Juridische procedures over de Wet verbod op kolen

Het kabinet wil de doelen halen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom neemt het maatregelen om de uitstoot van CO2 in Nederland terug te dringen. Eén van deze maatregelen is de Wet verbod op kolen. De eigenaren van kolencentrales hebben rechtszaken aangespannen over de wet. Op deze pagina vindt u uitleg hierover en openbare juridische documenten.

Uitleg Wet verbod op kolen en de juridische procedures

Documenten rechtszaken Nederland 

De rechtszaken in Nederland zijn gevoerd bij de rechtbank in Den Haag. De stukken die het kabinet heeft ingebracht, zijn: 

Ook de pleitnota's zijn na te lezen: Pleidooi nationale procedures RWE en Uniper

Het hoger beroep in deze rechtszaken dient bij het Gerechtshof in Den Haag. De stukken die het kabinet heeft ingebracht, zijn:

Documenten rechtszaken Verenigde Staten

In de Verenigde Staten gaat het om internationale arbitrageprocedures. Het zijn de 1e procedures tussen investeerders en de overheid die tegen Nederland gevoerd worden. Zulke procedures heten officieel investeerder-staat arbitrageprocedures (ISDS). Voor de arbitrageprocedures gelden de regels van het ICSID. De procedures gaan over de vraag of de wet in strijd is met het Energy Charter Treaty. Dit verdrag biedt rechtsbescherming aan investeerders in de energiesector. 

Er worden zoveel mogelijk stukken openbaar gemaakt:

Duitsland is het thuisland van de investeerders. De Nederlandse overheid vindt het in strijd met het Europees recht als bedrijven uit de EU internationale arbitrageprocedures voeren. En niet alleen een rechtszaak bij de rechter in Nederland voeren. De rechtszaak hierover loopt in Duitsland.

Kamerstukken over de juridische procedures

Het kabinet informeert de Tweede Kamer regelmatig over de voortgang van de juridische procedures: