Nieuwsbrief Jaarverslaggeving Onderwijs

Deze nieuwsbrief is informatief van aard en er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend.

Controle en verantwoording voor het verslagjaar 2023 over de beleidsregel investeren met publieke middelen in private activiteiten

Met de nieuwsbrief van 3 mei 2024 hebben we u geïnformeerd over een aantal vragen en antwoorden (Q&A’s) die bij de jaarverantwoording over 2023 en de controle daarvan door de accountant betrokken moeten worden. Die vragen kwamen naar voren naar aanleiding van ervaringen tijdens de accountantscontrole van de inzet van publieke middelen in private activiteiten door bekostigde mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten.

Onlangs is uit afstemming tussen accountants en het ministerie van OCW nog een resterend punt opgekomen waar inmiddels besluitvorming over heeft plaatsgevonden.

De accountant hoeft bij de controle 2023 van de inzet van publieke middelen in private activiteiten voor de activiteitsoort ‘contractonderwijs’ de naleving van artikel 3, lid 3 van de beleidsregel niet te betrekken bij het oordeel over de rechtmatigheid van de besteding.

Voor contractonderwijs hoeft dus niet worden vastgesteld of er sprake is geweest van tijdelijke inzet van overcapaciteit.

Met dit punt is de afstemming tussen de accountants en het ministerie van OCW over het normenkader voor 2023 definitief afgerond.

Vragen over dit onderwerp kunt u stellen via ico@duo.nl.