Toespraak staatssecretaris Tuinman bij krijgsmachtbrede beëdiging van reservisten

Toespraak van staatssecretaris Tuinman (Defensie) bij de krijgsmachtbrede beëdiging van reservisten in Den Haag.

Dames en heren,
Collega’s,
En uiteraard, de te beëdigen militairen,

Wat ben ik blij dat jullie hier voor mij staan. Want jullie zijn belangrijk voor ons.

Defensie werkt in hoog tempo toe naar een schaalbare krijgsmacht. Om adequaat op de toegenomen dreigingen te kunnen reageren. En zo nodig Nederland en de NAVO te verdedigen tegen een aanval. Als krijgsmacht willen we daarom zo snel mogelijk kunnen meebewegen met die dreiging.

Dat betekent (snel) opschalen in aanloop naar een conflictsituatie. En weer afschalen in een periode na een conflict.

Met jullie inzet vergroten we die mogelijkheid. Reservisten kunnen worden opgeroepen op het moment dat hun specifieke kennis of vaardigheid nodig is. Maar ook op de momenten dat we meer voortzettingsvermogen nodig hebben. Daarom willen we groeien richting een krijgsmacht die, als voorlopige richtlijn, voor een derde uit reservisten bestaat.

En misschien is ‘reservist’ wel niet het goede woord. Ik zie jullie graag als volwaardige militairen met een parttime contract. En die zitten zeker niet ‘op de reservebank’. Want jullie vormen een onmisbare schakel binnen Defensie, maar ook een onmisbare schakel richting de samenleving. Om te laten zien hoe mooi en waardevol het is om naast je werk iets voor Defensie, voor ons land te kunnen betekenen.

Een mooi voorbeeld is de inzet van 101 Geniebataljon in Roemenië. Vorig jaar heeft dit bataljon ruim 3 weken geholpen bij het opbouwen van een internationaal opleidingskamp voor de genie.
 

Van de 400 Nederlandse militairen gingen er bijna 30 als reservist mee. Reservisten in alle smaken en kleuren. Bouwkundigen en ingenieurs om het werk uit te denken en te plannen. Duikers om te helpen bij het bouwen van bruggen. Specialisten op het gebied van grond-, weg- en waterbouw en installatie- en elektrotechniek. En een groep reservisten om het kamp de beveiligen en te bewaken. In een korte tijd bouwden ze bruggen, huizen, loodsen, wegen en legden ze de verlichting aan.

Defensie heeft hier veel van geleerd. Want deze reservisten brachten nieuwe werkmethoden mee, een efficiënte manier van werken en lieten ons kennismaken met ander materieel. Dit helpt te genie om zich verder ontwikkelen.

De reservisten die deelnamen aan deze operatie waren zeer te spreken over het beroep wat er op hun improvisatievermogen werd gedaan én de saamhorigheid die ze mochten ervaren. Dat is dus een mes dat aan 2 kanten snijdt.

Bij Defensie maak je dingen mee die uniek zijn, die je karakter vormen en die je bijzondere kameraadschap brengen. Andersom hebben jullie Defensie veel te bieden. Met jullie kennis en ervaring kunnen we verder bouwen aan een toekomstbestendige en schaalbare krijgsmacht. En vergroten we de weerbaarheid van Nederland.

Dank aan alle werkgevers die dit mogelijk maken. Dank aan alle familie en vrienden die achter jullie staan.

Aangetreden militairen,

Ik wil jullie graag alvast feliciteren met deze beëdiging. Reservist word je niet zomaar. Dat word je, omdat je ervan overtuigd bent dat we Defensie nodig hebben om te beschermen wat ons dierbaar is.

En ik wil alle werkgevers in Nederland oproepen om onze reservisten daarvoor de ruimte te geven. Want onze vrijheid is niet vanzelfsprekend. Laten we daar allemaal ons best voor doen.

Dank jullie wel voor alle inzet en toewijding. Ik wens jullie heel veel succes toe in onze bijzondere organisatie.

Dan ga ik graag over tot de beëdiging.