In de 35 arbeidsmarktregio’s werken publieke en private organisaties samen om mensen te begeleiden naar passend werk of (arbeidsmarktgerichte) scholing. Het gaat om dienstverlening aan werkzoekenden, werkenden en werkgevers. De overheid wil een aanpak van intensievere samenwerking en maatwerk stimuleren. Daarom komen er maatregelen om de ondersteunende infrastructuur voor de arbeidsmarkt te hervormen.
Die maatregelen zijn:
-
het creëren van één regionaal loket: het Werkcentrum;
-
het versterken van het van-werk-naar-werk-stelsel;
-
het meer centraal zetten van de ondersteuningsbehoefte van werkzoekenden;
-
het structureel borgen van een gezamenlijke publiek-private governance.
Hiermee kunnen we de kansen die de huidige krapte op de arbeidsmarkt biedt, benutten voor mensen die langs de lijn staan. Ook kan dit de druk op werkgevers in tekortsectoren verlichten.
In elke arbeidsmarktregio komt één gezamenlijk regionaal loket: het Werkcentrum. Dit wordt georganiseerd door de (centrum)gemeente en UWV; zij zorgen ook voor de samenwerking met andere partijen in het Werkcentrum. Werkzoekenden, werkenden en werkgevers kunnen daar terecht voor brede dienstverlening door publieke en private partijen. Ook ontwikkelen we nieuwe gezamenlijke dienstverlening. Verder zetten we de dienstverlening van Werkgeversservicepunten, Leerwerkloketten, en de versterkte samenwerking zoals bij de Regionale Mobiliteitsteams voort in de Werkcentra. Het impulsbudget maakt het mogelijk om nieuwe (gezamenlijke) dienstverlening te ontwikkelen en aan te bieden. Elke arbeidsmarktregio krijgt de ruimte voor maatwerk, omdat de omstandigheden per regio verschillen.
Als landelijk kader komen er een modelconvenant, een landelijke meerjarenagenda en een website die doorverwijst naar de regionale websites. Eén Regionaal Beraad per arbeidsmarktregio legt het regionale beleid vast. Dit Beraad omvat minstens (centrum)gemeente, UWV, SBB, sociale partners en onderwijspartijen. Het transitiejaar 2025 geeft arbeidsmarktregio’s de ruimte om samen de hervorming in te vullen en daarbij te leren van elkaar. We bereiden deze hervorming in 2024 voor; regio’s kunnen in dit jaar alvast hiermee starten.
Op 29 april jl. stuurden de Ministers van SZW, EZK en OCW hierover een brief naar de Tweede Kamer.
Actuele informatie vindt u steeds op de website Samen voor de klant (van de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt).