Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie 2022 editie 12

Benieuwd wat er in Nederland gebeurt om de bijensterfte en daling van andere bestuivers te stoppen? Lees dan de nieuwsbrief van de Nationale Bijenstrategie. Kom erachter aan welke bij-vriendelijke projecten de meer dan 80 partners werken.

Ambassadeur in the spotlight: Brenda Horstra

9 ambassadeurs werken met de Nationale Bijenstrategie (NBS) aan verschillende thema’s uit de Theory of Change (ToC). Zo helpen ze om van de acties in de ToC een succes te maken. In deze nieuwsbrief stellen we zelfs 2 van onze ambassadeurs voor. Als eerste Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland. Waarom werd zij ambassadeur? Wat doet ze al en wat wil ze bereiken voor het thema 'groene maatregelen'?

Lees meer over het ambassadeurschap van Brenda Horstra.

Brenda Horstra in tuincentrum
Beeld: ©Tuinbranche Nederland / Tuinbranche Nederland

Groene sportterreinen zijn goed voor mens, natuur, klimaat en economie: tips voor vergroenen

Onze partner, de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG), deelt tips om sportterreinen te vergroenen. Ze schreef hierover de greenpaper 'Groene oplossingen voor gezonde natuurinclusieve sportaccommodaties'. Met deze paper wil de vereniging gemeenten, terreinmeesters en beheerders van sportvelden inspireren. Met de haalbare groene tips kunnen zij direct aan de slag.

Meer weten over het hoe en waarom van een groene sportomgeving?

Voorkant greenpaper
Beeld: ©Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners / Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Maak kennis met bijenlandschappen op 24 mei

Ben je een bijenlandschap of wil je dit graag worden? Kom dan op 24 mei naar onze eerste kennismakingsbijeenkomst met bijenlandschappen uit heel Nederland. Bijenlandschappen zoeken verbinding met elkaar. Ze willen meer van elkaar weten en leren. Daarom organiseert de Nationale Bijenstrategie een kennismaking. Daar bespreken we bijvoorbeeld de Routekaart Bijenlandschap: wat is nodig voor een succesvol Bijenlandschap? En nog veel meer!

Lees verder en meld je aan.

Save the date kennismaking bijenlandschappen
Beeld: ©Foto Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) / Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten)

Laat je horen voor de bestuivers in Europa!

De achteruitgang van het aantal bestuivers in Europa moet stoppen. Daarvoor vraagt de Europese Commissie jouw hulp. Denk mee over het beleid en vul de online vragenlijst in. Zo help je mee om de EU-doelen voor 2030 te halen.

Lees waarom jouw hulp nodig is en vul dan de vragenlijst in.

Zwerm bijen

Ambassadeur in the spotlight: Sonne Copijn

Er werken 9 ambassadeurs met de Nationale Bijenstrategie (NBS). Zij werken aan verschillende thema’s uit de Theory of Change (ToC). Zo helpen ze om van de acties in de ToC een succes te maken. Sonne Copijn van Stichting Bee Foundation vertelt waarom ze ambassadeur werd. En wat het thema gewasbeschermingsmiddelen voor haar betekent. Ze neemt ons mee in de activiteiten van Bee Foundation. Met speciale aandacht voor de wilde bijenexpeditie op de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Lees wat Sonne met Bee Foundation doet.

Sonne Copijn in actie bij de wilde bijenexpeditie
Beeld: ©Fotograaf Macula Films - Sonne Copijn in actie bij de wilde bijenexpeditie

Uitnodiging: welke informatie heb je nodig voor jouw bijeninitiatief?

De Nationale Bijenstrategie deelt graag de vraag van onderzoeksprogramma Kennisimpuls Bestuivers. Onderzoekers van dit programma ontwikkelden de afgelopen jaren, net als allerlei andere partijen, verschillende informatiebronnen voor bestuivers. Graag willen zij nu weten of deze informatie je voldoende verder helpt bij jouw acties voor bestuivers. Daarom maakten ze een vragenlijst voor iedereen met een bijeninitiatief.

Geef je mening over informatiebronnen voor bestuivers.

Informatiebronnen voor bestuivers

Veel nieuwe bijensoorten gezien door samenwerking met De Bijenkorf

In juni 2021 schreven we al over de samenwerking tussen warenhuis de Bijenkorf, het Buitenfonds en NBS-partner Staatsbosbeheer. En nu al is deze succesvol. Samen zetten ze zich in om de leefomstandigheden van de wilde bij te verbeteren. Zo maakten boswachters samen met medewerkers van de Bijenkorf onder andere meer nestgelegenheid op 8 locaties. In een eerste meting kwamen veel nieuwe soorten voorbij, die kwamen eerst niet voor op de locaties.

Lees welke en hoeveel wilde bijen Staatsbosbeheer zag op de locaties.

Roodsprietwespbij
Beeld: ©Fotograaf Twan Teunissen / Fotograaf Twan Teunissen

Eerste bijenburcht in Utrecht

Woensdag 23 maart opende partner gemeente Utrecht haar eerste bijenburcht. Deze meterslange burcht biedt plek aan verschillende soorten bijen. Wethouder Lot van Hooijdonk (groen en dierenwelzijn) opende de burcht. Dit deed ze met kinderen van de buitenschoolse opvang in de buurt. Utrecht gaat nog meer bijenburchten maken. Ook andere gemeenten hebben al interesse.

Meer lezen over de bijenburcht?

Bijenburcht Utrecht
Beeld: ©Gemeente Utrecht / Gemeente Utrecht

Bekijk het landschap als wilde bij: ecoprofielen voor bestuivers

Een goede bed & breakfast voor álle wilde bestuivers? Dat is lastig. Soorten hebben hun eigen wensen voor hun leefgebied. Wageningen University & Research (WUR), EIS Kenniscentrum Insecten en de Vlinderstichting deden onderzoek naar de wensen per soort. Ze kwamen tot een nieuwe indeling van 7 ecoprofielen voor wilde bestuivers. Dit zijn groepen bestuivers met ongeveer dezelfde wensen voor hun omgeving.

Meer over ecoprofielen en het onderzoek.

Echte wespvlieg Weerribben
Beeld: ©Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) / Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten)

Eco-activiteiten in het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) zijn belangrijk voor bestuivers

Nieuw in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid zijn de eco-activiteiten. Dit zijn maatregelen die goed zijn voor milieu, biodiversiteit en het landschap. Boeren kunnen deze maatregelen toepassen in het veld. Zo kunnen zij bestuivers helpen. Bijvoorbeeld door akkerranden in te zaaien met bloemen of kruiden. Meer weten over de eco-regeling en de eco-activiteiten? RVO vertelt er alles over in het webinar 'Eco-regeling en conditionaliteiten'. Dit webinar was op 8 maart, maar je kunt het nog terugkijken.

Bekijk het webinar en de presentatie.

Landbouwgrond met horizon
Beeld: ©Rijksdienst voor Ondernemend Nederland / Website Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Bijengastles en gratis bloemzaadjes voor basisscholen in Overijssel

Onze partner Natuur en Milieu Overijssel organiseert dit jaar weer de scholenactie 'Scholen voor Bijen'. Deze actie voor basisscholen in Overijssel bleek de afgelopen jaren een groot succes. Ook dit jaar verzorgen speciale bijengastdocenten graag weer lessen. Ze vertellen daarin hoe mooi en belangrijk de bijen zijn. Daarnaast krijgen sommige klassen gratis bloembollen of bloemzaadjes. Een mooie actie om de leefwereld van de bij te verbeteren.

Lees alles over de actie 'scholen voor bijen'.

Bij op paarse bloem

BoerenNatuurweek: Bezige Bijen!

NBS-partner BoerenNatuur kijkt terug op een geslaagde BoerenNatuurweek. Heb je deze week afgelopen maart gemist? Geen probleem. BoerenNatuur heeft alle activiteiten voor je op een rij gezet om rustig terug te kijken.

Bekijk de links naar alle filmpjes.

Planten bronboom in Nijkerk
Beeld: ©Fotograaf Wiebke Wilting / Fotograaf Wiebke Wilting