Het coronavirus te lijf gaan met UV-C licht
In 25 seconden desinfecteren met hoogenergetisch UV-C licht, dat is wat het apparaat van het piepjonge bedrijf UV Smart uit Delft doet. Door de coronacrisis is deze zogeheten D-25 versneld op de markt gekomen. Een zegen voor de ziekenhuizen nu. Het begon ongeveer drie jaar terug, met een idee van Daan Hoek, in een vliegtuig. Hij zag mensen hun mobiele telefoon poetsten en poetsten om schoon te krijgen en dacht: “Dat moet sneller en beter kunnen. Maar hoe? Ik ben geen techneut.” Bellen dus met vriend Thijs Kea, want die had gestudeerd aan de TU Delft. En zo ging het balletje rollen.
“Thijs heeft verstand van uv-licht. Daar zat de technische oplossing! We gingen met ons idee langs ziekenhuizen, maar die gaven de feedback om ons idee te richten op de desinfectie van medische apparatuur. Daar konden we wel wat mee! Niet lang na de start werden we een medisch bedrijf. Dat brengt allerlei regelgeving mee waar je aan moet voldoen. Heb je het CE-keurmerk, dan kun je in heel Europa terecht.”
In stroomversnelling
“We zijn nog maar zo’n drie jaar een bedrijf. We begonnen met 5 medewerkers, maar hebben er nu al 12. In Nederland leveren we nu aan 12 ziekenhuizen, we exporteren naar 8 landen over de hele wereld en daar komen er binnenkort 12 landen bij. In het buitenland werken we met distributeurs die we online trainen vanuit Nederland. Van startup naar scale-up dus. Nou ja, ik weet niet precies wanneer je wat bent. We zijn een beginnend bedrijf.”
“De hectiek is groot nu, met media-aandacht en alles. In het voorjaar waren we met het hele team zeven dagen per week aan het werk. Maar het is goed te doen. Toen de coronacrisis in Nederland uitbrak in maart, zochten ziekenhuizen ons op omdat ze wisten waar we mee bezig waren. We zaten nog volop in de fase van research & development, we maakten nog niks. Ons werd gevraagd of we medische mondmaskers konden desinfecteren.”
“Nou, na een aantal klinische testen met een ‘noodversie’ van ons product-in-ontwikkeling bleek dat te kunnen. Dat werd dus ons eerste desinfectie-apparaat, de D25. Een apparaat met de omvang van een grote printer, dat met hoogenergetisch UV-C licht alle micro-organismen doodt. Ook corona-virussen. Het is heel gaaf dat we als bedrijf in deze coronacrisis kunnen helpen. Dat geeft een enorme kick!”
“We zijn nu al weer bezig met een tweede product, de D60. Dit product kan binnen 60 seconden medische apparatuur desinfecteren die bij patiënten naar binnen gaat, invasief apparatuur. De eisen van veiligheid zijn daarvoor natuurlijk hoger dan bij de D25 die voor uitwendige medische apparaten wordt gebruikt. De lancering van de D60 staat gepland voor volgend jaar.”
Financiering redelijk soepel
“Bij een startend bedrijf zoals het onze is financiering natuurlijk wel een uitdaging. Je hebt een idee, je doet onderzoek, maar je maakt nog geen omzet. En toen we opeens versneld gingen produceren, maak je kosten: voor de productie, voor verscheping en transport, en je moet op betaling van facturen wachten. In de fase van drie jaar ontwikkelen hebben we gebruik gemaakt van diverse subsidies van de overheid: het MIT, vooral met bijdragen van de provincie, en de WBSO. We hebben daarbij hulp gehad van een gespecialiseerd bureau en RVO. Dit jaar hebben we krediet gekregen van een bank met behulp van de BMKB-regeling waarbij de overheid voor 75 procent garant staat. Terugkijkend is het allemaal redelijk soepel gegaan.”