Beeld: ©Edwin Walvisch

Nieuwsbrief Inburgering nr 39

Beste lezer,
In deze nieuwsbrief leest u over de laatste ontwikkelingen rond inburgeren in Nederland. Behalve actualiteiten komen ook praktijkvoorbeelden van de uitvoering van de Wet inburgering 2021 (Wi2021) aan bod. Kent u zelf interessante voorbeelden van de inburgeringspraktijk? Laat het ons dan vooral weten, via postbusinburgering@minszw.nl.

Met vriendelijke groeten,
De redactie
(mei 2024)

Eindtermen KNM-examen geactualiseerd

De eindtermen van het inburgeringsexamen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) zijn vernieuwd. Herziening was noodzakelijk om de inhoud van het examen goed te laten aansluiten bij de maatschappelijke actualiteit.

Voor het KNM-examen is van tevoren vastgesteld wat inburgeringsplichtigen moeten weten van de Nederlandse maatschappij om daarin goed te kunnen functioneren. Die zogeheten eindtermen zijn ingedeeld in 8 thema’s: Werk en inkomen, Omgangsvormen, Waarden en normen, Wonen, Gezondheid en gezondheidszorg, Geschiedenis en geografie, Instanties, Staatsinrichting en rechtsstaat en Onderwijs en opvoeding. Op grond daarvan worden de examenvragen opgesteld.

Adviescommissie
De laatste herziening dateert uit 2015. Enige tijd geleden heeft minister Karien van Gennip van SZW Cito, opsteller van de examens, verzocht om aanpassing. Een adviescommissie en een klankbordgroep, bestaande uit verschillende maatschappelijke organisaties en enkele oud-inburgeraars, hebben in samenspraak met SZW een voorstel gedaan voor de actualisering. De adviescommissie stond onder leiding van prof. dr. Han Entzinger, emeritus-hoogleraar Migratie- en Integratiestudies. Het daadwerkelijke schrijfwerk was in de handen van SLO, het landelijk expertisecentrum voor het curriculum.

Digitalisering
Meer dan voorheen gaan de nieuwe eindtermen ervan uit dat de inburgeraar zich noodzakelijke kennis eigen dient te maken. Ze zijn minder gericht op het bijbrengen van gewenst gedrag. Ook speelt digitalisering van de samenleving een prominentere rol.

De herziene eindtermen, onderdeel van de Regeling inburgering 2021, zijn gepubliceerd in de Staatscourant. Cito gaat nu eerst nieuwe examenvragen maken, gebaseerd op de actuele eindtermen. De ingangsdatum van de nieuwe eindtermen is 1 juli 2025. Dit geeft de toetsontwikkelaar de tijd om het KNM-examen aan te passen. Ook ontwikkelaars van lesmateriaal hebben dan gelegenheid hun lesboeken af te stemmen op de nieuwe eindtermen.

Internetconsultatie wijziging Besluit Inburgering 2021

De internetconsultatie van wijzigingen in het Besluit inburgering 2021 (Bi2021) is van start gegaan. Uitvoeringspartijen hadden een aantal knelpunten geconstateerd in de Wi 2021. Daarom wordt het Besluit gewijzigd. Het betreft onder meer verruiming van het meetellen van taaluren voor groepen jongeren. Belangstellenden kunnen tot en met 31 mei 2024 reageren op de internetconsultatie. Een en ander wordt toegelicht in de brief Actualiteiten inburgering aan de Tweede Kamer. Daarin komen ook de onderwijsroute en doorstroomlocaties aan bod.

Voorstel is om bepaalde opleidingsuren voor jongeren in de Zelfredzaamheidsroute mee te tellen voor de taalureneis. Jongeren hebben vaak al een opleiding gedaan of zijn nog bezig met een opleiding, als ze - meestal op hun 18de - inburgeringsplichtig worden. Dat kan een opleiding zijn in het praktijkonderwijs of het voortgezet speciaal onderwijs. Tot nu toe worden de uren Nederlands en Kennis van de Nederlandse maatschappij niet meegeteld voor de taalureneis (800 uur taalles). Onderwijsorganisaties en -instellingen vinden dat hier verandering in moet komen. Ook omdat jongeren nu soms stoppen met werk of een andere dagbesteding om aan de taalureneis te voldoen.

Modules arbeidsmarkt
Een andere wijziging betreft de modules over de arbeidsmarkt. Binnen de Wi2021 is de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) een verplicht onderdeel. Dat is de opvolger van het examenonderdeel Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) onder de Wi2013. Het komt voor dat inburgeringsplichtigen, ook al vallen ze onder de Wi2013, door hun gemeente de MAP krijgen aangeboden. Als ze die succesvol hebben afgerond, hoeven ze ONA niet meer te doen, is het voorstel.

Meepraten
Wilt u meepraten over deze aanpassingen en nog een aantal andere wijzigingen in het Bi2021? Reageer dan tot en met 31 mei via de pagina op Overheid.nl.

Kamerbrief actualiteiten inburgering
Meer informatie over dit onderwerp vindt u in een brief aan de Tweede Kamer over verschillende actualiteiten rond inburgering. In deze brief informeert minister Karien van Gennip van SZW de Kamer over een verduidelijking in de Wi2021 over welke gemeente verantwoordelijk is voor inburgeraars als deze in een doorstroomlocatie verblijven. Daarnaast komt de voortgang van het onderzoek naar de voor- en nadelen van het onderbrengen van de onderwijsroute in het publiek bekostigd onderwijs aan bod.

Commissiedebat Tweede Kamer over inburgering en integratie

Minister Karien van Gennip van SZW ging op 27 maart in debat met de vaste Kamercommissie voor Sociale zaken en Werkgelegenheid over inburgering en integratie. Omdat het debat die middag niet kon worden afgerond, ging het 3 april verder.

Het eerste en tweede deel van het debat zijn terug te zien op de website van de Tweede Kamer. Daar vindt u ook de schriftelijke verslagen van de bijeenkomsten op 27 maart en 3 april.

Gemeenten en COA samen voor de inburgeraar

Hoe trek je als klantmanager bij een gemeente en als casemanager bij het COA samen op om de inburgeraar goed te begeleiden? En hoe motiveer je samen de statushouder zo snel mogelijk met de inburgering te beginnen? In verschillende filmpjes van Divosa leggen professionals uit hoe zij dit doen.

Divosa had eerder verspreid over het land een roadshow georganiseerd waarbij verschillende medewerkers van gemeenten en het COA met elkaar in gesprek gingen. In de video’s komen de verschillende gespreksonderwerpen van die bijeenkomsten aan bod. Acht collega’s vertellen over communicatie met statushouders, voorinburgering, motiveren en over het belang van onderling contact. De filmpjes zijn te vinden op de website van Divosa.

Publicaties CBS over eerste jaar Wi2021

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in opdracht van het ministerie van SZW de Statistiek Wet inburgering ingericht met kwantitatieve gegevens over individuele inburgeraars. Op basis van deze statistiek publiceert het CBS jaarlijks een rapportage en een interactief dashboard. In april verschenen de publicaties over het jaar 2022.

De statistiek biedt veel informatie waarmee de werking en doeltreffendheid van de Wi2021 goed gevolgd kan worden. Het eerste jaarrapport en dashboard laten zien hoe het inburgeringsplichtigen onder de Wi2021 is vergaan in het jaar 2022. Dat was een opstartjaar waarin gemeenten de eerste ervaringen opdeden met de uitvoering van de wet.  In september 2024 publiceert het CBS het jaarrapport en dashboard over 2023. Deze gegevens zullen actueler en relevanter zijn.

Dashboard
Het jaarrapport en het dashboard zijn te vinden op de website van het onderzoeksbureau.

Deze onderzoeken zijn onderdeel van het Monitoring- en Evaluatieplan van de Wi2021.