Toespraak viceadmiraal Boots bij krijgsmachtbrede beëdiging van reservisten

Toespraak van viceadmiraal Boots, plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, bij de krijgsmachtbrede beëdiging van reservisten in Den Haag.

Beste mensen,
Beste collega’s,
En in het bijzonder – de beëdigde militairen,

Van harte gefeliciteerd!

Sinds een paar jaar organiseren we deze beëdiging in het openbaar. Op een toplocatie. In het hart van de stad van de vrede. In het hart van onze democratie.

Er zijn veel redenen om reservist te worden, maar voor mij speelt altijd mee dat je het ergens voor doet, dat je van betekenis wilt zijn voor iets dat groter is dan jezelf. Dat je in een wereld van het ‘ik’, wil werken aan het ‘wij’.

Ook willen we graag laten zien hoe divers onze krijgsmacht is. Dat je jezelf op allerlei manieren kunt inzetten voor onze organisatie. En om te laten zien dat we niet zonder onze reservisten kunnen.

Dit zijn de mensen die een stap naar voren zetten als het er echt toe doet. Dat mogen we laten zien. Daar zijn we trots op. En daar hebben we er nog veel meer van nodig.

Zoals soldaat der 2e klasse Mark, die zojuist beëdigd is. Hij gaat aan de slag bij Infanteriebataljon Bewaken en Beveiligen (IBB) van de Natres. In het dagelijkse leven is hij strategisch adviseur. Daarnaast heeft hij een grote fascinatie voor militaire geschiedenis. De ontwikkelingen in Oekraïne, maar ook in andere brandhaarden, volgt hij op de voet.

Dat gaf hem de vraag ‘in welke wereld groeit mijn dochter op?’ En dat bracht hem tot de keuze om zelf ook te willen bijdragen aan een vrij en veilig land.

Als reservist haal je wat, je bent lid van het team, je hoort erbij, maar…als reservist breng je ook wat. Je brengt je motivatie mee, je energie, je kennis mee en je expertise.

Bijvoorbeeld de expertise van sergeant Chris. Hij gaat aan de slag bij de Groep Luchtmachtreserve. Hiervoor werkte hij als werkstudent lucht- en ruimtevaarttechniek bij de Defensity College. En ontwikkelde in die tijd een data-analyse tool waarmee we nu kunnen voorspellen wanneer de onderdelen van de NH90-helikopter aan vervanging toe zijn. Dat helpt de luchtmacht om effectiever te opereren.

Ook staan hier een aantal cyberreservisten. Militairen die ons land beschermen met een toetsenbord.

Juist binnen dit domein kun je stellen dat we in feite al in oorlog met landen en groeperingen die ons via cyberaanvallen proberen te ontregelen. Of die onze democratie proberen te ondermijnen met nepnieuws. En dus kunnen we alle ICT-expertise die er is goed gebruiken.

Als laatste noem ik graag sergeant Henry. Als reservist heeft hij onder meer deze prachtige ceremonie georganiseerd.

Kortom, er staan hier verschillende reservisten, maar met 1 overeenkomst: ze willen bijdragen aan de weerbaarheid van ons land.   En ze hebben er iets moois voor terug gekregen: werken voor een hoger en nobel doel en in veel gevallen een bijzondere kameraadschap.  

Daar kunnen we er nog veel meer van gebruiken. Defensie telt nu ruim 7200 reservisten. Dat aantal groeit. Maar nog niet hard genoeg.

Ik besef mij heel goed dat het voor werkgevers lastig is om mensen uit te lenen aan de krijgsmacht. Zeker in een tijd met grote personeelstekorten. Maar ik wil toch een oproep doen aan alle werkgevers in Nederland om reservisten de ruimte te geven.

Misschien ben je je werknemer een aantal dagen per jaar kwijt. Maar de ervaringen die hij of zij binnen Defensie kunnen ook het bedrijf verder helpen. En het is een prachtige manier om je werknemer gemotiveerd te houden.

De werkgevers die hier aanwezig zijn geven een goed voorbeeld. Een voorbeeld van de betrokkenheid die zij voelen bij het werk van Defensie en de krijgsmacht. Ik ben blij dat u ook hier bent!

Het doel van dit alles is helder -  en de staatsecretaris benoemde het net ook al: we willen flexibeler en sneller kunnen inspelen op verwachte, én onverwachte, dreigingen. Want als iets mijn prioriteit is, dan is het wel dat we per dag beter in staat moeten zijn om antwoord te kunnen geven op die dreigingen. De beste manier om oorlog te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat je er altijd op voorbereid bent.

Dat vraagt om flinke investeringen in ons materieel en onze mensen; En dus ook in onze deeltijd-militairen.

De komende tijd willen we het aantrekkelijker en makkelijker om reservist te worden, te zijn en te blijven. Daar werken we hard aan. Het goede nieuws is: de middelen zijn er en de politiek staat achter ons.

En jullie gaan je vanaf vandaag inzetten voor onze krijgsmacht, voor ons land. Nogmaals gefeliciteerd en ik wens jullie veel succes! En welkom bij de krijgsmacht, welkom bij Defensie. Vanaf vandaag zijn jullie, zoals Churchill al zei: Twice a citizen en daar mag je trots op zijn.

Dank jullie wel.