Eindrapportage cultuur- en gendersensitief werken bij geldzorgen, armoede en schulden

Binnen het Meerjarenplan Zelfbeschikking is verkend of een lerend netwerk een passende vorm is voor het versterken van het cultuur- en gendersensitief werken van professionals en vrijwilligers die betrokken zijn bij de aanpak geldzorgen, armoede en schulden. Ook is verkend of in een dergelijk lerend netwerk de focus kan liggen op het beter bereiken en ondersteunen van vrouwen uit gesloten gemeenschappen.

Eindrapportage cultuur- en gendersensitief werken bij geldzorgen, armoede en schulden

De verkenning vond plaats in de periode van december 2023 tot en met maart 2024 en bestond uit een documentstudie, interviews met diverse stakeholders en focusgroepen.

Uit dit onderzoek komen drie aanpakken naar voren die kunnen bijdragen aan het creëren van bewustwording en urgentie en het verhogen van kennis om cultuur- en gendersensitief werken te versterken bij de aanpak geldzorgen armoede en schulden:

  1. Laat het belang van cultuur- en gendersensitief werken zien en sluit daarbij aan bij bestaande platformen, organisaties en initiatieven;
  2. Creëer een duurzame samenwerking tussen gemeenten en sleutelfiguren, ervaringsdeskundigen en (zelf)organisaties;
  3. Maak cultuur- en gendersensitief werken onderdeel van opleidingen en trainingen voor professionals en vrijwilligers.

Achtergrond

Binnen de kabinetsbrede aanpak van geldzorgen, armoede en schulden is er een aantal groepen of gemeenschappen te onderscheiden, die relatief gezien vaker te maken hebben met geldzorgen, armoede en schulden. Om geldzorgen bij Nederlanders met een migratieachtergrond te voorkomen, zet het ministerie van SZW in op het versterken van het cultuur- en gendersensitief werken van de huidige professionals en vrijwilligers. Binnen deze groep richten we ons via de inzet van het Meerjarenplan Zelfbeschikking specifiek op vrouwen met een migratieachtergrond in een afhankelijkheidssituatie in gesloten gemeenschappen. Zij ervaren over het algemeen een afstand ten aanzien van hulpverleningsinstanties. Om vrouwen die te maken hebben met geldzorgen, armoede of schulden adequaat te kunnen ondersteunen, is het belangrijk dat hulpverleners toegankelijk zijn en dat hulpverleners hen effectief kunnen ondersteunen.

Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) geeft op basis van onderzoek aan dat cultuursensitief werken een belangrijke competentie is in het bereiken en ondersteunen van deze groepen. Cultuursensitief werken in deze context houdt onder meer in dat professionals zich bewust zijn van culturele factoren die een rol kunnen spelen, zich een beeld kunnen vormen van kansrijke oplossingen én zich bewust worden van hun eigen ideeën omtrent preventie en aanpak van geldzorgen, armoede en schulden.