DGPZ)
DGPZ ontwikkelt het beleid voor vrede en veiligheid en adviseert de politieke top op het gebied van buitenlandspolitieke aangelegenheden. DGPZ geeft onder andere advies over de Nederlandse inbreng en opstelling in internationale organisaties en in politieke kwesties tussen landen. Belangrijke thema's voor DGPZ zijn conflictpreventie, crisisbeheersing, mensenrechten en versterkt engagement.
Directie Multilaterale Instellingen en Mensenrechten (DMM)
DMM werkt aan de bescherming en bevordering van mensenrechten wereldwijd en houdt zich bezig met de Nederlandse inzet binnen multilaterale instellingen. DMM is als forum- en themadirectie verantwoordelijk voor de coördinatie van het Nederlandse buitenlandbeleid ten aanzien van mensenrechten en diverse internationale organisaties zoals de VN, de internationale financiële instellingen (IFI’s) en internationaal schuldenbeleid, net als de diverse internationale strafhoven en -tribunalen.
De mensenrechtenambassadeur zet zich in voor meer samenhang in het Nederlandse mensenrechtenbeleid.
Directie Veiligheidsbeleid (DVB)
DVB houdt zich bezig met het Nederlandse veiligheidsbeleid. Dat richt zich op het bevorderen van de Nederlandse en internationale veiligheid, de internationale rechtsorde en internationale stabiliteit. Het doel van het beleid is om onze kwetsbaarheid te verminderen en zo goed mogelijk voorbereid zijn op onvoorspelbare ontwikkelingen. Dat doet DVB niet alleen als themadirectie, maar ook als forumdirectie, gericht op onder andere NAVO, OVSE, EU (GVDB), VN (1e commissie) en IAEA.
Eenheid Sanctiebeleid (ESB)
De Eenheid Sanctiebeleid (ESB) is verantwoordelijk voor de strategische inzet en doorontwikkeling van het sanctie-instrumentarium. Zo is ESB is betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe sanctiepakketten in EU-verband. Voor de coördinatie van sanctie-naleving binnen de Rijksoverheid staat ESB in dagelijks contact met uitvoeringsorganisaties. ESB stuurt het proces van modernisering van het sanctiestelsel aan, waarbij vormgeving van een nieuwe sanctiewet centraal staat.
REGIODIRECTIES:
Directie Westelijk Halfrond (DWH)
DWH is verantwoordelijk voor de bilaterale relaties met Noord-Amerika, Latijns-Amerika en de Cariben en coördinatie van het buitenlandse beleid ten aanzien van deze landen. DWH volgt de ontwikkelingen in regionale organisaties, zoals de Organization of American States (OAS). Ook stuurt de directie de posten in de regio aan en is voor deze posten het eerste contact. DWH is ook het eerste aanspreekpunt voor de vertegenwoordigingen van de landen van het Westelijk Halfrond in Den Haag.
Directie Azië en Oceanië (DAO)
DAO is verantwoordelijk voor de bilaterale relaties van Nederland met de landen in Azië en Oceanië en coördinatie van het buitenlandse beleid ten aanzien van deze landen. De directie onderhoudt een uitgebreid netwerk binnen het ministerie zelf, met andere ministeries in Den Haag, de Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd, de ambassades van de landen in Azië en Oceanië in Den Haag en Brussel, de EU, relevante internationale organisaties, denktanks, universiteiten en andere kennisinstellingen, en het maatschappelijk middenveld.
Directie Noord-Afrika en Midden-Oosten (DAM)
De directie Noord-Afrika en Midden-Oosten (DAM) is verantwoordelijk voor de bilaterale relaties van Nederland met de landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en de coördinatie van het buitenlandse beleid ten aanzien van deze landen. DAM werkt samen met de posten en partners in binnen- en buitenland aan goede banden met de landen in de regio en bevordering van de internationale rechtsorde, vrede en veiligheid. DAM zorgt dat de Nederlandse belangen optimaal gediend worden en dat we Nederland veilig, welvarend en internationaal sterk gepositioneerd houden.
Directie Sub-Sahara Afrika (DAF)
DAF is verantwoordelijk voor de bilaterale relaties van Nederland met de landen in Sub-Sahara Afrika en de coördinatie van het buitenlandse beleid ten aanzien van deze landen. DAF werkt samen met de ambassades in Sub-Sahara Afrika, ngo’s en andere kennispartners, en het maatschappelijk middenveld. In 2023 is de Afrikastrategie aan de Tweede Kamer gestuurd, de belangrijkste leidraad voor het werk de komende jaren.