Persconferentie na ministerraad 20 april 2018
Minister-president Rutte spreekt in zijn persconferentie over de situatie in Syrië en drie besluiten in de uitvoering van het regeerakkoord.
Minister-president Rutte:
We hebben vandaag gesproken over uiteraard de ontwikkelingen in Syrië, een onderwerp dat ook aan de orde kwam gisteren tijdens de ontmoeting die ik zelf had - samen met Stef Blok en Ank Bijleveld - met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. We hebben met elkaar besproken dat de reactie van bondgenoten op de ernstige schending van het internationale recht in Douma weloverwogen en proportioneel was en we hebben er ook begrip voor. Het is nu van groot belang dat de deskundigen van de organisatie die kijkt naar chemische wapens, de OPCW, dat die nu snel op een veilige manier toegang krijgen tot Douma om uiteindelijk ook het grondige noodzakelijke onderzoek te kunnen doen. Maar we hebben vooral vooruitgeblikt. Nederland is en blijft van mening dat de enige oplossing voor het Syrische conflict een politieke oplossing is. Onze inzet is erop gericht om allereerst een wapenstilstand te bereiken. Daar is ook VN-Veiligheidsraadresolutie 2401 voor aangenomen en daar is Nederland uiteraard ook bij betrokken geweest nu als lid, dit jaar, van de Veiligheidsraad. En dat betekent zo snel mogelijk humanitaire toegang realiseren. Op die basis moet vervolgens aan de onderhandelingstafel een definitieve oplossing worden bereikt. We leveren onze bijdrage, bijvoorbeeld in die VN-Veiligheidsraad, want het lijden van de Syrische bevolking - dat nu al jaren gaande is en dat leidt tot hele grote aantallen mensen die binnenslands maar ook naar het buitenland gevlucht zijn, of binnenslands op de vlucht zijn; we praten over bijna de helft van de Syrische bevolking - dat vreselijke lijden dat moet stoppen. En uiteraard ook heel veel doden zijn er gevallen, ook dat moet stoppen.
Dan hebben we een drietal besluiten genomen waarbij we de verdere stappen zetten in de uitvoering van het regeerakkoord. In de eerste plaats is op voorstel van minister Sander Dekker besloten dat er meer ruimte komt om de experimenteren met nieuwe vormen van rechtspraak. Procedures duren vaak lang en de uitkomsten zijn voor mensen soms onbevredigend. Het is de bedoeling dat, door het gebruik van praktische en eenvoudige procedures, sneller echte oplossingen gevonden kunnen worden waar de betrokken partijen dan uiteindelijk ook mee uit de voeten kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de rechter in de buurt, aan de gerichte aanpak van de schuldenproblematiek en aan scheiden zonder schade waarover Andre Rouvoet onlangs heeft gerapporteerd.
Het tweede besluit dat ik wil noemen is de afschaffing van de fusietoets in het primair en voortgezet onderwijs. Het wordt eenvoudiger voor scholen om te fuseren. Dat is vooral voor scholen die kampen met krimp belangrijk, omdat fuseren voor hen soms de enige manier is om het onderwijsaanbod in de regio in stand te houden.
En tenslotte hebben we ingestemd met het wetsvoorstel van minister Wouter Koolmees, waardoor partners na de geboorte van hun kind een hele week verlof krijgen in plaats van nu slechts twee dagen. Daarnaast kunnen partners in het eerste halfjaar na de geboorte nog eens vijf weken extra geboorteverlof krijgen. Door deze Wet Invoering extra geboorteverlof, de WIeg, met de toepasselijke afkorting dus zoals ik net schetste, krijgen mensen in het spitsuur van hun leven meer ruimte voor een goede start voor het hele gezin. Er schijnt heel lang gekeken te zijn hoe die woorden zo aan elkaar geplakt moesten worden tot er 'wieg' stond, maar het is gelukt. Volgende week overigens zien we elkaar op donderdag, omdat dan op vrijdag Koningsdag is.