Adviezen voor grotere pandemische paraatheid

Het RIVM heeft op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 3 adviezen uitgebracht om de pandemische paraatheid in Nederland te kunnen vergroten.

In de coronacrisis is het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM langdurig opgeschaald in personeel en werkzaamheden. Daarnaast is er een grote toename in de vraag naar inzet van het CIb. Zowel vanuit beleid, praktijk, politiek als vanuit internationale ontwikkelingen zoals HERA, ECDC, WHO en nieuwe (voorgenomen) wetgeving op EU-niveau en wereldwijd. Vanwege de landelijke en internationale ambities om de pandemische paraatheid te vergroten, is structurele versterking nodig van de infectieziektebestrijdingsketen. Het RIVM heeft op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 3 adviezen opgeleverd om dit te kunnen realiseren:

  • Het advies ‘Visie en ambitie Vernieuwing surveillance infectieziekten RIVM-CIb’ gaat over wat nodig is voor de versterking van het landelijke en bovenregionale monitoring- en surveillancelandschap.
  • Het advies 'Plan van aanpak regionale en landelijke versterking infectieziektebestrijding' gaat over versterking van de landelijke coördinatie van het medische bestrijdingsbeleid en de bovenregionale samenwerking.
  • Het derde advies heeft als titel ‘Toekomstbestendige microbiële diagnostiek voor publieke gezondheid en pandemische paraatheid’.

In de kamerbrief over ‘Structurele versterkingen van de pandemische paraatheid van publieke gezondheid en infectieziektebestrijding’ staat dat de drie bovengenoemde adviezen richting geven aan de versterking van surveillance, landelijke coördinatie en microbiologische diagnostiek. Deze moeten nu vertaald worden naar concrete plannen van aanpak. Het RIVM gaat hiermee aan de slag, passend binnen de financiële kaders. Lees meer over pandemische paraatheid op RIVM.nl.