Yasemin Demirtas volgt taalles bij Integratiewerk. Ze gaat bijna door naar B1-niveau. In hetzelfde pand krijgt ze maatschappelijke begeleiding én werkt ze als oppasvrijwilliger bij het Vrouw en Kind Centrum. Yasemin is daarme een duidelijk voorbeeld van de integrale aanpak van Integratiewerk in Amersfoort.
Zo veel mogelijk onder één dak, is het credo van Integratiewerk. De organisatie heeft vrijwel de gehele uitvoering van de Wet inburgering 2021 onder haar hoede in opdracht van de gemeente Amersfoort. In het pand van de organisatie zijn 12 leslokalen, workshopruimtes, een kinderopvang en spreekkamers voor maatschappelijke begeleiding en begeleiding van inburgeringstrajecten. “Dat heeft veel voordelen”, zegt directeur-bestuurder Annerieke van der Vegt van Integratiewerk. “De lijnen zijn heel kort. Als een docent iets opmerkt, dan kan die meteen schakelen met de integratiebegeleider, zoals wij de contactpersoon voor de inburgeraars noemen.” Integratiewerk werkt al 44 jaar met inburgeraars. De organisatie had al een taalschool en deed maatschappelijke begeleiding en toeleiding naar werk, voordat de Wi2021 in werking trad. In nauwe samenspraak met de gemeente is de uitvoering van de nieuwe wet vormgegeven.
Wethouder op bezoek
Onlangs kwamen wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh en enkele raadsleden van de gemeente Amersfoort op werkbezoek bij Integratiewerk. De wethouder: “Deze werkwijze past precies bij onze integrale aanpak van inburgering. Het gaat niet alleen om taal, maar ook dat iemand zich goed voelt. Je kunt moeilijk tot leren komen als je verder veel zorgen hebt. Daar moet aandacht voor zijn. Ook is een cultuursensitieve benadering belangrijk.”
De uitvoering van het inburgeringsstelsel brengt nog wel uitdagingen met zich mee, stelde de wethouder, onder meer door de grillige instroom. Toch noemt ze het een grote verbetering vergeleken met de oude wet. “De winst is dat de nieuwe wet regelmaat en structuur biedt. Je spreekt mensen en kunt samen met hen een plan maken.”
Eigen invulling
Integratiewerk geeft een eigen invulling aan bepaalde onderdelen van het inburgeringstraject. Zo krijgen de inburgeraars een extra taaltoets naast de leerbaarheidstoets. “Daarmee kunnen we nog beter inschatten in welke taalgroep iemand past. Bij de B1-route maken we een verschil tussen langzaam en snel lerende inburgeraars. Dat werkt beter in de lesgroepen”, zegt Annerieke.
Naast de gewone taallessen heeft Integratiewerk een speciaal programma waar mensen in hun eigen taal onderricht krijgen. 20 weken lang 2,5 uur per week krijgen ze in hun eigen taal informatie over werk, omgaan met geld, gezondheid en de onderwerpen voor het Participatieverklaringtraject (PVT). In het tweede jaar worden die onderwerpen opgenomen in de gewone lessen. Annerieke: “Het is een soort mentorklas naast de lesgroep. We zien dat mensen er heel enthousiast over zijn.”
Duale trajecten
Vanuit de Participatiewet maakt Amersfoort gelden vrij voor de inrichting van duale trajecten tijdens de inburgering. “De combinatie van taal en werk is best wel een uitdaging”, zegt Annerieke. “Af en toe hebben we iemand die fulltime werkt en dan is het lastig om het met de taallessen te combineren. Dat is eigenlijk alleen mogelijk voor hoogopgeleiden die snel door de taal heenschieten. We hebben ook een lesgroep in de avond.”
Integratiewerk maakt zich sterk voor duurzaam werk en komt daarbij soms voor keuzes te staan. “Als het gaat om ongeschoold werk met een nulurencontract en het is iemand die hoogopgeleid is in eigen land, moet je dan de inburgering om zo’n baan heen plooien? Als mensen wat verder zijn met de taal, is het makkelijker om passend werk te vinden.”