IBI-nieuwsbrief 125

Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief Interbestuurlijke Informatie (IBI).

De nieuwsbrief IBI bestrijkt het brede terrein van financieel interbestuurlijke informatie.

Inschrijving Regiodag Gemeentefinanciën geopend

De inschrijving voor de Regiodag Gemeentefinanciën is officieel geopend. Informatie over de workshops en het programma zijn te vinden op: https://www.regiodaggemeentefinancien.nl/. Via deze website kunt u zich ook aanmelden en inschrijven voor een workshop.

Tijdens de Regiodag staan kennisoverdracht en informatie-uitwisseling op het gebied van gemeentefinanciën centraal. Iedereen die zich bezighoudt of geïnteresseerd is in gemeentefinanciën, en in het bijzonder financieel adviseurs, controllers en leidinggevenden in de financiële functie bij gemeenten zijn van harte welkom. Menno de Graaf, hoofd Financiën Medeoverheden bij BZK, en Marianne van den Berg, hoofd Bekostiging Binnenlands Bestuur bij BZK, verzorgen het eerste plenaire deel. Het andere plenaire deel wordt verzorgd door de commissie BBV. Daarnaast staan er een aantal interessante workshops op het programma. Het aantal plaatsen is beperkt dus vol is vol. Wij hebben er in ieder geval al zin in en samen met de provincie Gelderland maken we er een interessante dag van. Wij zien u graag op de 27e!

Datum: 27 juni 2024

Locatie: De Regiodag vindt plaats in het Huis der Provincie Gelderland, te Arnhem.

Tijd: Inloop vanaf 10:00

Meicirculaires gemeente- en provinciefonds 2024

Op 27 mei 2024 zijn de meicirculaires voor het gemeentefonds en provinciefonds gepubliceerd.

De circulaires zijn te vinden op Rijksoverheid.nl via de volgende links:

Gemeentefonds

Provinciefonds

De circulaires geven een actueel beeld over de gemeente- en provinciefondsuitkeringen voor 2024.

Publicatie Iv3-modellen 2025 en update trefwoordenlijsten Iv3

Het CBS heeft de Iv3-modellen voor 2025 gepubliceerd. Het model voor gemeenten is hier te vinden, dat voor provincies hier.

Verder heeft het CBS de trefwoordenlijsten geüpdatet die kunnen worden gebruikt als hulpmiddel voor het boeken van posten. Er zijn trefwoordenlijsten voor balansposten, economische categorieën (beide voor provincies, gemeenten en gemeenschappelijke regelingen) en heffingen (alleen voor gemeenten en gemeenschappelijke regelingen). Ook is er een beslisboom voor het boeken van economische categorieën toegevoegd, te gebruiken door zowel provincies als gemeenten en gemeenschappelijke regelingen.

Aanvullende controle Iv3-taakvelden Jeugd bij begroting 2025

Vanaf de begroting 2025 zijn een aantal taakvelden voor de Wmo en Jeugdhulp gewijzigd, zoals eerder aangekondigd in de IBI nieuwsbrief 121. De wijzigingen volgen uit de afspraak die binnen de Hervormingsagenda is gemaakt, met als doel om tot betrouwbare, meer verdiepende data over het jeugdstelsel te komen.

Deze nieuwe taakvelden zijn onderdeel van de Iv3 levering over de begroting 2025, die uiterlijk 14 november bij het CBS aangeleverd moet zijn. Het CBS voert een extra toets uit of de nieuwe taakveldindeling jeugd goed is doorgevoerd. Als de informatie op de jeugd taakvelden onwaarschijnlijk of onvolledig is, dan zal het CBS om een nieuwe levering vragen.

Eventuele vragen over de nieuwe taakveldindeling voor Jeugd kunt u stellen via postbusiv3@minbzk.nl.

Aanlevering Iv3-data in JSON-format

Vanaf begrotingsjaar 2026 wordt JSON het standaard-format waarin Iv3-data naar het CBS wordt toegezonden. Nu is het nog mogelijk om de Iv3-data in zowel in Excel- als in JSON-format bij het CBS aan te leveren. De Iv3-data over de begroting van 2026 (uiterlijke aanleverdatum 14 november 2025) en alle volgende aanleveringen over 2026 en latere jaren kan alleen nog in JSON-format worden aangeleverd. De Iv3-data over het vierde kwartaal en de jaarrekening van 2025 (de deadlines hiervoor zijn na die voor de begroting 2026) mogen nog in zowel Excel- als JSON-format worden aangeleverd.

De komende maanden zal in de IBI Nieuwsbrief aanvullende informatie verschijnen over de overgang.

Het CBS biedt hier informatie aan over Iv3-data aanleveren in JSON-format.