Beeld: ©Edwin Walvisch

Nieuwsbrief Inburgering nr 31

Inburgeringscafés weer van start

Er komt een nieuwe reeks Inburgeringscafés. De eerste reeks in het najaar van 2022 was heel succesvol. Daarom hebben ketenpartners DUO, VNG, Divosa, SZW, COA en IND besloten ermee door te gaan.

De ‘Inburgeringscafés voorjaar 2023’ staan in het teken van inspireren, verbinden en het bespreken van relevante ontwikkelingen van de Wet inburgering 2021. De interactieve en laagdrempelige bijeenkomsten speciaal voor gemeenten bieden ook dit keer de ruimte om vragen te stellen en kennis te delen.


De volgende data zijn vastgesteld:

  • Donderdag 9 maart Rotterdam
  • Vrijdag 17 maart Amersfoort
  • Dinsdag 21 maart Eindhoven
  • Dinsdag 28 maart Assen                                                       
  • Dinsdag 4 april Amsterdam
  • Maandag 17 april Zwolle

De bijeenkomsten beginnen om 9.30 uur en eindigen om 14:00 uur. De lunch is inbegrepen.
DUO verstuurt binnenkort een uitnodiging met daarin het programma en een aanmeldlink.

Prijswinnaar Buddy to Buddy haalt nieuwkomers uit sociaal isolement

Tarek kende eerst niemand in Nederland, nu heeft hij veel kennissen plus een goede vriendin. Sofie heeft geleerd minder in hokjes te denken en ruimte te laten in haar agenda. En dat dankzij het initiatief Buddy to Buddy, winnaar van de Brouwer Vertrouwensprijs 2022.

Tarek en Sofie kwamen ook voor in de speech van minister Karien van Gennip van SZW die zij onlangs uitsprak bij de Brouwer Conferentie van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem. De conferentie was gewijd aan het thema integratie van nieuwkomers, aangezien de winnaar van het ene jaar (in dit geval Buddy to Buddy in 2022) het thema van de conferentie van het volgende jaar bepaalt.

Onderling vertrouwen
De jaarlijkse Brouwer Vertrouwensprijs gaat naar een initiatief of organisatie die het onderling vertrouwen in de samenleving versterkt. Buddy to Buddy, inmiddels actief in 14 gemeenten, verbindt vluchtelingen met autochtone stadsgenoten. Oprichter Willemijn Voorham vertelt over de aanleiding voor de oprichting: “Ik ontmoette een vrouw uit Iran die al 5 jaar in Nederland woonde en nog geen enkele Nederlander kende. Dat zette mij aan het denken.”
Tarek al Riabi herkent die situatie. Toen hij 3 jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland kwam, kende hij de eerste tijd hier helemaal niemand, afgezien van hulpverleners. Na een verblijf van 1,5 jaar in azc’s, kwam hij in Molenhoek nabij Nijmegen terecht en hoorde via een taalschool over Buddy to Buddy. Hij gaf zich op en bij het eerste Buddy to Buddy-matchingsdiner trof hij Sofie van Graas, een Nederlandse, voormalige student sociale wetenschappen en geïnteresseerd in de leefwereld van vluchtelingen.

Lachen om misverstanden
Sindsdien ondernemen zij regelmatig samen activiteiten. Hij leert de taal en over de gebruiken van de Nederlandse samenleving en Sofie leert over zijn cultuur en Nederlandse gewoontes te relativeren. Ze kunnen samen lachen om misverstanden die ontstaan door cultuurverschillen. Sofie zegt: “Het is echt op basis van gelijkwaardigheid. Buddy to Buddy koppelt mensen aan elkaar op grond van gelijke interesses. Vier maanden doe je wekelijks zeker één ding samen. Daarna kies je zelf of je ermee verder gaat. Ook zijn er Buddycafés, waar je heen kan en andere mensen kan ontmoeten. Het haalt vluchtelingen uit hun sociale isolement.”

Tarek heeft inmiddels een aardig netwerk van kennissen opgebouwd en is druk bezig zijn inburgering af te ronden. Hij hoeft alleen de module Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) nog te doen. In Syrië werkte hij als gediplomeerd tandarts en is nu bezig met een traject om er hier de juiste papieren voor te krijgen. Sofie: “Zoals de minister zei in haar speech, integreren doe je samen. Ons land wordt hier beter van.”

Beeld: ©Sander van de Ven

Uitwisselingssessies Divosa voor professionals

Divosa organiseert dit jaar verschillende online uitwisselingssessies voor professionals in de inburgeringspraktijk. De eerstvolgende op 21 februari is gewijd aan de invulling van participatie-uren in de zelfredzaamheidsroute.

Gemeenten kunnen zelf de participatie-uren in de Z-route invullen, maar hoe doe je dat? Wat telt mee voor participatie en hoe verbind je taal en participatie met elkaar? Tijdens de online sessie komen voorbeelden aan bod en wisselen professionals ervaringen uit. Aanmelden kan via de site van Divosa. Daar staat ook een jaaroverzicht van de digitale bijeenkomsten in 2023.

Colofon

Dit is een uitgave van het Team Inburgering, onderdeel van de directie Samenleving en Integratie, van het ministerie van SZW.

Vragen, opmerkingen of ideeën over deze nieuwsbrief?
Mail naar postbusinburgering@minszw.nl.

Meer informatie over inburgering
Rijksoverheid.nl.
Vraagbaak met overzicht van organisaties.