Persconferentie na ministerraad 13 juli 2018
Minister-president Rutte blikt voor het zomerreces terug op de afgelopen NAVO-top en gaat in op de voortgang van de uitvoering van het regeerakkoord.
Minister-president Rutte:
Goedemiddag. Ik heb samen met Stef Blok en Ank Bijleveld de ministerraad bijgepraat over de NAVO-top die de afgelopen twee dagen plaatsvond in Brussel. Wat je waarneemt natuurlijk de afgelopen jaren is dat er echt iets aan de hand is in de wereld. Dat de instabiliteit rond Europa toeneemt. En dat daarmee in die minder veilige wereld de NAVO zeer cruciaal is en blijft cruciaal voor het bewaken van vrede en veiligheid op ons continent maar ook daarbuiten en ook door middel van de NAVO het behouden van de Trans-Atlantische relatie. We hebben een aantal besluiten genomen. Bijvoorbeeld om onze gereedheid en inzetbaarheid te versterken, onder meer met het Readiness Initiative waarbij 30 bataljons, 30 squadrons en ook 30 schepen in 30 dagen inzetbaar zijn in 2020. Draagt allemaal bij aan het verder versnellen van de inzetbaarheid van de NAVO. Daarbinnen past natuurlijk ook de afspraken die gemaakt zijn over militaire mobiliteit. Dat is een Nederlands initiatief wat zowel speelt binnen de NAVO als binnen de EU als ook binnen de samenwerkingsverbanden van NAVO en Europese Unie. En dan praat je zowel over de fysieke infrastructuur als ook over alle juridische vraagstukken om ervoor te zorgen dat militairen snel verplaatst kunnen worden en ook het materieel. Daarbij is ook van belang de samenwerking met de landen om ons heen. Niet alleen de NAVO maar ook de landen om ons heen zoals Tunesië, Jordanië, Irak en Afghanistan. Er was ook een aparte top weer over Afghanistan waar ik denk als ik ongeveer tel 45, 50 mensen aan tafel zaten om te spreken hoe we daar de stabiliteit verder kunnen bevorderen en ervoor kunnen zorgen dat we dat land stap voor stap verder kunnen overdragen aan de Afghanen. Zijn er dan helemaal geen meningsverschillen binnen de NAVO? Ja, die hebben we ook wel eens. Het mooie natuurlijk van een organisatie van democratische landen is dat we daar robuust met elkaar over praten en het dan vervolgens ook weer oplossen. En dat is ook gelukt. Want het resultaat telt: er zijn goeie besluiten genomen en de eenheid die is er.
Dan is dit de laatste persconferentie voor het zomerreces. Dat is vaak een moment om terug te blikken op het afgelopen politieke jaar, maar dat ga ik niet doen. Want het jaar is nog lang niet afgelopen. Dat is pas eind dit jaar als u heeft besloten wie de politicus van het jaar is. Ik heb suggesties. Maar goed, die hou ik voor mijzelf. Maar daarom ga ik het daar niet uitgebreid over hebben want heel veel werk gaat ook dit najaar natuurlijk gewoon door. We gaan werken aan de begroting. Ik merk wel, we hebben er vandaag ook over gesproken, dat er al heel veel is gebeurd. Als je kijkt naar het besluit over de gaswinning, het investeren in de politie. Besluitvorming over extra geld voor de gezinnen, kinderbijslag, kinderopvang, kindgebonden budget, eigen risico in de zorg bevroren, sluiting van de kolencentrales zijn besluiten over genomen. Veel wetgevingstrajecten zijn in volle gang. De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met de halvering van het collegegeld voor eerstejaars studenten, een van de afspraken uit het regeerakkoord. Er zijn ook veel akkoorden gesloten in de afgelopen maanden die versnelling moeten geven aan uiteindelijk ook het politiek maatschappelijk proces. Kijk naar de akkoorden over de woningbouw, de wijkverpleging. En belangrijk, daar zijn we nu stappen in aan het zetten. We gaan na de zomer en ook in de zomer verder werken aan het klimaatakkoord. En daarmee werken we dus ook in algemene zin verder aan de uitvoering van het regeerakkoord.
Op Prinsjesdag is voorzien een flink pakket lastenverlichting zoals u weet uit het regeerakkoord. Want uiteindelijk willen we dat ook alle Nederlanders gaan merken dat het beter gaat met onze economie. En daarmee zeg ik niks nieuws. Want dat staat in het regeerakkoord. Voordat de SP belt en andere politieke partijen, dat zou ik ook begrijpen, van hé: hij zegt iets over Prinsjesdag. Nee, ik kondig aan dat wij nog steeds achter onze eigen plannen staan. En dat komt dus bij Prinsjesdag naar buiten.