Nieuwsbrief Jaarverslaggeving Onderwijs

Voor vragen over onderstaande onderwerpen, indien anders staat aangegeven, kunt u een e-mail sturen aan: 

jaarverslaggeving@minocw.nl

Deze nieuwsbrief is informatief van aard en er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend.

Toelichting op brief Controle en verantwoording voor het verslagjaar 2023 over de beleidsregel investeren met publieke middelen in private activiteiten

Toelichting bestemd voor de sectoren mbo en ho naar aanleiding van de brief van 3 oktober 2023 betreffende de controle en verantwoording voor het verslagjaar 2023 over de beleidsregel investeren met publieke middelen in private activiteiten.

Op 3 oktober jl. hebben de bekostigde mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten een brief van minister Dijkgraaf ontvangen over de omgang (voor boekjaar 2023) met de in 2021 geïntroduceerde beleidsregel ‘Investeren met publieke middelen in private activiteiten’. Dankzij deze beleidsregel is het voor instellingen en daaraan verbonden rechtspersonen onder voorwaarden mogelijk om publieke middelen te investeren en personeel en voorzieningen die met publieke middelen zijn verkregen in te zetten voor activiteiten die niet tot de wettelijke bekostigde taak behoren.

De beleidsregel is op dezelfde wijze opgenomen in het Onderwijsaccountantsprotocol als het oude thema 2 uit de notities Helderheid zonder specifieke materialiteit.

Met het oude thema 2 uit de notities Helderheid werd het gehele kader bedoeld dat aanwezig was voor invoering van de beleidsregel en als zodanig ook opgenomen was in de Regeling jaarverslaggeving onderwijs en het Onderwijsaccountantsprotocol. Het ging hierbij dan om de volgende stukken:

  • Notitie Helderheid BVE 2004 thema 2;
  • Notitie helderheid in de bekostiging van het hoger onderwijs thema 2 (2004);
  • De brief van de staatssecretaris van OCW over onregelmatigheden bekostiging in het (hoger) onderwijs, van 20 juli 2005 (Kamerstuk 28248, nr. 84);
  • Handreiking voor de inrichting van onderwijskundige publiek-private arrangementen (2011)

In het OAP 2023 is de controle op de financiële rechtmatigheid van de beleidsregel opgenomen op grond van de brief van 3 oktober (alleen voor activiteiten onder 2 met de twee versoepelingen). De in 2023 door de instellingsaccountant te toetsen voorwaarden voor de financiële rechtmatigheid waren ook al onderdeel van het oude thema 2 van de Notities Helderheid, zoals hierboven beschreven. Daarom heeft OCW er vertrouwen in dat de brief van 3 oktober 2023 uitvoerbaar is voor zowel de instellingen als de accountant.

Vragen over de uitleg van wet- en regelgeving kunt u stellen via ico@duo.nl.