Scan cultuursensitief werken met betrekking tot toekomstige professionals

In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid  is door ECBO onderzoek gedaan naar het aanbod op het gebied van cultuursensitief werken binnen de opleidingen Social Work (mbo en hbo) en Sociaal Juridische Dienstverlening (hbo). Het doel van dit onderzoek is verkennen in welke mate de professionals van de toekomst – die mogelijk betrokken zijn bij de preventie en aanpak van geldzorgen, armoede en schuldhulpverlening – worden toegerust om cultuursensitief te kunnen werken en welke behoefte er is om het aanbod op het gebied van cultuursensitief werken binnen de opleidingen door te ontwikkelen.

Uit het onderzoek komt enerzijds naar voren dat veel van de onderzochte onderwijsinstellingen al bezig zijn met het implementeren van cultuursensitief werken en anderzijds dat er nog ruimte voor verbetering mogelijk zijn. Zo geven de instellingen aan:

  • Dat er meer expliciete aandacht voor het thema cultuursensitief werken zou kunnen of moeten zijn. De onderwijsinstellingen geven aan dat de mate waarin het thema in de opleiding aan bod komt ook afhankelijk is van de huidige student- en docentpopulatie.
  • Dat niet alle docenten zich even toegerust en zeker voelen in het behandelen van cultuursensitief werken en diversiteit waardoor er met thema’s als diversiteit, inclusiviteit of cultuursensitief werk minder snel aan de slag gegaan wordt.

Het onderzoek laat daarnaast zien dat er vanuit de onderwijsinstellingen interesse en behoefte is aan doorontwikkeling van het aanbod op het gebied van cultuursensitief werken. De opleidingen hebben voornamelijk de wens om de doorontwikkeling te richten op vier thema’s:

• Professionalisering van docenten;

• Cultuursensitiviteit integreren als rode draad;

• Een praktische insteek van dit aanbod;

• Kennisuitwisseling tussen de opleidingen.

Dit onderzoek maakt deel uit van het Meerjarenplan Zelfbeschikking, dat tot doel heeft om het recht op zelfbeschikking binnen gemeenschappen te bevorderen. Het Meerjarenplan Zelfbeschikking zet in op het vergroten van bewustwording en het op gang brengen van een mentaliteitsverandering binnen gesloten gemeenschappen. Daarnaast zet het plan ook in op het vergroten van financiële zelfredzaamheid en duurzame participatie van vrouwen met een migratieachtergrond in een afhankelijkheidssituatie.