Persconferentie na ministerraad 15 november 2019
Inleidend statement van minister-president Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie van 15 november 2019. Met onder meer een terugblik op de afgelopen week die in het teken stond van stikstof en PFAS.
Minister-president Rutte:
Ja, daar zien we elkaar weer, we zien elkaar ook. Maar goed, het was een bewogen week die, zoals u weet, in het teken stond van stikstof en PFAS, allemaal termen waar we hoopten nooit zo veel van te weten. In dat kader overigens ook wel bijzondere ontmoetingen deze week, afgelopen dinsdag en woensdag op het Catshuis: dinsdag met bouwers, woensdag met boeren, ook met bedrijven over zorgen die er leven, hoe kunnen we dingen aanpakken? Maar ook over hun wensen en ideeën om het probleem op te lossen. En nou goed, het is u bekend, we hebben woensdag ook, in aanloop naar het Kamerdebat van donderdag, het eerste pakket, het spoedpakket gepresenteerd met de eerste maatregelen om die stikstofuitstoot te verlagen en, belangrijk, te investeren in het natuurherstel. Daarmee zijn we er niet. Ik zal niet opnieuw herhalen dat het een complex en ingewikkeld probleem is, dat weet u inmiddels wel, maar we zijn er nog niet. Daarom wordt er nu gewerkt, in stappen, aan een breder pakket dat moet leiden tot een bij voorkeur soort van drempelwaarde, als dat allemaal kan. In ieder geval moeten we werken aan een veel breder pakket maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken. Dat kun je landelijk doen, daarmee ontzorg je ook voor een groot deel weer wat de provincies moeten doen om in de gebiedsgerichte aanpak te komen tot het lostrekken van complete projecten. En ook daar zijn de gesprekken mee aan de gaan, over die twee sporen: met de provincies – vandaag weer, dat gaat ook weer verder, de beleidsregel, de uitkoopregeling, al die zaken zijn we mee bezig voor de provincies – en tegelijkertijd landelijk kijken hoe kunnen we een zo groot mogelijke lijst maken van stikstofbesparende maatregelen die verder voortbouwen op dit eerste spoedpakket dat gericht was, zoals u weet, op de woningbouw en een aantal grote projecten op het terrein van de infrastructuur.
Dan heeft gisteren de commissie-Donner een heel stevig en gedegen tussenrapport uitgebracht over het stopzetten en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag van ruim 300 ouders door de Belastingdienst. De commissie constateert dat de grenzen van de handhaving in dit bepaalde dossier door de Belastingdienst doelbewust zijn opgezocht en ook zijn overschreden. De conclusies van de commissie laten wat dat betreft aan duidelijkheid niets te wensen over. Ouders zijn onterecht gezien als fraudeur in een politiek klimaat waarin op dat moment fraudebestrijding voorop stond. We kondigen vandaag dan ook aan dat er snel een compensatieregeling komt voor de getroffen ouders. We spannen ons in om de gedupeerde ouders nog dit jaar financieel tegemoet te komen en we zetten stappen om herhaling in de toekomst voorkomen. Aansluitend aan deze persconferentie staat Menno Snel hier om daar veel uitgebreider op in te gaan.