Speech staatssecretaris Jurgen Nobel op vervolgbijeenkomst Paralympische Spelen
Toespraak van staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) op de vervolgbijeenkomst Paralympische Spelen over Inclusieve arbeidsmarkt en meer banen voor mensen met een beperking, EK rolstoelrugby. Deze vond plaats op 22 april 2025, Sportcampus Zuiderpark te Den Haag.
Speech is gehouden direct ná de door Oranje nipt verloren wedstrijd tegen Duitsland.
Beste mensen,
Hebben jullie een beetje genoten van de wedstrijd?
Natuurlijk jammer van de uitslag. Altijd weer die Duitsers…
Maar voor de strijd en voor de inzet van atleten met een beperking, kunnen we alleen bewondering hebben. Zeg ik als oud-judoka en fitness-fanaat.
Keihard trainen, alles opzij zetten, je grenzen verleggen. Samen met je teamgenoten ergens voor gaan.
Daar kunnen we allemaal van leren. Wat onze eigen talenten of beperkingen ook zijn.
Neem Jop van der Laan, 1 van de spelers van Oranje. Jop heeft gehoorschade, een bewegings- en een houdingsstoornis. Kan zijn rechterarm niet goed gebruiken.
Toen zijn spieren te zwak werden voor voetbal, ontdekte hij rolstoelrugby. Dat was in een zware periode in Jops leven. Met naast zijn fysieke sores ook verlies van naasten, depressies.
Rugby bleek een openbaring. Jop werd steeds beter, is al jaren basisspeler van Oranje. Traint elke week 25 uur, exclusief reistijd.
Jop zegt dat rugby zijn leven heeft gered:
"Ik zag jongens met een dwarslaesie anderen omver beuken. Hun instelling van: ‘Fuck it, we gaan ervoor!’ gaf mij een doel in het leven.”
Die spirit, die energie hebben we gezien in Parijs. Sommigen van jullie zagen het eerder vandaag tijdens de wedstrijd.
Maar het is eigenlijk heel gek dat we onze bewondering bewaren voor sportevenementen. Dat we de rest van het jaar mensen met een beperking juist níet voor vol aanzien.
Waarom staan er anders zo veel van hen aan de zijlijn? Terwijl ze juist heel graag willen werken. Terwijl ze als geen ander gewend zijn obstakels te overwinnen, dag in dag uit.
Daarom hebben we in Parijs ons commitment bevestigd. Daarom zijn we hier vandaag. Om samen, als werkgevers, als overheid, en als belangenorganisaties - te zorgen voor een arbeidsmarkt waar iedereen zijn of haar talenten wél kan ontplooien.
We zijn een eind op weg met de Banenafspraak. Maar nog niet met het gewenste resultaat. Terwijl de energie er wél is! Hoe kan dat?
Mijn indruk is dat we te veel energie stoppen in de vraag onder welke regeling iemand valt, en juist te weinig in het belangrijkste: kijken naar wat mensen wél kunnen en wat ze nodig hebben om mee te doen.
Dat veranderen zie ik als de grootste opdracht op de langere termijn. Zodat het voor ondernemers zo makkelijk mogelijk wordt om mensen met een arbeidsbeperking de kans te geven die ze verdienen.
Technologie kan hier een grote rol in spelen. Ik zag het vorige week bij een sociaal ontwikkelbedrijf in Oosterhout. Er werken mensen vanuit de Wet op de sociale werkplaatsen, vanuit beschut werk, vanuit de banenafspraak. Ik sprak er met een man die Kerstpakketten inpakt. Dat is steeds dezelfde beweging. Zwaar voor je armen en schouders.
Daarom had hij een exoskelet aan. Een soort rugzak met een veer van zijn middel tot zijn pols. Ik was onder de indruk van de mogelijkheden, heb er zelf ook eentje aan gehad. Het maakt je echt productiever. Óók als je geen beperking hebt.
Maar belangrijker dan wat ik vond, was wat de man zei:
“Ik ben heel blij. Dit had ik zonder die rugzak nooit gekund. Nu heb ik een échte baan.”
En zo zijn er veel meer mooie voorbeelden. Voorbeelden van hoe technologie kan helpen de arbeidsmarkt duurzamer te maken.
Veel ondernemers zien dat. Maar nog lang niet allemaal. De stap naar het omarmen van inclusieve technologie is zeker voor het MKB vaak te groot, óók financieel.
Daar gaan we iets aan doen. Per 1 oktober openen we een nieuwe subsidieregeling. Met dank aan Tweede Kamerlid Daan de Kort, want de regeling is er gekomen dankzij zijn amendement.
Wat houdt de regeling in? Als een MKB’er investeert in inclusieve technologie, matchen we elke euro. Tot een maximum van 25.000.
Maak daar gebruik van. Vertel het aan je concullega’s. Hoe meer ondernemers inclusieve technologie omarmen, hoe meer mensen met een beperking aan de slag kunnen gaan.
Dus ik hoop dat vandaag u allemaal inspireert. En dat u de spirit en energie meeneemt naar huis.
Of om met Jop van der Laan te spreken: die arbeidsmarkt waar plek is voor ieders talent?
Potverdorie, we gaan ervoor!