Afgelopen week startte de openbare internetconsultatie voor de Verzamelwet SZW 2023. De Verzamelwet is een jaarlijkse wetswijziging waarmee verschillende kleinere aanpassingen plaatsvinden in wetten op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Iedereen die dat wil, kan de komende weken (tot 30 maart) reageren op de inhoud van het conceptwetsvoorstel.
Voor de kinderopvang gaat het dit jaar om twee wijzigingen:
1. Creëren van de mogelijkheid voor een gecombineerde oudercommissie.
2. Wettelijk verankeren van de nieuwe toezichtnorm voor gastouderopvang.
Gecombineerde oudercommissie
Een houder van een kindercentrum is verplicht om een oudercommissie in te stellen voor ieder kindercentrum (artikel 1.58 Wet kinderopvang). Soms bieden houders op dezelfde locatie dagopvang en buitenschoolse opvang aan. Formeel zijn dat twee verschillende voorzieningen en dus twee verschillende kindercentra. In de praktijk kan dit echter worden ervaren als één opvanglocatie en is er soms behoefte om een gecombineerde oudercommissie in te stellen. Op sommige locaties is dit al het geval.
Op basis van de huidige bepalingen in de Wet kinderopvang is het niet altijd duidelijk of deze situatie is toegestaan en zo ja, onder welke voorwaarden. De Verzamelwet SZW 2023 maakt expliciet duidelijk dat een gecombineerde oudercommissie is toegestaan bij dagopvang en bso op één locatie. Een belangrijke voorwaarde is dat in de gecombineerde oudercommissie ouders met kinderen uit beide opvangsoorten zijn vertegenwoordigd. Ook wordt geregeld dat ouders met kinderen op de ene opvangsoort geen besluit over de andere opvangsoort kunnen nemen.
Toezichtnorm gastouderopvang
Vorig jaar heeft het kabinet besloten om gemeenten per 2022 extra geld beschikbaar te stellen voor het toezicht op de gastouderopvang. Dit maakt het mogelijk gastouders vaker te inspecteren en daarmee de kwaliteit van de gastouderopvang beter te borgen.
Met VNG en GGD GHOR zijn afspraken gemaakt over de nieuwe toezichtfrequentie. Voorheen was de steekproef van gastouders die geïnspecteerd worden minimaal 5% per jaar. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, gemeenten en de GGD’en vinden het noodzakelijk dat gemeenten de steekproef van gastouders die zij bezoeken vergroten naar minimaal 50% per jaar. Om te garanderen dat iedere gastouder regelmatig een inspectie krijgt, gaan we uit van een minimale frequentie van eens in de drie jaar.
De VNG en GGD GHOR Nederland hebben in afstemming met SZW en de Inspectie van het Onderwijs een gezamenlijk advies uitgebracht aan gemeenten en GGD’en over hoe zij een intensiever toezicht op de gastouderopvang kunnen invullen. Zoals we al eerder meldden, komt deze nieuwe toezichtnorm nu ook in de Wet kinderopvang te staan. Zodra de wetswijziging is ingevoerd, kan de Inspectie van het Onderwijs als interbestuurlijk toezichthouder gemeenten formeel eraan houden.
In de Verzamelwet staat overigens niet waar de extra middelen voor het toezicht vandaan komen. In de Begroting SZW 2022 is al bepaald dat de dekking uit de kinderopvangtoeslag komt. De wijze waarop dat gebeurt, staat in het Besluit kinderopvangtoeslag 2023. Ook de internetconsultatie voor het Besluit kinderopvangtoeslag 2023 vindt op dit moment plaats.
De kwaliteit van gastouderopvang is gemiddeld genomen goed, maar kent grote uitschieters naar boven én naar beneden. De intensivering van het toezicht is de eerste concrete maatregel om de kwaliteit van de gastouderopvang beter te waarborgen. Het kabinet verkent welke verbetermaatregelen er verder nodig zijn, gericht op verdere professionalisering van de gastouderopvang, het verbeteren van de begeleiding door gastouderbureaus en het versterken van het toezicht.
Reageer tot 30 maart op de internetconsultatie
Het ontwerp van de Verzamelwet SZW 2023 staat nu online voor de openbare internetconsultatie. Iedereen die dat wil, kan reageren en zijn mening over het voorstel geven. Daarnaast vragen we organisaties die een rol hebben in toezicht en uitvoering van de wetgeving om een uitvoeringstoets.
Na sluiting van de reactietermijn wordt alle input gewogen en verwerkt in het concept wetsvoorstel. Vervolgens vragen we de Raad van State om een advies, voordat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gaat.
De openbare internetconsultatie staat hier: Overheid.nl | Consultatie Verzamelwet SZW 2023 (internetconsultatie.nl).