De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en ondermijnende criminaliteit
*Muziek speelt*
Beeldtekst: De Algemene Plaatselijke Verordening en ondermijnende criminaliteit.
Robin – Politieagent Utrecht-Zuid:
Als je hier om je heen kijkt, het is gewoon een hele mooie wijk. 80, 85, misschien wel 90 procent van de mensen die hier wonen, werken, doorheen komen, doorkruisen, die probeert echt iets van zijn leven en van die wijk te maken. Waarom we ondermijning moeten aanpakken, ook met die Algemene Plaatselijke Verordening is dat we het voor die mensen die er ook wat van willen maken als overheid ervoor zorgen dat wij aanpakken wat aangepakt moet worden. Natuurlijk zie je ook de dure auto's, panden waarbij je denkt van: dit klopt niet. Maar onze grootste zorg in Utrecht-Zuid zit hem er echt in hoe wij kunnen voorkomen dat jonge aanwas in de cocaïnehandel, maar ook in de ram- en plofkraken doorstroomt, de criminele ladder op. Wat het sleutelen aan de APV voor ons heeft opgeleverd in Utrecht, is dat je, als je kijkt naar de opiumwetgeving, cocaïnehandel, drugshandel, dat is gewoon strafbaar gesteld in zo'n opiumwet. Maar door het op te nemen in de APV en te benoemen dat het ook daar strafbaar is, heeft een burgemeester de mogelijkheid om bestuurlijk op te treden. Die burgemeester kan een dwangsom opleggen. Dat kan wel oplopen tot 5000 euro. Wat je daarvan op straat merkt is dat bij die jongens, die 5000 euro, die maakt toch wel indruk. Daar hoor je ze wel over. Hebben ze het wel onderling met mekaar over, dat dat toch wel heel veel geld is. En wij hopen daarmee ook gewoon bewustwording te krijgen, maar ook meteen hulp te bieden bij die dwangsom van: maar als jij wil stoppen, als je eruit wilt stappen, ook dan staan we klaar voor je. Dus het is enerzijds een stok, maar we willen ook gewoon die wortel bieden.
*Muziek speelt*
Overzichtsshots Utrecht.
Sander Schaepman – Hoofd Aanpak Ondermijning Gemeente Utrecht:
Om het APV echt met elkaar heel vaak in te gaan zetten in die strijd tegen ondermijning. De ervaringen die dat oplevert kan een goede basis zijn om steeds meer in die lokale wetgeving in te brengen, wat de mogelijkheden geeft om lokaal ook echt daadwerkelijk een vuist te maken. En dat kunnen we alleen maar doen door nu heel veel energie te stoppen in alles wat die APV ons biedt, om dat dat ook in te zetten en effectief te laten zijn. Als je het aantal middelen dat we als overheid kunnen inzetten in de strijd tegen ondermijning ziet als een gereedschapskist in de APV, vergroten we eigenlijk de inhoud van die gereedschapskist. En het is niet alleen dat je een grotere hamer pakt, nee, je pakt verschillende soorten hamers, waardoor je tegen welk probleem je ook aanloopt, ook elke keer weer een passend antwoord kunt hebben. En dat is de meerwaarde van dat we met elkaar goed nadenken over wat er in de praktijk nou eigenlijk op ons bordje komt. Om daar steeds beter gereedschap tegen te ontwikkelen. Je hebt alle niveaus nodige, strategisch, tactisch en operationeel en dat betekent ook dat je los moet komen van het alleen maar denken in je eigen organisatie, maar dat je met elkaar al integraal doelstellingen formuleert en dat je dan daaronder vormen van aanpak creëert waarin iedereen samenwerkt om dat integrale doel te bereiken.
*Muziek speelt*
Rick Zagers – Gemeenteraadslid VVD Breda:
Je ziet ondermijnende criminaliteit op alle plekken in de samenleving terug en soms zie je het ook niet. Maar een voorbeeld bijvoorbeeld hier in Breda is: we hebben hier een straat, een historische aanloopstraat naar het centrum. Hartstikke mooi en daar stikt het van een kapperszaken en belwinkeltjes. Ik zeg niet dat het allemaal niet klopt, maar het is wel heel erg opvallend. Dat zijn ook natuurlijk zaken waarvan heel veel experts hebben gezegd: die zijn extra vatbaar voor ondermijnende criminaliteit. Op dit moment zijn wij in gesprek om bepaalde sectoren vergunningplichtig te maken. Met die vergunningen kan de burgemeester een Bibob-toets eisen. Zo'n toetsing gaat eigenlijk de integriteit van een onderneming testen. Dus op het moment dat er bijvoorbeeld een nieuwe belwinkel ergens aan de slag wil, dan kan dus de gemeente eisen: gooi de boeken eens open. Waar komt jouw geld vandaan? Wie is jouw investeerder? Op die manier kunnen wij dus zeg maar boeven eigenlijk onderscheiden van gewoon echte, hardwerkende ondernemers en ook op een later moment altijd nog aan die mensen vragen: Kunt u de boeken eens even opendoen, dan kunnen we even kijken of alles wel klopt.
*Muziek speelt*
Jeroen Heerkens – Gemeentesecretaris Oost Gelre:
De Algemene Plaatselijke Verordening biedt handvatten om controles te doen, om toch eens achter de deur te kijken bij een bedrijf of bij een boerderij. We hebben daarstraks even rondgereden op het industrieterrein. Je ziet op een industrieterrein, één, twee of drie zelfs, fitnessclubs. Dat is natuurlijk bijzonder. De trends die ik zie, is dat volgens mij de drugs steeds groter en heftiger worden. Waren het hennepplantages, zitten ze tegenwoordig in de XTC en en crystal meth hier in de regio, maar daardoor wordt het ook crimineler, de trend waren Mexicanen. We kennen allemaal de verhalen van de mexicaanse kartels dat komt hier ook heen. De tip is: probeer niet alleen te kijken naar de criminaliteit die je nu hebt en daar de APV op in te richten, maar richt je APV ook alvast in voor de dingen die er nog niet zijn, maar waarvan je misschien elders in het land al wel hebt gehoord: dat zou kunnen. Maar het biedt wel de mogelijkheid dat op het moment dat het zich voordoet we ook meteen kunnen schakelen en dat je niet nog naar een gemeenteraad moet om de verordening eerst aan te passen. Daar zit altijd vertraging in, dus probeer hem alvast zo ruim mogelijk in te vullen. Want je hoeft het niet te gebruiken, maar het is wel handig als erin zit.
*Muziek speelt*
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid verschijnt in beeld.
Beeldtekst: Beeldtekst: De Algemene Plaatselijke Verordening en ondermijnende criminaliteit.