Directeur-generaal Europese Samenwerking (DGES)
DGES ontwikkelt en coördineert het Nederlandse beleid met betrekking tot Europa en de Europese Unie. DGES is verantwoordelijk voor de relatie tussen Nederland en afzonderlijke (kandidaat)lidstaten van de EU. DGES zorgt voor een samenhangend Nederlands EU-beleid op het gebied van bijvoorbeeld transport, milieu en (inter)regionale organisaties, zoals de Raad van Europa, de OESO en de Benelux. Ook het internationaal cultuurbeleid en de consulaire dienstverlening wereldwijd vallen onder het DGES.
Directie Integratie Europa (DIE)
DIE bereidt politieke besluitvorming voor over de grote lijnen van het Nederlandse EU-beleid en is eerstverantwoordelijke op institutionele vormgeving, EU-uitbreiding, EU-ontwikkelingshulp en de EU-meerjarenbegroting. Ook op het gebied van het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid (GBVB) van de Europese Unie zorgt DIE voor een gecoördineerde inbreng.
De directie coördineert ook instructies voor Brusselse werkgroepen en Comités en verzorgt de voorbereiding van (Europese) Raden, de Raad Algemene Zaken en de Raad Buitenlandse Zaken, inclusief de daarbij behorende Kamerdebatten. Daarnaast is DIE verantwoordelijk voor het Europees sanctiebeleid en coördineert de naleving hiervan. De Speciaal Gezant voor Migratie (SGM) is verbonden aan DIE en wordt aangestuurd door DGES.
Eenheid Internationaal Cultuurbeleid (ICE)
ICE is penvoerder en uitvoerder van het Internationale Cultuurbeleid (ICB) dat het Nederlandse cultuur- en buitenlandbeleid aan elkaar verbindt. Het ICB dient een drieledig doel: versterking van de Nederlandse culturele en creatieve industrie in het buitenland, ondersteuning van de bilaterale relaties door culturele middelen in te zetten (onze soft power), en inzet van de kracht van cultuur en de creatieve industrie (topsector) bij maatschappelijke uitdagingen waar samenlevingen voor staan (zoals SDG’s).
Internationale erfgoedsamenwerking (IES) is een belangrijk onderdeel van dit beleid. Het ICB is de verantwoordelijkheid van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). De minister van Buitenlandse Zaken is coördinerend minister. ICE werkt daarom nauw samen met OCW, de posten (waaronder 24 focuslanden) en het culturele veld. Het hoofd ICE is ook Ambassadeur Internationale Culturele Samenwerking (ACS).
Hoofddirectie Consulaire- en Visumzaken (HDCV)
HDCV biedt dag en nacht consulaire dienstverlening aan burgers in het buitenland die iets met de Nederlandse overheid moeten regelen of informatie nodig hebben. En aan Nederlanders die in nood zijn in het buitenland. HDCV is er ook voor niet-Nederlanders die naar Nederland of de andere delen van het Koninkrijk willen komen en een visum nodig hebben.
De Consulaire Service Organisatie (CSO) is de centrale backoffice waar de registratie, beoordeling en beslissing op aanvragen voor visa, reis- en identiteitsdocumenten worden genomen en regelt alle uitvoeringszaken rondom legalisaties, aktes en verklaringen.
NederlandWereldwijd (NWW) is het wereldwijde frontoffice en contactcentrum voor Nederlanders in en op weg naar het buitenland voor relevante hulp en informatie en is 24/7 bereikbaar in vier talen (Nederlands, Engels, Frans en Spaans). NWW biedt bijvoorbeeld informatie over het verlengen van een paspoort, het activeren van DigiD vanuit het buitenland, (r)emigeren, AOW en studeren in het buitenland. NWW verleent ook hulp aan Nederlanders in nood in het buitenland, samen met de ambassades. NederlandWereldwijd is ook verantwoordelijk voor de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De beleidsafdeling van HDCV houdt zich bezig met drie hoofdthema’s: dienstverlening aan vreemdelingen (visa voor lang en kort verblijf), dienstverlening aan Nederlanders (consulair-maatschappelijk en reisdocumenten) en consulaire crisiscoördinatie, waaronder de crisisparaatheid van de posten, repatriëring en evacuaties.
Regiodirectie:
Directie Europa (DEU)
DEU is verantwoordelijk voor het regiobeleid voor 54 landen. Kort gezegd zijn dit alle Europese landen, inclusief 27 lidstaten van de Europese Unie en in het Oosten t/m de Kaukasus en Centraal-Azië. DEU stuurt de ambassades in de regio aan, vergaart kennis over landen en gebieden en draagt zorg voor het contact met relevante spelers in het beleidsveld. De directie is ook verantwoordelijk voor de Nederlandse inbreng in de Raad van Europa en in de Benelux.
Ten slotte is DEU verantwoordelijk voor de uitvoering van het MATRA-programma, waarmee de maatschappelijke transitie in een aantal Europese landen wordt ondersteund. Gelet op het grote aantal landen in Europa en de relatief grote politieke belangstelling die zij hebben, bereidt DEU jaarlijks veel inkomende en uitgaande bezoeken voor, waaronder staatsbezoeken.