Waarom gaan we met een staatsbezoek naar Kenia?

De aankondiging van het staatsbezoek heeft veel reacties losgemaakt. Mensen hebben hun zorgen geuit over het staatsbezoek in het licht van mensenrechtenschendingen. Nederland en Kenia onderhouden al meer dan 60 jaar intensieve contacten. Deze relatie heeft zich de afgelopen jaren verder verdiept op zowel strategisch als economisch gebied.

Nederland en Kenia hebben veel gemeen: we zijn beide handelslanden, regionale hubs en vervullen met onze havens een verbindingsfunctie met een groot achterland. Tijdens het staatsbezoek staan onze wederzijdse belangen en dat wat ons verbindt centraal. Zo zullen er ontmoetingen plaatsvinden met verschillende delen van de Keniaanse samenleving, zoals boeren, jonge ondernemers, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Als onderdeel van een sterke en volwassen relatie tussen landen verkennen we kansen en gelijkwaardige partnerschappen, maar tegelijkertijd gaan we kritische gesprekken met elkaar niet uit de weg en is er ruimte om moeilijke onderwerpen te bespreken.

Nederland is op de hoogte van nationale ontwikkelingen in Kenia en dus ook bewust van de mensenrechtenschendingen. Nederland heeft zich hier vanaf het begin over uitgesproken. We blijven de situatie monitoren en nemen de protesten serieus. Nederland gaat zowel publiekelijk als in contacten met Keniaanse autoriteiten het gesprek hierover aan. Immers; als je met elkaar in gesprek bent kun je werken aan het oplossen van problemen en wederzijds begrip.