Nieuwsbrief Jaarverslaggeving Onderwijs

Deze nieuwsbrief is informatief van aard en er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend.

Verwerking Subsidieregeling matching Horizon Europe

Op 29 april 2023 is de Subsidieregeling matching Horizon Europe in werking getreden, zie de publicatie in de Staatscourant nr. OWB/38032344.

Vanuit het hoger onderwijsveld en de accountants zijn inmiddels vragen gesteld over hoe deze middelen moeten worden verwerkt in het jaarverslag. In de werkgroep onderwijs van de Raad voor de Jaarverslaggeving is een notitie tot stand gekomen die aanwijzingen geeft voor de verwerking van de Subsidieregeling matching Horizon Europe.

U kunt de notitie hier vinden.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u een e-mail sturen aan: jaarverslaggeving@minocw.nl

Toelichting op de brief 'Controle en verantwoording voor het verslagjaar 2023 over de beleidsregel investeren met publieke middelen in private activiteiten'

Op 3 oktober 2023 heeft minister Dijkgraaf de brief ‘Controle en verantwoording voor het verslagjaar 2023 over de beleidsregel investeren met publieke middelen in private activiteiten’ aan alle bekostigde mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten verzonden.

In de nieuwsbrief jaarverslaggeving onderwijs van 28 november 2023 is eerder aandacht geschonken aan deze brief. 

Op dit moment spreekt OCW nog met accountants, verenigd in de NBA, naar aanleiding van vragen die zijn opgekomen tijdens de jaarstukcontroles over verslagjaar 2023. Deze gesprekken gaan over de manier waarop instellingen en accountants op een goede manier uitvoering geven aan de inhoud van deze brief. Er zijn daarbij ook vragen gesteld die niet eerder naar voren zijn gekomen en die alsnog beantwoord moeten worden.

De verwachting is dat dit in de loop van april zal plaatsvinden. Via deze nieuwsbrief en indien nodig per brief aan uw instellingsbestuur wordt u nader geïnformeerd over het vervolg.

Vragen over dit onderwerp kunt u stellen aan het Informatiecentrum Onderwijs via ico@duo.nl.