Nieuwsbrief Jaarverslaggeving Onderwijs

Voor vragen over onderstaande onderwerpen, indien anders staat aangegeven, kunt u een e-mail sturen aan: 

jaarverslaggeving@minocw.nl

Deze nieuwsbrief is informatief van aard en er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend.

Verantwoordingsronde 2023

In de maanden november en december 2023 vond de Verantwoordingsronde plaats. Het waren geslaagde bijeenkomsten!

Het land in!

Op 5 plekken in Nederland hebben we, Team Verantwoording van het Ministerie OCW, de banner uitgezet op zeer diverse locaties. In Groningen bevonden we ons in het Usva Cultureel Studentencentrum van de Rijksuniversiteit, bij Wageningen kwamen we op de koffie bij het ROC Rijn IJsel waar de studenten ons zeer goed verzorgd hebben. In Breda betraden we de campus van de Breda University of Applied Sciences, Roermond bracht ons al flink in de kerstsferen bij het Theaterhotel de Oranjerie. En als kers op de taart stonden we tijdens de laatste bijeenkomst, onder goede begeleiding van de studenten van het ROC Mondriaan, in Den Haag.

VR 2023 - banner
Beeld: ©Team Verantwoording, Ministerie OCW - vlnr: Luna Urgert, Ber van Zanen, Chantal Klaver, Liselot van Straten en Azad Hassan

Onderwerpen van gesprek

De diversiteit van locaties en vertegenwoordigde partijen zorgde voor een gemotiveerde energie, scherpe vragen en goede, inhoudelijke discussies. We hebben het gehad over de herijking van de sturing op het funderend onderwijs, de Kamerbrief Financiële Positie van het Onderwijsveld in zijn geheel en op sectorniveau en het Project Compact Bestuursverslag die een vereenvoudiging van het bestuursverslag biedt aan kleine onderwijsinstellingen. Ook de bevindingen van de Onderwijsinspectie over de verantwoordingskwaliteit van onderwijsinstellingen zijn besproken. De belangrijkste aandachtspunten waren beleidsrijk begroten, risicobeheersing, effecten passend onderwijs en toezicht doelmatigheid.

Er is toelichting gegeven op het programma Samen Verantwoorden van DUO die zich richt op samenwerking binnen een structuur van ketenverantwoordelijkheid en digitalisering van verslaggevingsgegevens. Experts van Van Ree Accountants, de PO- en de VO-Raad hebben toelichting gegeven over de verwerking van de voorziening groot onderhoud in de jaarrekening. De in actualiteit hard groeiende categorie ‘duurzaamheid’ heeft bij de bijeenkomsten ook de revue gepasseerd. Belangrijke vragen waren: wat doen we al aan duurzaamheidsverantwoording, wat gaan we doen en wat willen wij met z'n allen (in de toekomst) hiermee bereiken?

Met andere woorden: er is op het gebied van verantwooringsontwikkelingen en verslaggevingsthematieken veel met elkaar gedeeld, bij elkaar opgehaald en met elkaar besproken. Het was voor ons leerzaam, nuttig en ook erg leuk om te doen.

VR 23 volle zalen en klaslokalen
Beeld: ©Ministerie OCW

Gemist?

Er was veel interesse voor de bijeenkomsten waardoor we niet iedereen van een plekje konden voorzien. Daarom inventariseren wij of er behoefte is aan een extra bijeenkomst. Deze zal, bij voldoende animo, binnenkort georganiseerd worden op een centrale plek en we zullen daar hetzelfde programma aanbieden.

Indien u interesse heeft in het bijwonen van deze extra bijeenkomst, verzoeken wij u om dit uiterlijk 19 januari kenbaar te maken via deze link.