Video: wat moet ik regelen als ik een geregistreerd partnerschap ga sluiten?

Gaat u een geregistreerd partnerschap sluiten? In deze video vindt u een aantal belangrijke zaken die u moet regelen.

Willen jullie een geregistreerd partnerschap sluiten? Gefeliciteerd! In deze video vinden jullie een aantal belangrijke zaken die jullie moeten regelen.

Geef een paar dingen door aan de gemeente. Dit kan meestal online. Bijvoorbeeld dat jullie een geregistreerd partnerschap willen sluiten maar ook waar en wanneer.

Jullie kunnen een eigen locatie kiezen of één van de gemeente. Denk ook na over wie jullie als getuigen kiezen. Jullie hebben er allebei in ieder geval één nodig. Dat mag ook een ambtenaar van de gemeente zijn.

Daarnaast kunnen jullie je achternaam veranderen. Er zijn verschillende combinaties mogelijk.

Op de dag dat jullie het geregistreerd partnerschap afsluiten leggen jullie een verklaring af. Daarna tekenen jullie de partnerschapsakte. Jullie hebben dan officieel een geregistreerd partnerschap.

Welke andere zaken jullie moeten regelen en beslissen verschilt per situatie. Bijvoorbeeld of jullie het geregistreerd partnerschap willen sluiten in gemeenschap van goederen of onder partnerschapsvoorwaarden. Ook verandert misschien jullie recht op toeslagen. Bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag.

Maak een overzicht voor jullie situatie op rijksoverheid.nl/geregistreerdpartnerschap, of bel 1400. Zo hebben jullie alle regelzaken duidelijk op een rij.