IBI-nieuwsbrief 124

Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief Interbestuurlijke Informatie (IBI).

De nieuwsbrief IBI bestrijkt het brede terrein van financieel interbestuurlijke informatie.

Bestuurlijke reactie BZK op het verantwoordingsonderzoek van de Algemene Rekenkamer

Op 15 mei 2024 was het Verantwoordingsdag. Dat is de dag waarop de Algemene Rekenkamer het Verantwoordingsonderzoek presenteert. Hier treft u de resultaten van het verantwoordingsonderzoek 2023 aan voor het ministerie van BZK. Zoals gebruikelijk geeft de minister van BZK ook een bestuurlijke reactie op de bevindingen van de Algemene Rekenkamer.

Voor de lezers van de IBI-nieuwsbrief is met name de passage over de rechtmatigheidsverantwoording van belang. In de bestuurlijke reactie is onder meer de volgende passage opgenomen over de overlegprocedure en de contacten tussen het ministerie van BZK en de Algemene Rekenkamer in het kader van deze procedure: ‘Sinds de zomer van 2023 vinden gesprekken plaats tussen uw medewerkers en medewerkers van mijn ministerie over de bovengenoemde aandachtspunten. Veel van uw adviezen, zoals verwoord in de brief van 6 februari 2024, zijn reeds overgenomen. Voor de resterende geschilpunten geldt dat deze niet mogen leiden tot een verdere vertraging van het wetgevingsproces. Daarom is de volgende stap het op zo kort mogelijke termijn vragen van advies aan de Raad van State.

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft een constructieve rol gespeeld in de bovengenoemde gesprekken. Op basis van een recente brief van de NBA over de herziening van het BBV en BADO, zal het ministerie van BZK de wetstekst en de toelichting aanpassen. Deze herziene versie wordt aan de Raad van State voor advies voorgelegd.

In volgende edities van de IBI-nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang van het wetgevingsproces.

Regiodag Gemeentefinanciën 2024

Het thema van de Regiodag Gemeentefinanciën dit jaar is: Terug naar de kern. Dit betekent dat er één Regiodag wordt georganiseerd, waar kennisoverdracht en informatie-uitwisseling op het gebied van gemeentefinanciën centraal staan. Samen met de provincie Gelderland maken we er een interessante dag van. Menno de Graaf, hoofd Financiën Medeoverheden bij BZK, en Marianne van den Berg, hoofd Bekostiging Binnenlands Bestuur bij BZK, verzorgen het plenaire deel. Daarnaast staan er een aantal interessante workshops op het programma. Het aantal plaatsen is beperkt, en vol is vol.

Wij hebben er zin in, zet dus in de agenda:

Regiodag Gemeentefinanciën

Datum: 27 juni 2024

Locatie: Huis der Provincie Gelderland, Markt 11 te Arnhem.

Kamerbrief over onderhoudsrapport Specifieke Uitkeringen 2023

Minister de Jonge (BZK) heeft op 13 mei jl. de Tweede Kamer het jaarlijkse Onderhoudsrapport Specifieke Uitkeringen (OSU) 2023 toegestuurd. Dit rapport geeft een overzicht van alle specifieke uitkeringen die het Rijk in 2023 verstrekt heeft aan medeoverheden. De brief en het overzicht zijn hier te vinden.

Attenderen levering Iv3 en SiSa uiterlijk 15 juli. Inlogcodes CBS en proeflevering

Uiterlijk 15 juli 2024 dienen gemeenten, provincies en gemeenschappelijke regelingen, het Iv3 jaarverslag en de SiSa-verantwoording plausibel te hebben aangeleverd. Mocht uw organisatie in aanmerking komen dan heeft u hierover de jaarlijkse attenderingsbrief ontvangen. Bij niet tijdige en/of niet plausibele aanlevering kan het maatregelenbeleid worden toegepast. Zie voor meer informatie over het maatregelenbeleid hoofdstuk 5 van de Nota procedure aanlevering verantwoordinginformatie SiSa 2023.

Inlogcodes van het CBS

Op 15 mei heeft het CBS de inlogcodes verzonden voor het indienen van de SiSa-bijlage 2023. Controleer of de inlogcodes daadwerkelijk zijn ontvangen. Is dat niet het geval, neem dan contact op met het ministerie van BZK via postbusibi@minbzk.nl. Mogelijk is een wijziging van de contactpersoon van uw organisatie niet aan BZK doorgegeven en dus niet meer actueel. Controleer ook of het e-mailaccount waar de inlogcodes op zijn ontvangen, ook toegankelijk is voor collega’s tijdens een eventuele vakantie van de accounthouder in de maand juli. Het komt ieder jaar voor dat een aanlevering bij het CBS niet plausibel blijkt en het bericht van het CBS daarover belandt in een niet beheerde inbox. Dit kan tot gevolg hebben dat de uitbetaling van het gemeentefonds of provinciefonds wordt opgeschort.

Proeflevering

Een mogelijkheid om tussentijds te controleren of de stukken voldoen aan de eisen is om een zogeheten ‘proeflevering’ te doen. Dit gebeurt conform dezelfde stappen als beschreven in de Nota procedure aanlevering verantwoordingsinformatie SiSa 2023 De levering dient echter niet om tot een plausibele aanlevering te komen maar om te testen of de stukken voldoen aan de vereisten. Dit is aan te raden als de jaarrekening is opgesteld, maar pas kort voor 15 juli door het bestuur wordt vastgesteld.

Sinds 15 mei zijn de leveringen in volle gang. Als blijk van waardering willen we benoemen dat de eerste proeflevering voor SiSa is gedaan door de gemeente Den Haag en de eerste goedgekeurde levering is ontvangen van Veiligheidsregio Groningen. Hartelijk dank voor de medewerking.

Terugblik op de ROB-Dag van de Financiële Verhoudingen

Op 18 april organiseerde de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) de Dag van de Financiële Verhoudingen in Arnhem. Er was een afwisselend programma met diverse sprekers. Zij reflecteerden op het belang van een financieel fundament voor lokaal sociaal beleid - over (on)zekerheid in de bekostiging van bestaanszekerheid.

Het eerste deel draaide om de vraag: Wat is er mogelijk aan lokale oplossingen?

Het tweede deel na de pauze draaide om de vraag: Wat is er landelijk nodig om de lokale oplossingen mogelijk te maken? Michel Visser (Ministerie van BZK, directeur Bestuur Financiën en Regio’s), Renske Leijten (oud-lid Tweede Kamer) en Peter Heijkoop (VNG-voorzitter commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie) bogen zich over dit vraagstuk.

De ROB zal in zijn advisering de eerste aanzetten voor ideeën over ‘samenaarschap’, ‘stelselsamenwerking’ en het bijeenbrengen van leef- en systeemwereld proberen handen en voeten te geven.

Terugkijken en lezen

Via de volgende link kunt u de registratie van de Dag van de Financiële Verhoudingen terugkijken: Dag van de Financiële Verhoudingen 2024. Tevens heeft de ROB de bijbehorende essaybundel Een financieel fundament voor lokaal sociaal beleid samengesteld.