Nieuwsbrief Jaarverslaggeving Onderwijs - rectificatie

Deze nieuwsbrief  bevat de juiste link naar het aanmeldformulier voor de Verantwoordingsronde 2023. Excuus voor het ongemak.

Voor vragen over onderstaande onderwerpen, indien anders staat aangegeven, kunt u een e-mail sturen aan: 

jaarverslaggeving@minocw.nl

Deze nieuwsbrief is informatief van aard en er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend.

Aanmelden voor Verantwoordingsronde 2023

In de vorige nieuwsbrief was het al aangekondigd: de Verantwoordingsronde van het ministerie OCW komt er weer aan!

Tijdens deze bijeenkomsten in november en december a.s. gaan verschillende experts met u in gesprek over verantwoordingsthematieken en verslaggevingsactualiteiten. Denk hier aan duurzaamheidsinformatie (n.a.v. CSRD), voorziening groot onderhoud, programma Samen Verantwoorden, project compact bestuursverslag, de Kamerbrief Financiële Positie Onderwijs en meer.

Om dit gesprek goed met u te kunnen voeren, organiseren we de bijeenkomsten op verschillende plekken in het land. De bijeenkomsten zijn dus niet online, er zal wel achteraf verslag gedaan worden via deze nieuwsbrief.

De planning is als volgt:

Groningen:  donderdag 16 november
Wageningen:  dinsdag       21 november
Breda:  donderdag 23 november
Roermond:  donderdag 30 november
Den Haag:  Donderdag 07 december

Momenteel worden de locaties nog afgestemd en werken we aan de indeling van het programma. Om u echter op tijd de gelegenheid te geven het in de agenda te zetten, kunt u zich alvast via deze link opgeven voor een datum/stad. U zult uiterlijk begin november nader geïnformeerd worden over uw gekozen locatie en het programma. Houdt er in ieder geval rekening mee dat het programma een hele dag zal beslaan, van 9:30 tot 15:00 uur.

Heeft u in de tussentijd vragen, dan kunt u ons bereiken door te mailen naar jaarverslaggeving@minocw.nl.

Beeld: ©Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Programma Samen Verantwoorden

Ketendag Verantwoorden & Beleid - 26 september 2023

Op 26 september 2023 vond de ketendag Verantwoorden & Beleid plaats. In de vorige nieuwsbrief is dit aangekondigd samen met informatie over deelname aan ketenwerkgroepen en toelichting over de ketendagen.

Tijdens afgelopen ketendag zijn de volgende onderwerpen besproken:

  • Update onderwijspersoneel
  • Toelichting governance programma Samen Verantwoorden
  • Actualiteiten verantwoorden
  • Interactieve sessies verantwoorden
  • Terugkoppeling van de werkgroepen
    • Digitale Assurance die gaat over het ontwikkelen van voorstellen over hoe digitaal aangeleverde gegevens voorzien kunnen worden van een digitale controleverklaring wat vervolgens in Proof of Concepts (pilot) wordt getest.
    • System tot System die gaat over het ontwikkelen van voorstellen over hoe financiële gegevens direct kunnen worden overgedragen.
    • Toekomst die gaat over het bepalen van een toekomstvisie om daarmee meer verbinding, draagvlak en gezamenlijke verantwoordelijkheid te creëren tussen alle partijen.
  • De vierde nog op te richten werkgroep Duurzaamheidsinformatie zal zich bezig houden met duurzaamheidsverantwoording in de breedste zin van het woord. In navolging van Europese ontwikkelingen moeten we als onderwijssector ook nadenken over de wijze waarop duurzaamheid wordt en kan worden verantwoord.

Wilt u het verslag van deze ketendag ontvangen, bent u geïnteresseerd in de werkgroep(en) en/of wilt u de volgende ketendag op 14 december 2023 in Utrecht bijwonen?

Laat het weten door een email te sturen naar de Dienstpostbus van het programma: samenverantwoorden@duo.nl.