Video: wat moet ik regelen als ik ga samenwonen?

Gaat u samenwonen? In deze video vindt u een aantal belangrijke zaken die u moet regelen.

Gaan jullie binnenkort samenwonen? In deze video vinden jullie een aantal belangrijke zaken die jullie moeten regelen.

Geef bijvoorbeeld jullie nieuwe adres door aan de gemeente en overleg met elkaar wie wat betaalt en welke spullen van wie zijn. Deze afspraken kunnen jullie vastleggen in een samenlevingscontract.

Voor sommige afspraken is een testament nodig. Bijvoorbeeld wie wat erft als een van jullie overlijdt en wat er met de kinderen gebeurt, als jullie die hebben. Zowel het samenlevingscontract als het testament kunnen jullie afsluiten bij een notaris. Verder hangen veel regelzaken af van de woning waarin jullie gaan samenwonen.

Woont een van jullie in een huurwoning? En trekt de ander in? Kijk dan eerst in het huurcontract of dat mag. Bij een koopwoning maken jullie onder andere afspraken over het eigendom van de woning en de betaling van de hypotheek. Let op: als jullie een samenlevingscontract afsluiten zijn jullie niet allebei eigenaar van de woning. Willen jullie dit wel? Maak deze afspraken dan bij een notaris.

Welke andere zaken jullie moeten regelen verschilt per situatie. Zo kan bijvoorbeeld jullie recht op toeslagen of uitkeringen veranderen.

Maak een overzicht voor jullie situatie op rijksoverheid.nl/samenwonen, of bel 1400. Zo hebben jullie alle regelzaken duidelijk op een rij.