Letterlijke tekst persconferentie na ministerraad 11 april 2025
Letterlijke tekst van de persconferentie van minister-president Schoof na afloop van de ministerraad op 11 april 2025. Bekijk de hele persconferentie via YouTube.
Invoerheffingen VS
SCHOOF
Goedemiddag. Vandaag hebben we in de ministerraad gesproken over de eerder aangekondigde nieuwe invoerheffingen van de Verenigde Staten. We zagen deze week dat de wereldwijde beurzen sterk reageerden op deze maatregelen. En dat er een dynamiek tot stand kwam van tegenheffingen, met weer nieuwe heffingen in reactie hierop. Nederland is er altijd helder over geweest: dergelijke handelsmaatregelen kennen alleen maar verliezers, aan beide zijden van de oceaan. Daarom is het voor nu positief dat de regering-Trump inmiddels heeft besloten de aangekondigde heffingen te pauzeren. Dat brengt rust op de markten, maar geeft de EU ook de ruimte om weer het gesprek met de Verenigde Staten aan te gaan en te werken aan een gezonde en florerende wereldhandel.
Eerder heb ik hierover contact gehad met Ursula Von der Leyen. Samen hebben we het belang van een eensgezind Europees optreden onderstreept, waarbij het goed is dat de Commissie het voortouw neemt.
Dublinverordening
Dan de agenda van de ministerraad. Vandaag stuurt het kabinet een voorstel voor wijziging van de Vreemdelingenwet naar de Raad van State. Volgens de Dublinverordening moet een asielzoeker zijn of haar asielaanvraag doen in de lidstaat waar als eerste voet op Europese bodem wordt gezet. Met het wijzigingsvoorstel van vandaag zorgen we ervoor dat de termijn voor de overdracht van een asielzoeker terug naar die betreffende eerste lidstaat wordt gepauzeerd, zolang een beroepszaak van een asielzoeker hiertegen gaande is. Zo voorkomen we dat termijnen zomaar verlopen.
Spreidingswet (1)
Ten tweede heeft de ministerraad vandaag ingestemd met de contourennota met betrekking tot de Spreidingswet. Hierin maken we inzichtelijk hoe statushouders gekoppeld worden aan gemeenten, hoe het kabinet de doorstroom van statushouders wil bevorderen en hoe de opvangplekken gerealiseerd gaan worden. Het is een eerste stap in een proces, waarbij we diverse partijen nauw willen betrekken. Deze nota zal aanstaande maandag in consultatie worden verstuurd. Deze maatregelen moeten eraan gaan bijdragen dat we weer grip krijgen op migratie. Maar ook met een streng asielbeleid hebben we de plicht om asielzoekers die hier komen op te vangen. En dat betekent dat we asielzoekerscentra nodig hebben. Het staat iedereen vrij om hiertegen te demonstreren, maar dan wel vreedzaam, binnen de kaders van de wet. De aard van de protesten tegen de komst van azc’s, zoals afgelopen week en vorige week, worden door het kabinet afgekeurd. Geweld, vernieling en intimidatie zijn onacceptabel en nooit de manier om je uit te spreken, dat staat buiten kijf.
Voorjaarsnota (1)
Zoals u weet lopen de politieke gesprekken over de Voorjaarsnota. Duidelijk is dat er een aantal grote opgaven liggen. En dat er financiële meevallers én tegenvallers zijn. We zijn nu hard aan de slag met het leggen van de financiële puzzel. Dat is best ingewikkeld, maar dat zal u niet verbazen. Tot slot wil ik u erop attent maken dat wij elkaar hier volgende week donderdag weer treffen voor de wekelijkse persconferentie en niet op vrijdag. Dan is het Goede vrijdag en zal een deel van het kabinet, volgens goede traditie, de Mattheus Passion bijwonen. Ik ga hiervoor zelf dit jaar naar Delft. Tot volgende week.
Spreidingswet (2)
BREEDVELD (NOS)
Premier Schoof, wanneer kan de Spreidingswet worden ingetrokken?
SCHOOF
De eerste stap is nu zeg maar de contourennota die maandag voor consultatie ligt en op basis van die gesprekken zal uiteindelijk ook mevrouw Faber haar wetsvoorstel voor intrekking van de Spreidingswet maken. Die gaat dan nog naar de Raad van State en kan dan via de ministerraad naar de Tweede Kamer.
BREEDVELD
En hoe lang gaat dat ongeveer duren?
SCHOOF
Daar durf ik helemaal niets over te zeggen.
BREEDVELD
Minister Faber zei van ‘ik had het eind vorig jaar al willen afschaffen, beklaagde zich enkele weken geleden nog dat u het maar niet wilde agenderen. Blijkbaar is het ingewikkelder dan gedacht.
SCHOOF
Nou, waar ze twee weken geleden over klaagde ging over deze contourennota. Niet over een intrekkingsvoorstel van de spreidingswet als zodanig. Er lag geen wetsvoorstel. Dat heeft er ook de afgelopen weken niet gelegen. Dus eerst de consultatie over deze nota, ook vanwege de samenhang met betrekking tot het huisvesten van statushouders, met betrekking tot de voorrangbepalingen. Daarover vindt nu overleg plaats met diverse partijen de komende weken en daarnaast zal zij komen met een voorstel voor de spreidingswet in het kabinet, maar het is aan mevrouw Faber om te bepalen wanneer ze dat doet.
BREEDVELD
Kennelijk is er meer voor nodig om die spreidingswet te kunnen intrekken. Kunt u uitleggen waarom dat zo ingewikkeld is?
SCHOOF
Nou, ik weet in ieder geval dat mevrouw Faber eerst deze stap wil zetten vanwege de samenhang met een aantal andere trajecten en dat dat de reden is waarom er niet meteen een wetsvoorstel ligt voor het intrekken van de spreidingswet. En dat tegelijkertijd we ons als kabinet in de eerste fase hebben geconcentreerd op de asielnoodmaatregelenwet en op twee statusstelsel, beide wetten die inmiddels bij de Tweede Kamer liggen en waar we natuurlijk ook hopen op een voorspoedige behandeling, want dat is de allereerste en belangrijkste stap op weg naar grip op migratie. En daarnaast volgen de andere wetten.
BREEDVELD
Ja, mevrouw Faber deed alsof het een eenvoudige kwestie was, het intrekken. Nederland is er klaar mee. We willen dit. Maar wat is er dan voor nodig om dat voor elkaar te krijgen?
SCHOOF
Ja, ik constateer dat mevrouw Faber de route heeft gekozen van een contourennota om de samenhang eerst te bespreken via de consultatie die ze de komende periode gaat doen. En daarna met een wetsvoorstel naar de ministerraad komt om het dan volgens door te sturen aan de Raad van State.
BREEDVELD
Ja, en die samenhang, dat gaat erom dat statushouders ook een woning kunnen vinden, dat de opvang niet vol slibt. Is dat de bedoeling ook om dat op die manier goed te regelen?
SCHOOF
Nou, we hebben de plicht om te zorgen voor opvang. We hebben ook de plicht om te zorgen voor huisvesting. Zoals we die overigens ook hebben voor vele mensen die in Nederland een woning zoeken en daarom is ook die samenhang zo belangrijk en dat wordt in de contourennota beschreven over hoe we die samenhang tot stand willen brengen. En daar willen we dus met de medeoverheden, met andere partijen over spreken voordat mevrouw Faber tot een intrekkingsvoorstel komt van de Spreidingswet.
BREEDVELD
Ja, want u heeft de afgelopen weken gehamerd op wat u noemde een zorgvuldig proces. Bedoelde u daar dit mee? Dat er ook afspraken gemaakt werden voor het intrekken van die Spreidingswet voor de opvang van of de huisvesting van statushouders?
SCHOOF
Nee, mijn zorgvuldigheid sloeg echt op de contourennota zelf. En dat daar fatsoenlijk overleg over moest zijn en dat was het voorstel wat ze toen al wilde inbrengen in de ministerraad. Dat daar zorgvuldig overleg over moest zijn. In het bijzonder met de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening. Dat overleg heeft ook keurig plaatsgevonden. Daarom hebben we deze week ook netjes via de onderraad en vandaag in de ministerraad dat besluit kunnen nemen.
BREEDVELD
Ja, en die contourennota gaat dus over huisvesting van statushouders.
SCHOOF
Onder andere. Maar ook over intrekken van de Spreidingswet.
BREEDVELD
Ja, dus het een hangt samen met het ander.
SCHOOF
Het een hangt samen met het ander.
BREEDVELD
Dus je kunt niet zomaar de Spreidingswet afschaffen?
SCHOOF
Het een hangt samen met het ander. En daarom wil je daar ook met de diverse partijen over praten, omdat je uiteindelijk met elkaar wil zorgen dat eigenlijk alles goed komt. Inclusief overigens het bouwen van woningen voor andere mensen die in dit land wonen.
BREEDVELD
Het roept allemaal veel vragen op. Wat vindt u ervan dat mevrouw Faber vandaag de pers niet te woord wilde staan?
SCHOOF
Ja, elke minister maakt daar zijn eigen keuze in.
BREEDVELD
U vindt daar niks van?
SCHOOF
Het gaat maandag naar consultatie. En ik sta hier nu om met u het gesprek aan te gaan over wat we in de ministerraad hebben gedaan. En u merkt, ik ben voor u volledig beschikbaar om ook te spreken over de contourennota.
WESTER (RTL)
Ja, het verbaast toch een beetje. Wat is er nou precies gebeurd de afgelopen weken? Want het leek inderdaad, collega zei het al, allemaal zo eenvoudig simpel. Er komt een wetsvoorstel om de Spreidingswet in te trekken. En nu wordt er toch een soort u-bocht genomen. Eerst een contouren nota en minister Faber lijkt wel uitermate teleurgesteld dat het allemaal zo lang moet gaan duren. Wat is er nou precies gebeurd?
SCHOOF
Nou, volgens mij niet zo heel veel eerlijk gezegd.
WESTER
Nee, inderdaad niet.
SCHOOF
Maar ik bedoel dat op een iets andere manier dan waar u nu enthousiast op reageert. Dat de discussie die we in de ministerraad hadden en ook over kan het nu wel of niet in de ministerraad ging over de contourennota. Niet over een intrekkingsvoorstel van de wet en dat ging van begin af aan dus over de samenhang, want daar ging overigens dat stuk sowieso al over en ik wilde dat daar goed overleg, ook politiek had plaatsgevonden en ook ambtelijk, voordat dat in de onderraad of ministerraad kon worden geagendeerd. Dat heeft plaatsgevonden en kan het dus vervolgens ook nu in de onderraad en ministerraad, eigenlijk, ik zou bijna zeggen, relatief eenvoudig tot besluitvorming leiden.
WESTER
Zou je kunnen zeggen dat mevrouw Faber tot de conclusie gekomen is dat de praktijk toch iets weerbarstiger is dan dat ze op voorhand heeft gedacht? Met een simpel wetsvoorstel.
SCHOOF
Nou, ik heb in ieder geval geconstateerd dat zij ook die samenhang ziet en dat ze het ook belangrijk vindt om over die samenhang met diverse partijen en daarom gaat het ook maandag ter consultatie met diverse partijen over te spreken voordat zij tot een voorstel komt voor intrekking van de Spreidingswet.
WESTER
U zegt, ik zie dat ze ook ziet dat ze de samenhang ziet. Ziet ze die nu pas?
SCHOOF
Nee, want die heeft ze van begin af aan gezien. Daarom kwam ze met de contourennota van de Spreidingswet en niet meteen met een wetsvoorstel voor intrekking van de Spreidingswet. Overigens, het moge duidelijk zijn, het hoofdlijnakkoord en het regeerprogramma zijn helder dat het de bedoeling is dat uiteindelijk de Spreidingswet wordt ingetrokken.
WESTER
Maar als je het scenario nog een beetje doorakkert, wanneer zou het wetsvoorstel er dan kunnen liggen? En wanneer, dat is wat heel veel mensen zich afvragen die te hoop lopen bij de gemeente, wat gemeentebesturen zich afvragen. Wanneer zou die spreidingswet dan effectief kunnen zijn?
SCHOOF
Daar durf ik echt niks over te zeggen. Dat is aan mevrouw Faber. Daar zal ze ongetwijfeld de volgende keer graag met u het woord over willen voeren.
WESTER
Nou, dat is maar de vraag.
SCHOOF
Nu eerst de consultatiefase. Na die consultatiefase wordt het wetsvoorstel ongetwijfeld door mevrouw Faber afgerond, komt dan in de ministerraad, dan moet het nog naar de Raad van State. Dan gaat het vervolgens naar de Tweede Kamer, daar moet het behandeld worden, dan de Eerste Kamer, en u weet, het zijn meestal geen dingen die je in drie maanden regelt.
WESTER
Een paar weken geleden hadden ze nog het idee dat het kon voor de zomer allemaal, maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken.
SCHOOF
Nou, ik zie dit hele proces wat ik net schets, niet voor de zomer lukken.
WESTER
Niet voor de zomer. Nog wel dit jaar?
SCHOOF
Nou ja, u zal het echt aan mevrouw Faber moeten vragen. De eerste stap is nu een wetsvoorstel na de consultatiefase over de contourennota, een wetsvoorstel van het intrekken van de Spreidingswet naar de ministerraad. En dan alle volgende stappen die daarop volgen.
KEULTJES (AD)
Meneer Schoof, u zegt u zal dat aan mevrouw Faber moeten vragen, maar de collega van NOS had al geconstateerd dat zij geen vragen van de pers wilde beantwoorden vandaag en toen dacht ik, heeft u haar misschien geadviseerd om een keer haar mond te houden, omdat zij u al vaker in de problemen heeft gebracht?
SCHOOF
Nee, dit is echt een afweging die ze zelf heeft gemaakt. Ikzelf was, meestal doe ik geen inloop op vrijdagochtend, door onvoorziene omstandigheden zou ik bijna zeggen, was dat vandaag wel zo. Dat ik vanochtend bij de tandarts moest zijn en toen heb ik ook meteen gezegd, het staat gewoon op de agenda. Ik hoorde toen ik binnen was, dat mevrouw Faber de pers niet te woord had gestaan. Dat mag. En ik begreep, zeg maar na de ministerraad, toen zij weg was, dat ze de pers ook niet te woord heeft gestaan. Elke minister besluit daar zelf over.
KEULTJES
Maar ze was eerder heel erg vocaal toen het niet op de agenda stond tegen haar zin in. Nu stond het wel op de agenda, was het ook al door de onderraad gekomen, maar dan nog wilde ze geen vragen beantwoorden.
SCHOOF
Ja, ik kan niet in haar hoofd kruipen. Dus zij heeft besloten dat niet te doen, noch bij de inloop, noch bij de uitloop. En u merkt dat, ik ben vanzelfsprekend voor u toegankelijk en bereikbaar als het gaat over wat er in de ministerraad is gebeurd.
KEULTJES
U schetste een scenario voor het intrekken van de Spreidingswet. Dat klinkt alsof het nog wel even kan gaan duren. Normale wetsbehandelingen in de Eerste en Tweede Kamer kan zo een jaar duren. Minister Faber heeft eerder gezegd, ze wilde het al vorig jaar intrekken, eind van het jaar, voor het einde van het jaar, ze wilde het voor de zomer intrekken. Dat lijkt nu allemaal wat langer te gaan duren. Zijn dat dan moeilijke boodschappen voor misschien haar achterban die zij dan zelf niet wil delen?
SCHOOF
Ja, we gaan nu met elkaar speculeren.
KEULTJES
Nou ja, ik constateer dat u nu het woord voert over haar portefeuille.
SCHOOF
Ik weet zeker dat mevrouw Faber heeft de route gekozen van de contourennota. Daarover vindt vervolgens nu consultatie plaats. Ik denk dat mevrouw Faber nog altijd, ook als je kijkt naar de tekst in het hoofdlijnakkoord, ook als je kijkt naar tekst in het regeerprogramma, zo snel mogelijk met die Spreidingswet aan de slag wil, maar dat ze deze stappen nu voor zichzelf heeft gedefinieerd, die hebben wij als ministerraad ook geaccordeerd en daarom kan deze contourennota nu ook in consultatie.
KEULTJES
Ja, u zegt we zijn aan het speculeren, maar mijn punt was natuurlijk ook een beetje dat u nu al over heel veel asielonderwerpen het woord heeft gevoerd, terwijl wij graag natuurlijk met de portefeuillehouder daarover hadden willen spreken en dat wordt ons onmogelijk gemaakt.
SCHOOF
Nou, meestal heeft u ook wel goed contact met mevrouw Faber volgens mij. Ze is ook veelvuldig in de Kamer. Dus het is niet zo dat u alleen maar met mij praat over asielonderwerpen en ik licht altijd de ministerraad toe en dus logisch dat ik vandaag ook over deze onderwerpen het woord voer. Zo kijk ik ernaar. Zij heeft vandaag een andere afweging gemaakt. Dat mag.
KEULTJES
Staan er in die contourennota voor de intrekking van de Spreidingswet ook voorwaarden waaronder die Spreidingswet wordt ingetrokken?
SCHOOF
Daarvoor verwijs ik naar de stukken die maandag ter consultatie gaan en dan zult u ze ongetwijfeld ongeveer op hetzelfde moment wel, het zij direct, het zij indirect ontvangen.
KEULTJES
Maar dan kan ik u er niet meer naar vragen?
SCHOOF
Dan kunt u mij er niet meer naar vragen. Of u moet het volgende week donderdag doen, hè?
KEULTJES
Lokale bestuurders die vragen al langer om duidelijkheid. Die willen ook weten waar zij mee af zijn, wanneer de wet wordt ingetrokken, hoe lang zij nog daar rekening mee moeten houden. Wat is eigenlijk de boodschap van het kabinet voor lokale bestuurders?
SCHOOF
Nou, dat op basis van deze contouren nota dat lokale bestuurders ook alle feedback kunnen geven aan mevrouw Faber die ze nodig vinden in haar afweging om hoe verder te gaan met het intrekken van de Spreidingswet.
KEULTJES
En dat ze nog maar even moeten wachten voordat ze weten wanneer die wet niet meer gaat gelden.
SCHOOF
Nou ja, ze kunnen reageren op basis van de contourennota en ik denk dat door die manier ook het overleg tussen mevrouw Faber en veel organisaties zal plaatsvinden.
VAN GRONINGEN (SBS)
Ja, meneer Schoof, toch even voor de mensen thuis. Wat is een contourennota?
VRAAG
Ah, dat is natuurlijk een goede. Dank voor deze vraag. Laat ik het anders formuleren. Het is een brief of een notitie, zo zou je kunnen zeggen, waarin mevrouw Faber beschrijft over hoe ze om wil gaan met de samenhang tussen de taakstellingen, de opvang van statushouders met voorrangsbepalingen en hoe ze wil omgaan met het intrekken van de Spreidingswet, welke gedachten ze daarbij heeft en daarover, dat is een notitie en daarover, die gaat voor consultatie, oftewel, dat betekent dat die naar diverse partijen gaat met het verzoek om daarop te reageren om vervolgens op basis van dat traject, dan uiteindelijk te komen tot een samenhangend plan op al deze diverse onderwerpen.
VAN GRONINGEN
Ja, wat betekent dit nu voor al die mensen in gemeenten in Nederland die strijden tegen bijvoorbeeld de komst van een asielzoekerscentrum in hun gemeente? Verandert dit iets voor hen?
SCHOOF
Nou, ook goed dat u die vraag stelt. Kijk, voor dit kabinet is het natuurlijk verstrekt helder dat mensen die legaal in Nederland verblijven, dat je daar probeert fatsoenlijke opvang voor te regelen. Dat geldt ook voor asielzoekers die hier nog steeds legaal verblijven, dus er is behoefte aan azc's en die behoefte die blijft onverminderd en dat betekent natuurlijk dat iedereen daartegen kan demonstreren, maar dat die verzoeken nog steeds naar de gemeente gaan om daarvoor te zorgen. Dat overigens de Spreidingswet geldt zo lang die niet is ingetrokken en dat betekent dat het overleg tussen mevrouw Faber en de gemeente en het COA ook volop plaatsvindt om ervoor te zorgen dat er voldoende opvang is voor de asielzoekers.
VAN GRONINGEN
Ja, maar als ik u zo hoor dan zegt u eigenlijk het intrekken van die Spreidingswet die zorgt voor wat dwang naar die gemeente, dat is eigenlijk helemaal niet slim om wat te doen. Dat hoor ik eigenlijk. U zegt eigenlijk het is nodig. Dat zegt u letterlijk, het is nodig.
SCHOOF
Nee, ik zeg dat de opvang nodig is.
VAN GRONINGEN
Ja, maar dan is de Spreidingswet ook nodig.
SCHOOF
Ik heb op geen enkele manier een verband gelegd met de Spreidingswet.
VAN GRONINGEN
Vindt u de Spreidingswet nog nodig?
SCHOOF
Nee, we hebben gezegd dat we de Spreidingswet gaan intrekken.
VAN GRONINGEN
Ja, waarom duurt het dan zo lang? Dat snappen mensen thuis niet meer namelijk.
SCHOOF
Nou, omdat er samenhang is tussen de verschillende onderwerpen en daarom heeft mevrouw Faber besloten eerst daar met een nota over te komen of een notitie over te komen zoals we net hebben gezegd, om daar met diverse partijen over te praten voordat ze haar wetsvoorstel doorzet en bij de ministerraad aanbiedt voor versturing naar de Raad van State. En tegelijkertijd dit kabinet met de asielnoodmaatregelenwet en met twee statusstelsel al onwijs belangrijke stappen heeft gezet. Eigenlijk de eerste stap die ook noodzakelijk was om te zorgen dat we grip krijgen op migratie en de andere stappen volgen.
VAN GRONINGEN
Maar voor de duidelijkheid, maandag lezen wij dus niet in die brief wanneer die Spreidingswet wordt ingetrokken.
SCHOOF
Nee, want dat kan niet. Want daar moet eerst een overleg over plaatsvinden voordat mevrouw Faber tot een voorstel komt voor intrekken van de Spreidingswet.
VAN GRONINGEN
Dit kan ook uitgelegd worden door mensen als een vertragingsoptie.
SCHOOF
Nou, ik denk niet dat dat de gedachte is van mevrouw Faber.
VAN GRONINGEN
Nee, maar het gaat wel langer duren hierdoor toch? Ik kan me herinneren dat zij vrij voortvarend te werk ging, dat ze het nog erover had, nou ja, collega Wester haalde het al aan voor de zomer. Maar nu met een contourennota en een notitie en allerlei voorwaarden die we nu nog niet mogen weten, stellen, dat voelt als vertragen. Tijd winnen.
SCHOOF
Nou, dit is het traject dat mevrouw Faber zelf gekozen heeft.
VAN GRONINGEN
En u ook?
SCHOOF
Daarom zei ik net al, want de discussie de afgelopen weken ging niet over het intrekken van de Spreidingswet, over een wetsvoorstel, ging over deze nota. Daarvan vond ik dat die fatsoenlijk moest worden voorbereid. Die voorbereiding heeft nu adequaat plaatsgevonden en dat betekent dat we het deze week ook snel hebben kunnen behandelen en dat die maandag voor consultatie gaat.
VAN GRONINGEN
Ja, maar dus die situatie in het land, dat er heel veel onrust is in heel veel gemeenten over komt hier wel of geen opvang voor asielzoekers, dat gaat nog even door?
SCHOOF
Nou, er blijft in Nederland een grote behoefte aan opvangplekken voor asielzoekers en daarom zijn we zo ontzettend hard bezig om grip te krijgen op die migratiestroom, de migratiestroom neemt ook af, overigens, vrij stevig zelfs. Maar tegelijkertijd hebben we nog steeds te maken met veel statushouders en met veel asielzoekers in asielzoekerscentra en zolang die behoefte er is, moet dat ook gerealiseerd worden. Maar we doen er alles aan om te zorgen via de grip op migratie, via de wetten die er zijn ingediend, met die Europese maatregelen om de instroom te verminderen en te zorgen dat de mensen die nu in de asielzoekerscentra zitten daar uitgaan, hetzij omdat ze een status krijgen en dus in Nederland mogen blijven, hetzij omdat hun asielverzoek wordt afgekeurd... en dan terug moeten naar het land van herkomst waar ze vandaan komen. En in die tussenperiode, die periode moet je natuurlijk zo kort mogelijk houden, want hoe sneller we grip hebben op migratie, hoe beter, maar in die tussenperiode moeten wij ervoor zorgen dat de mensen die legaal in Nederland verblijven, wel opvang hebben.
VAN GRONINGEN
Nog even terug naar vanmorgen. U was aan de tandarts. Heeft u de ministerraad voorgezeten met kiespijn?
SCHOOF
Nee, het was gelukkig... Ik had een stuk van mijn kies af, dus u zit wel goed, maar dat kon gelukkig zonder al te veel pijn en zonder dat mijn mond als gevolg van de verdoving wat slap naar beneden hing kon ik dat prima doen.
MARKUS (TROUW)
Ja, meneer Schoof, over de Spreidingswet. Er zijn lokaal bestuurders en het COA maakt zich zorgen over de uitvoering. Wat denkt u, als de spreidingswet wordt ingetrokken, wat is volgens u het alternatief?
SCHOOF
Nou, ik denk dat daar onder andere, laten we het anders zeggen. Ik denk dat het COA en ook gemeenten zullen ongetwijfeld van de mogelijkheid die ze nu geboden wordt om op basis van deze contourennota of notitie die ter consultatie voorlegt, zullen ze ongetwijfeld met de minister in gesprek gaan of notities terugsturen over hoe zij hier tegenaan kijken en dan vindt dat gesprek plaats en dat wordt allemaal meegewogen, ook door de ministerraad. Maar tegelijkertijd blijf ik herhalen...
de bedoeling is om grip te krijgen op migratie, daarom ook die wetsvoorstellen die nu in de Kamer liggen en het regeerakkoord en het hoofdlijnakkoord... zijn helder over het intrekken van de Spreidingswet.
MARKUS
Maar ook bij een beperkte instroom zou er nog problemen kunnen ontstaan. Heeft het kabinet al plannen voor zo’n alternatief? Wat ligt daarvoor nu op tafel?
SCHOOF
Op dit moment zijn we druk bezig om te zorgen dat we grip krijgen op migratie. Daarvoor die twee wetsvoorstellen die in de Kamer liggen. Daarvoor ook nu deze contourennota om daar met partijen over te praten. Uiteindelijk, en dat zei ik net ook al, geen misverstand dat dit kabinet van plan is om de Spreidingswet in te trekken. En mevrouw Faber zal daar ongetwijfeld de haast bij betrachten die zij vindt dat daarvoor noodzakelijk is, maar zij heeft zelf besloten deze eerste tussenstap te zetten.
VRAAG (ANP)
Het COA meldde gisteren dat in juli door, mede door die Spreidingswet 75.000 opvangplekken worden gerealiseerd en zei ook ‘die Spreidingswet biedt voor ons een werkbaar perspectief’. U zegt, die intrekkingswet zorgt voor meer grip op migratie. Dat lijkt elkaar wat tegen te spreken. Kan u dat uitleggen?
SCHOOF
Ja, ik kan moeilijk namens het COA praten…
VRAAG
Hoe zorgt dit voor meer grip op migratie?
SCHOOF
Ik ben blij overigens dat het COA constateert dat zij een prognose hebben over de opvangplekken die, maar in ieder geval blijkbaar ruimte geeft aan het plaatsen van diegenen die hier legaal verblijven. Dat is denk ik dan het goede nieuws en tegelijkertijd willen we de instroom verminderen, moet uiteindelijk natuurlijk ook het aantal azc’s een keer naar beneden, omdat we uiteindelijk statushouders kunnen huisvesten in Nederland en dat we de instroom die er nog is kunnen plaatsen in de asielzoekerscentra en dat is datgene waar dit kabinet naar streeft.
VRAAG
Maar die 75.000 plekken dat komt door die Spreidingswet en die gooit u met uw kabinet in de prullenbak.
SCHOOF
Ja, dat wil zeggen dat we hebben gewezen in deze contourennota, wijst mevrouw Faber op de samenhang, wijst ook hoe ze wil omgaan met het intrekken van de Spreidingswet. Op basis van alle commentaren zal zij vervolgens komen tot een wetsvoorstel en dat bespreken we in de ministerraad.
En daar nemen we alle opvattingen van iedereen weer mee, maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat de Spreidingswet wordt ingetrokken.
VRAAG
Laatste vraag. Staat u als minister-president voor het gebruik dat als ministers in de ministerraad belangrijke besluiten nemen, dat zij kunnen worden bevraagd door journalisten?
SCHOOF
Ja, natuurlijk. Maar dat hoeft niet per se op de dag zelf. Dat kan ook op een later moment.
VRAAG
Zal het nu dus ook gebeuren op een later moment? Gaat u dat aan Faber zeggen? Dat ze dat moet doen?
SCHOOF
Ik vermoed zomaar dat dat helemaal vanzelf gaat. U komt haar ongetwijfeld ergens tegen en met het stuk wat maandag voor ligt voor consultatie heeft u ook kennis kunnen nemen van de volledige inhoud en zal er ongetwijfeld gesprekken over gaan plaatsvinden. Vast ook met u.
VRAAG
Ik vind het toch wonderlijk dat u zei ‘het is aan de minister zelf’. Maar u bent toch de leiding van deze ploeg?
SCHOOF
Ja.
VRAAG
Moet u niet ook als minister-president ervoor staan voor dat gebruik dat journalisten ministers kunnen ondervragen en als de minister dat doet, kunt u zich dat niet persoonlijk aantrekken?
SCHOOF
Ik vind het woord ondervragen wel interessant overigens, maar dat even geheel terzijde.
VRAAG
Bevragen.
SCHOOF
Maar zo ervaar ik het ook hier trouwens hoor als bevragen. Ja, toch even. Als bevragen. En mevrouw Faber heeft in het verleden, heeft u ook meerdere malen bij de inloop of de uitloop u te woord gestaan, maar zij heeft vandaag besloten dat niet te doen, moeten we ook allemaal weer niet groter maken dan het is. Maandag, en dat is het belangrijkste gaat deze contourennota ter consultatie n aar diverse partijen in het veld n kunt u ook kennisnemen van de volledige inhoud van deze notitie.
AKKERMAN (WNL)
Ja, ik zal ook proberen het bij het bevragen te houden dan. Ik wil het graag ook over innoveren, extensiveren, verplaatsen of stoppen. Dan weet u vast waar ik naartoe wil.
SCHOOF
Nou, nog niet meteen.
Stikstof
AKKERMAN
Nou ja, dat gaat over de gelekte plannen van minister Wiersma, haar plannen voor het in het uiterste geval ook laten stoppen van boeren waar ook heel veel geld voor nodig zou zijn. Wat kunt u daarover zeggen?
SCHOOF
Niets. Dit zijn gelekte notities die in verschillende fasen van beoordeling door het kabinet zitten. We zijn in de ministeriële commissie hard bezig om te zorgen dat we op basis van de verschillende notities tot besluitvorming komen en er geldt niets zolang er niet besloten is.
AKKERMAN
Vindt u ook niet dat die vier sporen die ik net noemde, innoveren, extensiveren, verplaatsen, stoppen,
dat dat heel erg lijkt op het beleid dat het vorige kabinet eigenlijk wilde uitvoeren?
SCHOOF
Nou, wij spreken over vier sporen, namelijk aanpassing van wet- en regelgeving, maatregelen die ter plekke moeten worden genomen, iets doen, dat is spoor drie, aan het salderingsvraagstuk als gevolg van de rechtspraak en spoor vier is Europa. Dat zijn de vier sporen waar langs wij werken en dat is dus ook de manier waarop we dit aanpakken en is het dus anders dan, zoals u zegt, met deze vier punten, maar dat zet ook heel nadrukkelijk in op verandering van de manier van vergunningverlening, want laten we ook niet vergeten dat wij als gevolg van de twee uitspraken die gedaan zijn, de ene salderingsuitspraak, de andere Greenpeace-uitspraak, wij tot de conclusie zijn gekomen, Nederland zit op slot, dus we hebben niet alleen te maken met een stikstofvraagstuk, we hebben ook te maken met een Nederland zit op slot-vraagstuk en dus moeten we beide aanpakken, namelijk zowel de vergunningverlening en kijken we met nieuwe wet- en regelgeving hoe we dat kunnen doen en vervolgens ook maatregelen nemen, want we zijn ons er zeer van bewust dat die maatregelen uiteindelijk ook het succes bepalen, want je moet een dalende lijn in de stikstofuitstoot halen en je moet uiteindelijk ook met een plan, wat ook nog een keer een woord wat veel valt, geborgd is, zodat we ook zeker weten dat het gerealiseerd wordt. Ook de beste garantie dat eventueel volgende beroepszaken, dat we die ook goed kunnen doorstaan bij de rechter.
AKKERMAN
Maar u heeft dus na die twee rechterlijke uitspraken de conclusie getrokken dat Nederland op het stikstofslot zit. Heeft u dan de afgelopen zes jaar niet het nieuws gevolgd?
SCHOOF
Jawel, ik heb wel het nieuws gevolgd, maar er werd nog steeds van alles gebouwd en gedaan en als gevolg van deze twee uitspraken zijn er echt een paar hele fundamentele dingen veranderd. En dat begon met die salderingsuitspraak en daarna die uitspraak van Greenpeace. En daarom dat we daar ook zo expliciet op al die vier sporen, waarvan die eerste twee vormen denk ik wel het hart van de aanpak, namelijk zowel maatregelen als wet- en regelgeving veranderen, maar je moet het wel allebei doen, want daarmee krijg je Nederland van het slot en doe je aan natuurbehoud en zorg je ook nog een keer voor een dalende, tredmatige daling van de stikstof.
AKKERMAN
Ja, boeren die dit zien, het gaat over gelekte plannen, ik snap dat u daar dan niet op wil reageren, maar boeren die volgen dit natuurlijk ook allemaal op de voet, die denken nou, het vorige kabinet had allemaal plannen, daar was een fonds voor van 20 miljard. Die plannen zijn in de prullenbak gegooid met dat hele fonds. Nu lekken die plannen uit, zijn eigenlijk dezelfde plannen en die minister vraagt vervolgens weer om op lange termijn 15 miljard om die plannen te kunnen uitvoeren. Wat moeten boeren hier nou van denken?
SCHOOF
Nou, u maakt allemaal hele snelle stappen, dus die maak ik allemaal niet mee. Laat ik daar even mee beginnen. Dus alles wat u hiervoor heeft gezegd is niet datgene wat ik zeg en de boeren, we hebben ook deze week weer met de stakeholders, dus het aantal organisaties, natuur- en milieuorganisaties, VNO-NCW, maar ook LTO, ook de jonge boeren gesproken en die weten goed wat we aan het doen zijn. Die snappen de problematiek ook waar we mee bezig zijn en die snappen ook dat we nog echt even tijd nodig hebben om onze plannen af te ronden en zij vragen primair om duidelijkheid en dat is ook datgene wat we ook de boeren willen geven.
AKKERMAN
En dat komt na de voorjaarsnota, die duidelijkheid?
SCHOOF
Ja, die duidelijkheid kunnen we in ieder geval volgende week niet geven en hopelijk de week erop. Dat is dan net voor het mei-reces.
AKKERMAN
Nog één korte andere vraag. Is dit kabinet er nog steeds voor de hardwerkende Nederlander?
SCHOOF
Ik zou het niet weten waarom niet?
AKKERMAN
Nou, ik vroeg me af, want volgens mij 99 % van de werkende Nederlanders werkt ook gewoon op Goede Vrijdag en ik vroeg me eigenlijk af waarom dat bij het kabinet niet zo is.
SCHOOF
Oh, ja, dat is een lange traditie. Dat is een goede vraag trouwens. Ik kan me herinneren dat ik in mijn ambtelijk leven inderdaad enig moment vrij moest gaan nemen op Goede Vrijdag.
AKKERMAN
Ik heb nog nooit vrij gehad op Goede Vrijdag.
SCHOOF
Dus dat heb ik al een aantal jaren gedaan. Dat kostte me dan inderdaad een verlofdag. En ik denk dat Nederlanders die graag naar de Mattheus Passion willen, dat die met alle plezier ook een vrije dag nemen. En ik denk dat kabinetsleden gemiddeld genomen, overigens net als de hardwerkende Nederlander, vaak veel meer uren maken dan de 36 of 40 uur die bij de hardwerkende Nederlander in het contract staat.
DOPPEN (BNR)
Ik wil u zo iets vragen over de voorjaarsnota. Maar allereerst even, het is mijn eerste persconferentie namens BNR. En ik wil even terugpakken naar uw eerste persconferentie. Toen gebruikte u een marathonmetafoor en toen zei u de eerste kilometer van de marathon was zwaar. Waar in de marathon zit u nu en hoe voelen de kilometers?
SCHOOF
Nou, ik ga even rekenen. Maar laat ik zeggen, laat ik er nou eens vanuit gaan dat als ik het nou even afrond op een jaar, dan ben ik ongeveer op een kwart. Dus dan zit ik nu al voor de tien kilometer. En dan heb je er meestal nog erg veel zin in.
DOPPEN
Ja? Heeft u dat ook?
SCHOOF
Ja, je voelt je nog steeds goed.
DOPPEN
Hoe voelen de benen?
SCHOOF
Ja, je voelt je nog steeds goed.
Voorjaarsnota (2)
DOPPEN
Oké, dan even over de meevallen-formule. Volgens het hoofdlijnakkoord mag er soms lastenverlichting komen als de financiële situatie dat toelaat. Nu is er een discussie tussen minister Heinen en NSC en BBB. De een zegt we moeten kijken naar de toekomstige verwachtingen, de ander zegt we moeten kijken naar het verleden. Hoe legt u die meevallen-formule uit?
SCHOOF
Kijk, er wordt op dit moment druk politiek overleg gevoerd. Nou, niet letterlijk op dit moment overigens, maar ik wil eigenlijk aan die discussie in het publieke domein helemaal niets toevoegen wat dat kan verstoren en dat kan met elke opmerking zijn over dit traject, want het zijn, dat snapt u ook, echt ingewikkelde besprekingen van de vier fractievoorzitters met de minister Heinen. Ik sluit af en toe ook aan. Ook onderling, ze hebben ook overleg met eigen fracties. Het is een ingewikkelde puzzel, dat is volstrekt helder en die ingewikkelde puzzel, die moet de komende dagen worden gelegd.
DOPPEN
Ja, minister Heinen was er een uurtje geleden na afloop van het Catshuis wat duidelijker over. Die zei ja, we moeten toch echt kijken naar die toekomstige verwachtingen. Bent u het dan eens met meneer Heinen?
SCHOOF
Nou, het is duidelijk dat een van de afwegingen die wij als kabinet, maar overigens ook bij de fractievoorzitters, dat je altijd kijkt naar de lasten van toekomstige generaties en dat is altijd een afweging die moet worden meegenomen in het politieke traject dat we met elkaar op dit moment aan het doorlopen zijn en ik heb eerder gezegd, het politieke draagvlak is belangrijk voor de Voorjaarsnota en daarom hecht, en ik heb vorige week het gehad over mijn droomdatum en toen zei ik al dat het draagvlak voor mij belangrijker is dan de datum en volgende week donderdag besluit de ministerraad over de Voorjaarsnota.
DE WINTHER (TELEGRAAF)
Misschien even aanvullend daarover, is het zeker dat u donderdag de knoop doorhakt?
SCHOOF
Nou, er is eigenlijk geen andere optie. Want dan lopen we volledig uit alle tijdstermijnen en nou is er voor alles altijd wel weer een oplossing, maar de stukken moeten naar de Raad van State, de stukken moeten worden doorgerekend en ze moeten, dacht ik, voor 1 mei naar Europa worden verstuurd en dat heeft ertoe geleidt tot dat eigenlijk volgende week donderdag de laatste datum is waarop de ministerraad een besluit kan nemen.
DE WINTHER
Ja, wat is nou eigenlijk uw beeld van die besprekingen? Want we zien dat er niet al te lang wordt vergaderd per dag. Vandaag vanwege persoonlijke omstandigheden van een aantal mensen, begrijp ik, kon het ook niet doorgang vinden. Nu gaat het zondag weer verder. Bent u er zondag eigenlijk bij?
SCHOOF
Nee, ik ben er zondag niet bij. Het begint zondagochtend om 9 uur, heb ik begrepen en dat is met minister Heinen en de vier fractievoorzitters. Dat lijkt me ook prima, want er moet nog steeds veel worden uitgezocht. Veel technisch overleg, veel zaken die nog moeten worden gewisseld over allerlei tot buitengewoon ingewikkelde kwesties en die moeten dan, denk ik, uiteindelijk maandag, dinsdag, misschien nog woensdag, tot besluitvorming leiden.
DE WINTHER
Maar het lijkt me wel iets waar een minister-president zich op een gegeven moment wel een beetje zorgen over gaat maken als het allemaal zo moeilijk gaat. Ik kan me herinneren dat u hier zelfs heeft gezegd dat u dat hele voorjaarstraject samen met de minister ging doen. Wat is daar eigenlijk van terecht gekomen?
SCHOOF
Nou, we doen dat heel nauw samen.
DE WINTHER
U bent er alleen niet bij.
SCHOOF
We trekken ook heel nauw samen op. De minister van Financiën heeft natuurlijk bilaterale gesprekken gevoerd. Dat heeft ook geleid tot een finale overzicht over wat hij tegen de situatie aankijkt. Daar heb ik met hem natuurlijk echt doorlopend contact over, veel gesprekken over en hij informeert mij ook buitengewoon goed. Ik ben er deze week twee keer bij geweest, afgelopen maandag, ik ben er gisteren geweest, ook in verband met de ministerraad van vandaag en gelet op de stand van de gesprekken denk ik dat, waar de minister van Financiën sowieso in de lead is, dat dit een fase is waar de minister van Financiën echt nog volop dit traject kan doen. En maak je zich geen zorgen, er zit geen ruimte tussen de minister van Financiën en de minister-president. Die trekken heel nauw samen op als het gaat om de overleg om uiteindelijk politiek draagvlak te genereren bij de vier fractievoorzitters.
DE WINTHER
Ja, en als mensen zich zorgen maken over dat het kabinet het de komende week niet gaat uithouden en ten val komt vanwege onenigheid. Wat zegt u dan tegen die mensen?
SCHOOF
Nou, ik denk dat het belangrijk is dat de vier fractievoorzitters en de minister van Financiën en uiteindelijk ook natuurlijk ik, met elkaar de komende dagen gebruiken om deze puzzel te leggen en dat is waar we ons op richten en ik merk, en dat heb ik ook gisteren gehoord van de fractievoorzitters dat hun poging is ook om eruit te komen en dat is natuurlijk ook de poging van de minister van Financiën en ondergetekende.
DE WINTHER
Dus het kabinet gaat volgende week niet vallen?
SCHOOF
Ik heb gezegd wat ik heb gezegd, in de precieze bewoordingen zoals ik het heb uitgesproken.
DE WINTHER
U hoeft nu alleen maar in te stemmen, volgens mij.
SCHOOF
Ja, maar ik ben in die ruim negen maanden wijzer geworden dan meteen met u in te stemmen.
SIE (FD)
Ik vroeg me af, wat gebeurt er eigenlijk nu die gedroomde deadline voor de Voorjaarsnota niet is gehaald? Wat heeft dat voor consequenties?
SCHOOF
Nou, dat heeft op dit moment geen consequenties. We hebben de procedure wat moeten aanpassen. We hebben onder andere de Raad van State moeten informeren dat het ietsje later komt. Dat betekent dat zij in een kortere periode dit allemaal moeten realiseren. Hetzelfde geldt voor de doorrekeningen.
SIE
En als het volgende week niet lukt, wat zijn dan de consequenties?
SCHOOF
Ja, nou gaat u naar de als-dan-vraag en iedereen weet dat ik op als-dan-vragen nooit antwoord geef.
SIE
Waarom niet?
SCHOOF
Nou, omdat ik daar publiekelijk niet over wil speculeren. Ik ga ervan uit dat de ministerraad volgende week donderdag een Voorjaarsnota vaststelt.
SIE
Dit was een deadline waarvan openlijk werd gedroomd, we hebben eerder de stikstof-deadline gehad.
Waarom is het nu in deze twee grote dossiers, waarin u ook het voortrouw heeft genomen, niet gelukt om toch die deadlines te halen?
SCHOOF
Omdat het buitengewoon ingewikkelde dossiers zijn waar draagvlak ontzettend belangrijk is. Het zijn ook dossiers met, als het om de stikstof gaat, grote maatschappelijke implicaties en dan kan je beter zorgvuldig zijn en zorgen dat je je draagvlak organiseert, omdat je te snel in je overmoed uiteindelijk besluiten neemt en ik vind de tijd die we daarvoor nemen, ik begrijp dat de wet net al geweest is, heeft u de afgelopen jaren gezien wat er allemaal gebeurd is. Als wij met elkaar in staat zijn in een goede drie maanden met een fatsoenlijk plan van aanpak te komen hoe we hiermee omgaan, ben ik daar nog steeds heel erg trots op. Als wij in staat zijn volgende week donderdag een besluit in de ministerraad te nemen over de voorjaarsnota met alles wat we nu zien, hoe ingewikkeld die puzzel is, ben ik daar ook trots op.
SIE
Nou had Follow the Money vanochtend cijfers. 115 miljard aan investeringen zou op het spel staan door de intern solderen uitspraak van de Raad van State. Herkent u die cijfers?
SCHOOF
Nee, die cijfers herken ik niet meteen.
SIE
Want het kabinet heeft wel een impactanalyse gemaakt, toch?
SCHOOF
We weten dat dit land op slot staat en dat het grootste materiële, financiële consequenties heeft voor het bedrijfsleven en dat is een van de redenen waarom we zo naarstig op zoek zijn met elkaar naar maatregelen en wijziging van de wet- en regelgeving die ook op draagvlak in de samenleving kan rekenen. En hoe groot zijn die materiële consequenties dan precies?
SCHOOF
Ja, u noemde net een getal van Follow the Money begrijp ik. Ik heb geen getal paraat.
Spreidingswet (3)
KEULTJES (AD)
Meneer Schoof, we hadden het net even over de contourennota, oftewel notitie zoals u hem noemde. Deze persconferentie is ook live te bekijken. Dat doet kennelijk de leider van de grootste regeringspartij ook, want Geert Wilders heeft net getwitterd dat het intrekken van de spreidingswet veel en veel te lang duurt, ‘wat een onzin dat er eerst een contourennota moet komen’. Hoe vindt u het eigenlijk dat Geert Wilders u nu live becommentarieert?
SCHOOF
U weet, ik geef nooit commentaar op X'en vanuit de fractievoorzitters. Doe ik nu ook niet. Ik neem hier dus alleen maar kennis van.
KEULTJES
En was het dan uw keus dat er eerst een contourennota moest komen voordat die intrekkingswet er komt?
SCHOOF
Ik heb uitvoerig net uitgelegd dat dit de keuze was van Marjolein Faber, om op deze manier naar de ministerraad te gaan. Dat ik vervolgens vond dat dat niet goed was voorbereid, het ging al over de contourennota, niet over een intrekkingsvoorstel. Dus daar laat ik het bij.
WESTER
Maar misschien nog even preciezer, als ik het goed citeer en ik snap dat u niet op allerlei X-berichtjes wil reageren, maar hij zegt, Geert Wilders, ‘het intrekken van de Spreidingswet duurt veel te lang, @ minister-president, wat een onzin dat er eerst een contourennota moest komen. Trek die wet snel in.
Nederland loopt vol met gelukszoekers en kan niet wachten’. Zegt u nou eigenlijk, als je dit onzin vindt, dan moet je naar je eigen minister toe?
SCHOOF
Nee, ik geef geen commentaar op tweets van fractievoorzitters. Ik heb gezegd wat ik allemaal heb gezegd.
WESTER
Ja, ik kan me voorstellen dat dit u een beetje overvalt, maar politiek gaat er natuurlijk wel ergens over.
U zegt, het was het voorstel van minister Faber om dat te doen. Dan is de logische conclusie toch, als hij dat onzin noemt, Geert Wilders, dat hij zich niet tot u richt, maar tot minister Faber?
SCHOOF
Ik heb geen commentaar op tweets van fractievoorzitters. Ik heb vrij precies uitgelegd hier hoe het proces is geworden.
WESTER
Nee, maar dan vraag ik uw commentaar op mijn stelling. Is het dan niet logisch dat hij zich tot minister Faber richt, in plaats van tot u?
SCHOOF
Ja, maar als ik nooit reageer op tweets, moet ik ook niet gaan zeggen waar hij zich op moet gaan richten. Dus ik laat het bij alles wat ik hier heb gezegd.
VRAAG (ANP)
Autoriteit Persoonsgegevens meldde vanmiddag, net ongeveer bij het begin van de persconferentie, net voordat SZW in het geheim gegevens heeft verzameld van Nederlandse moslims en dat die gegevens moeten worden vernietigd. Wat vindt u daarvan?
SCHOOF
Het zegt me helemaal niets.
VRAAG
U heeft daar niet iets van gehoord?
SCHOOF
Ik heb daar niets van gehoord. Als de AP dat net gemeld heeft, heeft ze waarschijnlijk net gemeld ook aan de minister van Sociale Zaken, denk ik.
VRAAG
U bent daar ook niet van tevoren over geïnformeerd?
SCHOOF
Het zegt mij helemaal niets.
Tata Steel
DOPPEN (BNR)
In Engeland is het Lagerhuis op dit moment bijeengeroepen om de nationalisatie van het British Steel te bespreken. Zou dat ook iets kunnen zijn voor Tata Steel in Nederland?
SCHOOF
Nou, ik begrijp de situatie in de UK echt volstrekt anders is dan in Nederland. Het British Steel dreigt volledig te gaan sluiten als ik het goed heb en ik kan me voorstellen dat je daar een hele andere discussie hebt dan wij hebben als Nederlands kabinet met Tata Steel ten aanzien van de ontslagen en reorganisaties uiteindelijk oplopend tot 1600 mensen mogelijk, wat overigens voor die mensen natuurlijk een tragedie is, want volgens mij is Tata Steel ook een bedrijf waar mensen vaak al heel lang werken. Dus vreselijk nieuws, ook vreselijk nieuws voor de industrie in Nederland. Dat dit door Tata nodig wordt geacht om dat op deze manier te doen om uiteindelijk hun kostenstructuur zodanig aan te passen dat ze op de wereldmarkt kunnen blijven concurreren. Maar deze discussie zoals nu in de UK is in Nederland niet aan de orde.