Inleidend statement persconferentie na ministerraad 4 oktober 2024
Inleidend statement van minister-president Schoof tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Over onder meer de verslechterde situatie in het Midden-Oosten en de repatriëring van Nederlanders uit Libanon, de herdenking aankomende maandag van de aanval van Hamas op Israël precies een jaar geleden en over de hack bij de politie van vorige week. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie.
Minister-president Schoof: Goedemiddag. De afgelopen week is de situatie in het Midden-Oosten snel en aanzienlijk verslechterd. Eerder deze week hebben we daarom besloten om Nederlanders, die dat willen, te helpen met hun terugkeer naar Nederland vanuit Libanon. Ruim 400 mensen hebben zich daarvoor de afgelopen dagen aangemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Inmiddels is het vliegtuig van Defensie in Libanon geland. En een deel van die groep zal vanmiddag aan boord gaan om terug te keren naar Nederland. Dus als alles volgens planning verloopt, zetten vanavond de eerste landgenoten weer voet op Nederlandse bodem op het vliegveld van Eindhoven. En morgen staat er nog een repatriëringsvlucht op de rol om nog meer mensen terug naar Nederland te brengen. En tegelijk blijven wij in al onze diplomatieke contacten inzetten op de-escalatie. We moeten het patroon van actie en reactie, van escalatie op escalatie, doorbreken om te voorkomen dat dit nog verder uit de hand loopt en straks de gehele regio in brand staat. En daarom steunen we initiatieven om te komen tot al dan niet tijdelijk staakt-het-vuren, zowel om de diplomatie een kans te geven, maar ook om humanitaire hulp te bieden. De aanvallen op Israël – van Iran, maar ook van milities, zoals Hezbollah, Hamas en de Houthi’s – moet stoppen.
Belangrijk bij dit alles is dat we niet vergeten waar en wanneer deze spiraal van geweld en leed in gang is gezet. Dat gebeurde op 7 oktober 2023, met de ongekende aanval van Hamas op Israël. Aankomende maandag precies een jaar geleden. Zelf zal ik die dag een bijeenkomst bijwonen in de Rav Aron Schuster Synagoge in Amsterdam. En ook de ministers Veldkamp, Keijzer en Faber zijn daarbij aanwezig voor een moment van herdenking en bezinning. Om stil te staan bij de diepe sporen die deze gruwelijke dag nog altijd trekt.
Dan de politiehack. Minister Van Weel ons vanochtend in de ministerraad bijgepraat over de hack bij de politie. Bij de hack zijn e-mailadressen en telefoonnummers buitgemaakt van politiemedewerkers en een aantal ketenpartners, zoals advocaten, rechters en Officieren van Justitie. Inmiddels zijn er maatregelen getroffen om systemen van de politie extra te beveiligen. En na onderzoek naar de oorzaak van de hack, achten onze inlichtingendiensten het zeer waarschijnlijk dat een statelijke actor hiervoor verantwoordelijk is. De AIVD en MIVD waarschuwen al langer voor een toename van offensieve cyberacties van een aantal landen. Daarom nemen wij deze zaak dan ook zeer serieus. En we doen er alles aan om de precieze impact in kaart te brengen, ook in het belang van de politiemedewerkers, maar ook om ervan te leren zodat andere organisaties dit kunnen voorkomen.
Minister Heijnen heeft vanochtend in de ministerraad teruggeblikt op de Algemene Financiële Beschouwingen. In het debat bleek steun voor de lijnen die in de miljoenennota zijn neergelegd. Daarmee is weer een belangrijke stap gezet. Nu de Algemene Financiële Beschouwingen zijn afgerond, worden de verschillende departementale begrotingen in de Kamer behandeld. Ondertussen werken wij uiteraard ook verder aan de prioriteiten die we in ons regeerprogramma hebben geformuleerd. Woningbouw is er daar een van. En dat is ook de reden dat ik woensdag naar Lelystad ben gegaan. Een bezoek dat in het teken stond van de grote woningbouwopgave in ons land.
Minister Faber werkt ondertussen door aan het voorbereiden van de noodwetgeving op het gebied van asiel. Daarover heb ik afgelopen week met de fractievoorzitters van de vier dragende partijen onder dit kabinet gesproken om tot een goede landingsgrond te komen, en dat blijf ik ook de komende dagen, weken, doen. Op de doelstellingen van het asielbeleid sneller, strenger, soberder staan recht overeind, zowel voor de coalitiepartners als voor het kabinet. En het streven is en blijft dat er voor het herfstreces een voorstel in de ministerraad ligt.
Gisterenavond, gaat over het vroegpensioen, hebben goede gesprekken plaatsgevonden over de vroegpensioenregeling voor mensen die langdurig zwaar werk doen. Dat heeft ertoe geleid dat CNV de acties heeft opgeschort en FNV dat overweegt. Dat geeft mij vertrouwen dat de minister van Hijum daar de komende weken uit gaat komen.
Tot slot: volgende week heb ik de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer en u begrijpt, daar kijk ik naar uit.