De meestgestelde vragen over Expo 2020 Dubai
Lees hieronder veelgestelde vragen en antwoorden.
Wat is een Expo?
Met een Expo wordt een wereldtentoonstelling bedoeld. Expo’s zijn grote internationale exposities waar landen economische, sociale, culturele en/of sociale ontwikkelingen laten zien. De eerste Expo werd in 1851 georganiseerd. Het is daarmee het oudste platform voor innovatie.
Er zijn verschillende soorten Expo’s. Thematische Expo’s gaan vaak over een specifiek onderwerp, zijn kleiner van opzet en worden met grotere regelmaat georganiseerd. Deze vinden vaak in een beursgebouw plaats. De laatste thematische Expo was in Astana (Kazachstan). De volgende thematische Expo is de Floriade in 2022 in Almere.
Er zijn ook universele (algemene) Expo’s. Deze zijn grootschalig van opzet en worden in de regel eens in de 5 jaar georganiseerd. Deze Expo’s vinden niet in een beurshal plaats maar ieder land bouwt een eigen pand, ook wel paviljoen genoemd.
Expo 2020 Dubai was een universele Expo, alweer de 35e in de geschiedenis van de wereldtentoonstelling. Deze vond plaats van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022. Voor het eerst vond de Expo plaats in de Golfregio.
Wat is er op een Expo te zien?
Expo’s hebben geen duidelijk inhoudelijke omschrijving van hoe het evenement er precies uit moet zien. Veel is mogelijk, van handelsbeurs tot pretpark en alles daar tussenin. Deelnemers bepalen zelf wat ze tentoonstellen. Wel zijn er twee belangrijke voorwaarden:
- de tentoonstelling moet plaatsvinden op een afgesloten terrein;
- de tentoonstelling moet vooruitstrevend zijn.
Neemt Nederland vaker deel aan Expo’s?
Ja. Nederland heeft aan alle Expo’s vanaf 1910 meegedaan.
Wanneer vond Expo 2020 Dubai het plaats?
Van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022. Door COVID werd de Expo 1 jaar uitgesteld. De Expo-organisatie besloot de naam van het evenement niet te wijzigen. Vandaar de naam Expo 2020 Dubai.
Wanneer vierde Nederland de Nationale Dag op Expo 2020 Dubai?
Elk land heeft een eigen nationale viering tijdens de Expo, de zogenoemde Nationale Dag. Op 3 november 2021 vierde Nederland haar nationale dag. Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima waren hierbij aanwezig. De Koning opende bij deze gelegenheid officieel het Nederlandse paviljoen.
Het Koninklijk Paar werd begeleid door toenmalig minister De Bruijn voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De Bruijn leidde gelijktijdig een handelsmissie naar de VAE.
Op wie richtte Expo 2020 Dubai zich?
Op zowel de particuliere (dagjesbezoeker) als de zakelijke bezoeker. Niet alleen uit de Golfregio, maar juist ook vanuit de hele wereld.
Wie deden er mee?
Er deden ruim 190 landen en organisaties mee.
Hoeveel bezoekers trok Expo 2020 Dubai?
Volgens de organisatie in Dubai bezochten ruim 20 miljoen mensen de Expo. Het Nederlandse paviljoen trok ruim 950.000 bezoekers.
Wat was het thema?
Het hoofdthema van Expo 2020 Dubai was ‘Connecting Minds, Creating the Future’. Om innovatieve, duurzame oplossingen te bedenken voor wereldwijde problemen is verbinding tussen culturen, landen en regio’s noodzakelijk. Door te verbinden, samen te werken en nieuwe partnerschappen aan te gaan komen we tot die oplossingen. Dit draagt bij aan een betere toekomst voor iedereen. Expo 2020 Dubai bood deelnemers en bezoekers hiervoor het platform.
Het hoofdthema viel uiteen in 3 subthema’s, ieder subthema had een eigen district op het Expo-terrein:
- Opportunity
Het mobiliseren van mensen en gemeenschappen zodat ze actief bijdragen aan een betere toekomst. - Mobility
Het creëren van slimme en efficiënte verbindingen, zowel fysiek als virtueel. - Sustainability
Vooruitgang boeken zonder dat dat ten koste gaat van toekomstige generaties.
Het Nederlandse paviljoen bevond zich in het duurzaamheids (Sustainability) district. Dit sloot aan bij het inhoudelijke thema van Nederland: Uniting water, energy and food.
Wat was het thema van de Nederlandse inzending?
Elk deelnemend land kiest een inhoudelijk werkthema voor het eigen paviljoen. Dit thema moet binnen het overkoepelende thema van de EXPO passen. De Nederlandse deelname koos in Dubai voor ‘Uniting water, energy & food’. Deze keus werd gemaakt in goed overleg met een groot aantal partners in het bedrijfsleven, kennisinstellingen en ministeries.
Dit thema is - ook na Expo - zeer relevant voor de Golfregio. Ook kan Nederland zich op dit thema goed onderscheiden ten opzichte van andere landen.
Waarom deed Nederland mee aan Expo 2020 Dubai?
Een wereldtentoonstelling en Expo 2020 Dubai in het bijzonder is een internationaal podium voor landen om zich te presenteren aan de wereld. Hier kunnen zij laten zien wat zij te bieden hebben op gebied van innovatie en duurzaamheid. En welke oplossingen zij hebben voor mondiale problemen.
Het was de eerste Expo in de Golfregio. De Golfregio is een grootverbruiker van water en energie. De Golfregio wil de manier waarop zij met met water, voedsel en energie omgaan veranderen. En Nederlandse bedrijven, wetenschappers en opleidingen hebben juist veel kennis en ervaring op dit gebied.
De Golf is een belangrijke regio voor Nederland. In 2018 exporteerde Nederland voor € 14 miljard aan goederen en diensten naar de regio. De import van Nederland uit de Golfregio bedroeg circa € 7,7 miljard. Bedrijven in de regio tonen een groeiende interesse om verdere mogelijkheden te verkennen met bedrijven in Nederland. De economische banden tussen Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten en de rest van de Golfregio zijn sterk. Vooral met betrekking tot handel en wetenschappelijke uitwisseling.
Expo 2020 Dubai bood kansen om deze langdurige banden te verdiepen en positieve verandering te stimuleren. Er is veel interesse in het delen van kennis, onze manier van samenwerken en voor Nederlandse innovaties op het gebied van water, energie en voedsel. Er liggen dus veel kansen voor Nederland in de Golfregio.
Bij de Expo richtte Nederland zich nadrukkelijk op de zakelijke bezoeker, veel meer dan bij eerdere deelnames. Zo kwamen er tientallen handelsmissies uit Nederland naar Expo, waaronder twee in bijzijn van één of meer ministers. Expo 2020 Dubai is onderdeel van een meerjarige strategie om de banden tussen Nederland en de Golfstaten te versterken.
Waarom is de verbinding tussen water, energie en voedsel zo belangrijk?
Water, energie en voedsel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze 3 zijn cruciaal in de wereld, zeker ook in het Midden Oosten. De Golflanden zijn, als je meet per inwoner, de grootste verbruikers van water en energie in de wereld. Dat moet, vinden ze zelf ook, radicaal anders.
Water is de belangrijkste grondstof voor landbouw, tuinbouw en vleesproductie. Maar vooral ook voor het bestaan in het algemeen. Energie is nodig om water omhoog te pompen, te zuiveren of te destilleren en te verspreiden. En voedsel wil men ook in deze regio bij voorkeur zoveel mogelijk zelf produceren.
Om de ambities van Golflanden effectief te realiseren is verbinding nodig tussen deze sectoren. De landen weten dat, maar beschikken niet over de benodigde expertise. Nederland juist wel.
Wat maakte dit paviljoen zo bijzonder?
Het Nederlandse paviljoen was een mini-biotoop. Die biotoop liet de verbinding zien die Nederland weet te leggen tussen duurzame energie, watermanagement, agricultuur en circulariteit. Het paviljoen vertelde het verhaal van de Nederlandse deelname op een manier die alle zintuigen van bezoekers prikkelde.
Bezoekers konden de onderlinge verbinding tussen innovatieve Nederlandse oplossingen voor water, energie en voedselvraagstukken in het paviljoen ervaren. Er werd water gemaakt, energie opgewekt en voedsel geoogst.
In het paviljoen stond een ‘kegel’ van ruim 18 meter, waar aan de buitenkant eetbare planten werden geteeld en aan de binnenkant paddenstoelen. De ‘Sunglacier’ techniek van Ap Verheggen kon het water dat hiervoor nodig was aan de woestijnlucht onttrekken. Verheggen ontwierp deze installatie die dagelijks 1.200 liter water uit de lucht haalde voor het paviljoen. Dit water werd gebruikt voor de teelt van de planten en voor het drinkwater in het paviljoen.
De energie werd opgewekt met gekleurde ‘glas in lood’ zonnepanelen. Die zonnepanelen zijn gemaakt van organisch materiaal door Studio Marjan van Aubel en Armor Asca. Buro Belén ontwikkelde biologisch afbreekbare gordijnen geïnspireerd op de originele vegetatie in Dubai. Zo ontstond een unieke biotoop, met een eigen mini-klimaat.
Ook met het exterieur en interieur liep Nederland voorop. Voor de bouw is gebruik gemaakt van lokaal gehuurde materialen. Hierdoor werd transport tot een minimum beperkt. Ook het interieur bestond uit gehuurde elementen. Na afloop worden bijna alle materialen teruggegeven aan de regio of ze krijgen een volgende bestemming. Zo zijn de stalen damwanden gehuurd en teruggegeven aan de lokale verhuurder, die ze weer voor andere bouwprojecten in Dubai kan gebruiken. De kwekerij voor paddenstoelen is overgenomen door een lokale onderneemster. En de goederenlift wordt elders in Dubai weer in een gebouw opgebouwd. Met deze aanpak wordt de ecologische footprint van het paviljoen tot het minimum beperkt.
Wat was er in het paviljoen te doen en te zien?
Het paviljoen was toegankelijk voor de dagjesbezoekers van Expo 2020 Dubai. Zij werden getrakteerd op een sensationele ervaring van de kracht van de natuur. En de hierop gebaseerde Nederlandse innovaties. KossmanndeJong en BIND ontwierpen een bezoekersshow die de verbeelding en zintuigen van bezoekers prikkelde, en het verhaal van de Nederlandse biotoop vertelde en liet ervaren.
Dankzij de ‘Sunglacier’ van Ap Verheggen zagen en proefden bezoekers de regen die gemaakt is uit woestijnlucht. Kunstenaar Birthe Leemeijer voegde er nog een element aan toe. Via haar parfum die in het paviljoen werd verspreid wanen bezoekers zich in de oudste polder van Nederland, Mastenbroek.
Daarnaast vonden er themaweken en evenementen plaats in het Auditorium en de Business Lounge van het paviljoen. Ook organiseerden bedrijven, kennisinstellingen en organisaties eigen evenementen. In de programmering was er volop aandacht voor de volgende sectoren:
- water,
- energie,
- agrofood,
- horticultuur,
- circulaire economie,
- gezondheidszorg,
- ruimtevaart,
- sport.
Door wie werd het paviljoen gebouwd en ontworpen?
Het paviljoen werd ontworpen en gebouwd door een consortium van V8 Architects, KossmanndeJong, Witteveen+Bos en Expomobilia. Ook een groot aantal Nederlandse innovatieve bedrijven was betrokken bij de totstandkoming ervan. In nauwe samenwerking werden hun oplossingen technisch ontworpen en geïntegreerd in het ontwerp van het paviljoen. Het consortium verzorgt ook het onderhoud en de afbouw van het paviljoen. Meer weten over het Nederlandse paviljoen, kijk op www.dutchdubai.com.
Dit consortium won eind 2018 de Europese aanbesteding voor ontwerp, bouw, onderhoud en afbouw.
Wie organiseerde de Nederlandse deelname aan Expo 2020 Dubai?
De Nederlandse overheid organiseerde de deelname. Het ministerie van Buitenlandse Zaken trad op als opdrachtgever en coördinator. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) was gedelegeerd opdrachtgever vanuit de overheid om het paviljoen te realiseren. En om de exploitatie te (laten) doen.
Voor de invulling van de Nederlandse inzet, de programmering en het paviljoen werken het bedrijfsleven, kennisinstellingen, departementen, mede-overheden en hun achterban nauw samen. Zowel in Nederland als in de Golfregio. Ook de ambassades en consulaten in de Golfregio waren nauw betrokken.
Het bedrijfsleven haakte ook aan bij de bouw en het ontwerp van het paviljoen (het consortium en leveranciers). En sponsoring en het boeken van het paviljoen voor eigen evenementen. RVO gunde via EU-aanbestedingen de opdracht van het ontwerp, de bouw en exploitatie aan een consortium van bedrijven.
Heeft Nederland ooit een Expo georganiseerd?
Ja, zowel universele als thematische Expo’s. De volgende thematische Expo is de Floriade in 2022 in Almere.
Is de Expo niet een beetje achterhaald/ouderwets?
Daarover is al sinds de eerste Expo (Londen, 1851) discussie. Het evenement beweegt steeds mee met de tijdsgeest en veranderende verwachtingen van het grote publiek. Dat komt waarschijnlijk ook door het ontbreken van een duidelijk kader. Een Expo is en blijft een kans om je land te presenteren aan meer dan 100 andere landen. En aan een miljoenenpubliek. In recente edities is ook te zien dat de Expo zich steeds meer op de zakelijke bezoeker richt. Zo ook de Expo Dubai 2020 en de Nederlandse inzending.
Wat gaat er met het paviljoen gebeuren nu Expo 2020 is gesloten?
Op 1 april 2022 begon de afbouw van het paviljoen. Het paviljoen is ontworpen en gebouwd volgens circulaire principes. Het uitgangspunt is dat de bouwmaterialen opnieuw kunnen worden gebruikt, gerecycled of biologisch afgebroken. Zo gaan de gehuurde stalen constructiedelen als damwanden en buizen terug naar de leverancier, die ze elders in Dubai opnieuw zal gebruiken. De kwekerij voor de oesterzwammen wordt overgenomen door een onderneemster in Dubai. Ook de goederenlift zal elders in de regio opnieuw gebruikt worden.