Nationale energie-infrastructuur: MIEK, Projectprocedure en Projectenboek

Voor een duurzaam energiesysteem zijn aanpassingen en uitbreidingen nodig van de energie-infrastructuur. Bijvoorbeeld nieuwe hoogspanningsverbindingen en ondergrondse leidingen voor het transport van waterstof. Het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK) en de Projectprocedure zijn 2 Rijkstrajecten die allebei gaan over de realisatie van nationale energie-infrastructuur.

Projectenboek Nationale energie-infrastructuurprojecten in Nederland

Energie-infrastructuurprojecten van nationaal belang

  • In het MIEK werkt de overheid samen met betrokken partijen om te bepalen welke energie-infrastructuurprojecten prioriteit hebben. Het Rijk kan deze projecten om die reden versnellen. Onder andere door voorrang te geven bij netbeheerders of doorlooptijden van vergunningen te versnellen. Of door extra ondersteuning te bieden bij projecten. In de handleiding en samenwerkingsovereenkomst MIEK zijn de werkprocessen van het programma vastgelegd.
  • De Projectprocedure (voorheen: Rijkscoördinatieregeling) is een traject waarmee het Rijk de voorbereiding en ruimtelijke inpassing van nationale energie-infrastructuur (dus ook MIEK-projecten) bepaalt en uitvoert. Ruimtelijke inpassing gaat kort gezegd over het kiezen van een locatie en het regelen van de nodige vergunningen.

Overzicht van lopende nationale energieprojecten

Het Projectenboek is een jaarlijks rapport waarin de voortgang staat beschreven van projecten die vallen onder het MIEK en de Projectprocedure. Op Energieprojecten Nederland  staat meer informatie over deze Rijkstrajecten. En het overzicht van alle lopende energieprojecten in Nederland.

Eerdere projectenboeken

MIEK 2022
MIEK 2021
Projectprocedure 2021