Eindtermen KNM-examen geactualiseerd
De eindtermen van het inburgeringsexamen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) zijn vernieuwd. Herziening was noodzakelijk om de inhoud van het examen goed te laten aansluiten bij de maatschappelijke actualiteit.
Voor het KNM-examen is van tevoren vastgesteld wat inburgeringsplichtigen moeten weten van de Nederlandse maatschappij om daarin goed te kunnen functioneren. Die zogeheten eindtermen zijn ingedeeld in 8 thema’s: Werk en inkomen, Omgangsvormen, Waarden en normen, Wonen, Gezondheid en gezondheidszorg, Geschiedenis en geografie, Instanties, Staatsinrichting en rechtsstaat en Onderwijs en opvoeding. Op grond daarvan worden de examenvragen opgesteld.
Adviescommissie
De laatste herziening dateert uit 2015. Enige tijd geleden heeft minister Karien van Gennip van SZW Cito, opsteller van de examens, verzocht om aanpassing. Een adviescommissie en een klankbordgroep, bestaande uit verschillende maatschappelijke organisaties en enkele oud-inburgeraars, hebben in samenspraak met SZW een voorstel gedaan voor de actualisering. De adviescommissie stond onder leiding van prof. dr. Han Entzinger, emeritus-hoogleraar Migratie- en Integratiestudies. Het daadwerkelijke schrijfwerk was in de handen van SLO, het landelijk expertisecentrum voor het curriculum.
Digitalisering
Meer dan voorheen gaan de nieuwe eindtermen ervan uit dat de inburgeraar zich noodzakelijke kennis eigen dient te maken. Ze zijn minder gericht op het bijbrengen van gewenst gedrag. Ook speelt digitalisering van de samenleving een prominentere rol.
De herziene eindtermen, onderdeel van de Regeling inburgering 2021, zijn gepubliceerd in de Staatscourant. Cito gaat nu eerst nieuwe examenvragen maken, gebaseerd op de actuele eindtermen. De ingangsdatum van de nieuwe eindtermen is 1 juli 2025. Dit geeft de toetsontwikkelaar de tijd om het KNM-examen aan te passen. Ook ontwikkelaars van lesmateriaal hebben dan gelegenheid hun lesboeken af te stemmen op de nieuwe eindtermen.