Langetermijnstrategie COVID-19
Het kabinet heeft de langetermijnstrategie COVID-19 naar de Tweede Kamer gestuurd. Een open samenleving en voorbereid zijn op verschillende besmettingsscenario’s zijn hierin het uitgangspunt.
Het kabinet heeft de langetermijnstrategie COVID-19 naar de Tweede Kamer gestuurd. Een open samenleving en voorbereid zijn op verschillende besmettingsscenario’s zijn hierin het uitgangspunt.
De corona-aanpak wordt voorspelbaarder door de inzet van vier scenario’s die de samenleving zoveel mogelijk open moeten houden. Bij mogelijke nieuwe maatregelen tegen corona wil het kabinet niet opnieuw generieke overheidssteun geven. Alleen bij het zwaarste scenario en als bedrijven volledig en langdurig moeten sluiten, krijgen getroffen ondernemers gericht steun.
Kabinet: meer voorspelbaarheid corona-aanpak, geen generieke coronasteun meer
Vandaag heeft de ministerraad ingestemd met de zogeheten voortduringswet in verband met de opvang van mensen uit Oekraïne. Hiermee krijgen burgemeesters de wettelijke taak mensen uit Oekraïne op te vangen. Tot op heden deden ze dit vrijwillig.
Ministerraad stemt in met voortduringswet wettelijke taak burgemeesters voor opvang Oekraïne
Het winningsniveau uit het Groningenveld binnen het lopende gasjaar 2021-2022 wordt 4,5 miljard Nm3. Hiermee blijft de definitieve sluiting van het Groningenveld in 2023 binnen bereik.
Sluiting Groningenveld in 2023 blijft in zicht met huidige gaswinning
Dienstverlening door trustkantoren gericht op Russische geldstromen wordt als gevolg van de illegale agressie in Oekraïne verboden. Zo komt er een verbod om trustdiensten te verlenen aan personen en bedrijven die gevestigd zijn of een uiteindelijk belanghebbende (ubo) woonachtig in Rusland of Wit-Rusland.
Verbod op dienstverlening door trustkantoren gericht op Russische geldstromen
De ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Kajsa Ollongren (Defensie) hebben vandaag een voorstel voor een tijdelijke wet ter consultatie openbaar gemaakt. Deze tijdelijke wet stelt de AIVD en MIVD in staat hun bestaande bevoegdheden effectiever en sneller in te zetten tegen cyberdreigingen, binnen een dekkend toezichtstelsel.
Tijdelijke wet verbetert cyberonderzoek inlichtingendiensten
Openheid en transparantie zijn essentieel voor het vertrouwen tussen de samenleving en de overheid. Vanaf 1 mei 2022 treedt de nieuwe Wet open overheid (Woo) in werking, die de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangt.
Ministerie van Algemene Zaken
Redactie Rijksoverheid.nl