Beeld: ©Edwin Walvisch

Nieuwsbrief Inburgering nr 33

Minister Van Gennip op werkbezoek

Statushouders aan het werk en een vroege start met inburgering waren belangrijke thema’s tijdens het werkbezoek van minister Karien van Gennip van SZW aan Amsterdam op 12 april. De ervaringen die ze daar op deed, kwamen ook terug tijdens het Commissiedebat Inburgering en Integratie in de Tweede Kamer een dag later.

Refugee Talent Hub (RTH) ontving de minister in het pand van Boost, een ontmoetingscentrum voor vluchtelingen en buurtbewoners in een woonwijk in Amsterdam. RTH heeft samen met Microsoft Nederland een programma voor het opleiden en aanstellen van statushouders tot IT-professional. Tijdens een rondetafelgesprek begin dit jaar hebben 20 werkgevers in de regio Amsterdam afgesproken de komende jaren 500 statushouders aan te nemen. Microsoft gaat de werkgevers daarbij ondersteunen.

Om statushouders aan het werk te krijgen, is het belangrijk de beeldvorming rond vluchtelingen te veranderen, hield directeur Wilma Roozenboom van RTH de minister voor. Niet het beeld van een gelukzoeker of een hulpbehoevende, maar van een professional wiens wieg toevallig in een ander land stond. Jan van den Oord, adviseur inburgering bij de gemeente Amsterdam, benadrukte dat het van belang is statushouders naar duurzaam en passend werk te begeleiden. “Een tijdje een broodbaan is niet erg, maar je moet naar die droombaan.”

Vroege start
De gemeente Amsterdam had enkele deelnemers aan de vroege start meegenomen naar Boost. Eén inburgeraar zei het heel frusterend te vinden, dat hij in het azc lang moest wachten op taallessen voordat hij werd gekoppeld aan de gemeente. Hij vroeg de minister erbij te helpen om die taallessen al in een vroeg stadium in azc’s aan te bieden.

Het Commissiedebat is terug te kijken op de site van de Tweede Kamer.  Daar is ook een verslag terug te lezen.

Beeld: ©SZW / SZW

Jaarcongres NT2-docenten

De beroepsvereniging voor NT2-docenten (BVNT2) houdt een grote conferentie op 23 en 24 juni in Bunnik. De vereniging viert dan ook haar twintigjarig bestaan.

Behalve het inhoudelijke programma is er een boekenmarkt, een banenmarkt en een spetterend feest. Het evenement vindt plaats in het Postillion hotel in Bunnik. De inschrijving is geopend. Meer informatie op de website van de BVNT2.

Beschikking definitieve vaststelling SPUK inburgeringsvoorzieningen

Gemeenten ontvangen binnenkort een beschikking met de definieve vaststelling van het budget voor inburgeringsvoorzieningen over 2022. Het is voor het eerst dat gemeenten dit krijgen, aangezien het nieuwe inburgeringsstelsel nog maar één volledig uitvoeringsjaar achter de rug heeft.

Volgens de systematiek van de specifieke uitkering (SPUK) inburgeringsvoorzieningen wordt  uiterlijk binnen zes maanden na afloop van het uitvoeringsjaar de definitieve omvang van de uitkering vastgesteld. Dat gebeurt op basis van de werkelijke aantallen asielstatushouders, gezinsmigranten en overige migranten. De gegevens voor de vaststelling van deze beschikking ontvangt het ministerie van SZW van DUO.
Meer informatie over inburgering en financiën vindt u op de website van Divosa. Heeft u vragen, mail dan naar SZW.

Communities of Practice op stoom

Er is vanuit het werkveld veel belangstelling voor de Communities of Practice (CoP), georganiseerd door Divosa. Inmiddels zijn er 12 CoP’s, verspreid over het land, voor professionals in de inburgeringspraktijk.

De laatste maanden zijn er 6 nieuwe communities van start gegaan, in de regio's Utrecht, Noordoost-Nederland, Midden-Limburg, Friesland, Foodvalley en Rijnmond. Professionals wisselen hun praktijkervaringen met de Wet inburgering 2021 uit en delen knelpunten en oplossingen, met de bedoeling met en van elkaar te leren.

Ook de klantmanagers van gemeenten hebben een eigen CoP waarin ze verschillende onderdelen van de Wet inburgering 2021 bespreken. Met groot enthousiasme van de deelnemers, zo blijkt uit een artikel van Divosa.

Congres Van opvang tot en met integratie

Gemeenten, ministeries en maatschappelijke organisaties kwamen op 8 mei bijeen bij het congres Van Opvang tot en met Integratie van de VNG in Utrecht.

In de avond spraken de bewindslieden Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid), Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) met lokale bestuurders over de grootste opgaven op het gebied van opvang, integratie en wonen. Voor integratie is een belangrijke opgave statushouders aan het werk te krijgen, betoogde minister Van Gennip.

Een uitgebreide terugblik is binnenkort te vinden op de congreswebsite.

Meer vrouwelijke statushouders aan het werk

Er zijn meer vrouwelijke statushouders aan het werk. Dit blijkt uit de Factsheet statushouders en gezinsmigranten: rapportage inburgering, onderwijs, werk en bijstand van de Divosa Benchmark Statushouders en Inburgering.

Andere bevindingen zijn dat het aantal statushouders en gezinsmigranten in de bijstand daalt door de stijgende arbeidsparticipatie. Daarnaast is er een toename in het aantal inburgeraars dat onderwijs op hoger niveau volgt. 180 gemeenten doen aan de benchmark mee. Meer informatie op de site van Divosa.

COA en United Work helpen statushouders aan werk

Het COA en United Work hebben zo’n 70 statushouders aan een baan geholpen in Eindhoven en omgeving het afgelopen jaar. In augustus loopt dit experiment af en is het de bedoeling op te schalen naar uiteindelijk een landelijk niveau.

In de regionale opvanglocatie de Buitenjan in Veldhoven van het COA, geopend in maart 2022, zijn  zo’n 144 statushouders gevestigd, waaronder verschillende grote gezinnen. Alle statushouders zijn al gekoppeld aan een gemeente.  “Omdat je weet dat ze in deze regio blijven, is het makkelijker om naar duurzaam werk te zoeken. Bovendien is hier in de Brainport Eindhoven veel werkgelegenheid en is men gewend aan anderstalige werknemers”, zegt Hans Wouters, locatiemanager Veldhoven en Oirschot bij het COA.

In de hal van de Buitenjan heeft United Work een eigen hoek waar statushouders terecht kunnen. De organisatie is als NGO in Turkije werkzaam en heeft daar veel Syrische vluchtelingen aan het werk geholpen. Die ervaring wilde de organisatie ook in Nederland inzetten en ging in gesprek met het COA. Hein Dahmen van de stichting United Work vertelt: “De insteek is mensen die op een locatie zitten actief te begeleiden naar werk en niet te wachten totdat ze in een gemeente zijn gevestigd.”

Afwijkend cv
De intercedent van United Work in de Buitenjan kent de vacatures in de regio en kijkt samen met de nieuwkomer of diens capaciteiten en wensen overeenkomen met de vacatures. Dahmen: “In het reguliere sollicitatieproces worden deze mensen vaak afgewezen, omdat ze een afwijkend cv hebben. Je kunt ze niet op de gebruikelijke uitzendmanier behandelen.” Het COA informeert de  gemeente over de intake, zodat deze er rekening mee kan houden in het inburgeringsaanbod. Verschillende statushouders volgen in de avonduren taallessen.

Werkgevers blijken enthousiast en bij automotivebedrijf VDL bijvoorbeeld is al menig statushouder aan de slag. Van werkgevers vraagt het wel iets extra’s, benadrukken Wouters en Dahmen. “Deze werknemers hebben extra begeleiding nodig. De kennis van de taal is niet optimaal en een buddy op de werkvloer is prettig. We zien wel eens dat bij de top van een organisatie de wil er is, maar het niet altijd goed is neergedaald binnen de organisatie.”

Het COA en United Work zijn ook begonnen met workshops in de Buitenjan over werk en alles wat daarbij komt kijken. Met opzet zijn dat groepsbijeenkomsten, zodat de deelnemers elkaars vragen horen en op elkaar kunnen reageren. Dahmen: “We hebben hier een paar vrouwen die goed Engels spreken maar niet aan de bak konden komen. We hebben een paar filmpjes met ze gemaakt, die verspreid op social media en ze kregen meteen 10 aanbiedingen.”

Werkconferentie
Het COA heeft onlangs een werkconferentie gehouden met de 21 gemeenten van de arbeidsmarktregio Zuidoost-Brabant en werkgevers om de voortgang van de pilot en knelpunten te bespreken. Bijvoorbeeld de omstandigheid dat statushouders binnen twee weken moeten verhuizen als ze een woning in een gemeente krijgen toegewezen. Dan hebben ze nog geen verlofdagen bij hun werkgever opgebouwd om te kunnen verhuizen. Bovendien stopt hun inrichtingskrediet zodra ze inkomsten uit werk hebben en hebben ze nog niet kunnen sparen voor de inrichting.

Ook is gesproken over opschaling van de pilot met United Work. Dahmen: “De pilot loopt 1 augustus af. Er is veel enthousiasme bij de arbeidsmarktregio om uit te breiden en we zijn er druk mee bezig om te kijken hoe we het verder kunnen brengen.”

Beeld: ©SZW