Voorpublicatie van budgetten Alleenverdienersproblematiek voor gemeenten

Gemeenten kunnen financiële ondersteuning bieden aan huishoudens die als gevolg van de alleenverdienersproblematiek in 2023 en 2024 onder het bestaansminimum uitkomen. Hiervoor mogen gemeenten gemiste toeslagen compenseren met individuele bijzondere bijstand.

Via de decentralisatie-uitkering ‘Alleenverdienersproblematiek 2023 & 2024’ ontvangen gemeenten budget voor de verstrekking van bijzondere bijstand aan de betreffende huishoudens. De decentralisatie-uitkering wordt formeel gepubliceerd in de septembercirculaire 2024 van het gemeentefonds. Om gemeenten eerder duidelijkheid te bieden over de bekostiging, publiceert het Rijk alvast de budgetten en een toelichting.

Voorpublicatie van budgetten Alleenverdienersproblematiek voor gemeenten

De Tweede Kamer heeft met de motie Warmerdam c.s. verzocht om de betrokken huishoudens actief te benaderen. Hiervoor ontving iedere gemeente begin juli 2024 op aanvraag een gespecificeerde lijst met de eigen inwoners waarbij de alleenverdienersproblematiek vermoedelijk speelt. Met deze lijst kunnen zij deze huishoudens benaderen. Ter ondersteuning van gemeenten is ook een handreiking opgesteld.