Landelijke Agenda Crisisbeheersing

Het Koninkrijk der Nederland wil goed voorbereid zijn en blijven, op risico’s en dreigingen in de toekomst. Daarom maken de Rijksoverheid, de veiligheidsregio’s en de openbare lichamen in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) samen de samenleving goed weerbaar is. Dat is de Landelijke Agenda Crisisbeheersing. 

Landelijke Agenda Crisisbeheersing

Beleid crisisbeheersing

De Landelijke Agenda Crisisbeheersing zet de koers uit voor crisisbeheersing voor de jaren van 2024-2029. De focus ligt op de eerste drie jaar. De agenda vertaalt de voorbereiding en plannen op risico’s en dreigingen naar de praktijk. Dat betekent dat de Rijksoverheid bewust keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld als het gaat om mensen en middelen. Zodat Nederland de grote uitdagingen in de toekomst aankan. Met een grotere betrokkenheid van de samenleving. De gevolgen voor en behoeftes van de samenleving zijn daarbij belangrijk. In de Landelijke Agenda Crisisbeheersing zijn drie doelen belangrijk:

  1. Versterken voorbereiding en paraatheid
  2. Versterken van een weerbare samenleving
  3. Bevorderen van kwaliteit en professionaliteit

Uitwerking

De Landelijke Agenda Crisisbeheersing is een uitwerking van de Contourennota Versterking Crisisbeheersing en Brandweerzorg, en actielijn 12 uit de Veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk der Nederlanden. Ook de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid na de corona-aanpak zijn verwerkt.