Inleidend statement persconferentie na ministerraad 23 augustus 2024
Inleidend statement van minister-president Schoof tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Met aandacht voor de gesprekken over de Rijksbegroting, de uitwerking van het regeerprogramma en voor ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie.
Minister-president Schoof: Goedemiddag. Welkom. Ik zag enkelen vandaag van u al eerder bij het Catshuis tijdens een enorme hoosbui. En ik heb ook een paar foto’s van jullie gezien dat ik dacht van ‘wow’. Dus hopelijk bent u inmiddels weer een beetje opgedroogd. Ik merkte vanochtend ook veel belangstelling voor het besluit om geen telefoons te hebben bij de vergaderingen van de ministerraad en de onderraden. Misschien goed om te zeggen dat we die afspraak meteen bij de eerste vergadering van dit kabinet is gemaakt. En tijdens de vergadering dus inderdaad geen telefoons, iPads of andere, zoals dat heet, elektronische devices in de zaal. Die liggen gewoon in een lockerkast. En dat doen we uit veiligheidsoverwegingen omdat uiteindelijk bekend is dat landen zijn gewoon geïnteresseerd in besluitvorming van kabinetten of van regeringen. Daarom is het goed om die besluitvorming ook onder geheimhouding te laten plaatsvinden. Een directe aanleiding was er niet. Zie het vooral als een extra voorzorgsmaatregel. Ook daarbij aansluitend de maatregelen die in het verleden al zijn gemaakt voor echt hele bijzondere staatsgeheime overleggen. En de afspraak die we nu hebben vind ik wel zo eenvoudig en duidelijk.
Dan de rijksbegroting. In de ministerraad ging het dus, gelukkig zou ik bijna willen zeggen, ook over andere zaken. En allereerst over de rijksbegroting. De rijksbegroting voor volgend jaar. Deze week zijn de gesprekken daarover gestart. Woensdag en donderdag hebben we de miljoenennota voor het eerst besproken en diverse afzonderlijke begrotingshoofdstukken. Ook vandaag in de ministerraad ging een groot deel over financiën. Zo hebben we een reeks van wetsvoorstellen behandeld in het kader van het belastingplan voor 2025. En volgende week gaan we verder met de miljoenennota en nog een aantal specifieke begrotingshoofdstukken. Dan zullen we naast overgebleven begrotingshoofdstukken ook over het totaal van de miljoenennota spreken want het is de bedoeling de besluitvorming volgende week echt af te ronden. Eerlijk gezegd, we hebben geen keus. Want alles stukken moeten eind volgende week naar de Raad van State voor advies. De eerste puzzelstukjes zijn gelegd. Maar de plaat compleet krijgen vergt nog wel een intensieve week aan besprekingen. De begrotingscyclus is nu eenmaal een complex proces en het is van alle tijden dat vakministers wensen hebben en daarbij stuiten op een strenge minister van financiën. Niets nieuws onder de zon. Wat het wel ingewikkelder maakt dan voorgaande jaren is dat wij geen financiële wensen of tegenvallers kunnen opvangen door meer geld te spenderen. Die ruimte is er nu niet. Maar dat laat onverlet dat wij een begroting gaan opstellen die uitvoering geeft aan ambities die zijn afgesproken in het hoofdlijnenakkoord. En die we aan het uitwerken zijn in het regeerprogramma. En ook daar, over dat regeerprogramma, hebben we een fors aantal hoofdstukken deze week besproken en ronden de eerste besprekingen over diverse hoofdstukken van het regeerprogramma af.
Tot slot zou ik graag iets willen zeggen over het Midden-Oosten en over Oekraïne. Uiteraard hebben we in de ministerraad ook gesproken over buitenlandsbeleid. Zo is er een heftige strijd gaande aan het Oekraïense front. En verder heb ik deze week telefonisch ook gesproken zowel met de Israëlische premier Netanyahu en met president Abbas van de Palestijnse Autoriteit. En het ging over de onderhandelingen over het staakt-het-vuren in Gaza. Want een onmiddellijk staakt-het-vuren is essentieel voor een hele hoop van redenen, onder andere de vrijlating van de gijzelaars, voor meer hulp aan de Gazaanse bevolking, maar ook op vermindering en de-escalatie van spanningen in de regio.