Dienst Toeslagen heeft sinds eind vorig jaar een wijziging doorgevoerd in het uitkeren van de alleenstaande ouderkop (ALO-kop). Dit heeft gevolgen voor alleenstaande ouders, van wie bijvoorbeeld de partner nog moet nareizen. Vanaf eind vorig jaar keert Dienst Toeslagen namelijk in vrijwel alle gevallen de alleenstaande ouderkop niet automatisch uit aan deze groep. Daardoor krijgt het gezin geen schuld (door terugbetalen ALO-kop) op het moment dat de partner zich bij het gezin voegt. Dit betekent wel dat een gezin - tot het moment van nareizen - vaker een beroep zal doen op maatwerkondersteuning in de bijstand. We vragen in dit bericht aandacht van gemeenten voor deze groep ouders.
ALO-kop, automatische toekenning en registratie huwelijkspartner
Een alleenstaande ouder die recht heeft op kindgebonden budget, kan naast het kindgebonden budget recht hebben op een alleenstaande ouderkop (ALO-kop). Als sprake is van een toeslagpartner, bestaat er geen recht op de ALO-kop. Gehuwden zijn altijd toeslagpartner van elkaar, ook als zij geen gezamenlijk huishouden (kunnen) voeren. Dienst Toeslagen beoordeelt het recht op kindgebonden budget en het eventuele recht op ALO-kop.
In situaties waarin de huwelijkspartner in het buitenland verblijft, is het niet altijd mogelijk om voor de huwelijkspartner een BSN aan te vragen. Doordat zij geen BSN hebben, ziet het systeem van Dienst Toeslagen niet dat er een huwelijkspartner is. Het gevolg is dat Dienst Toeslagen sommige ouders onterecht aanmerkt als alleenstaande ouder en automatisch een ALO-kop uitgekeerd krijgen. De burger krijgt daardoor te veel kindgebonden budget uitbetaald. Als op een later moment blijkt dat er sprake is van een huwelijkspartner, kan dit leiden tot grote financiële problemen. De te veel uitbetaalde bedragen worden dan namelijk teruggevorderd.
Minder terugvorderingen ALO-kop
We voorkomen dit probleem nu op twee manieren. Enerzijds kunnen burgers voortaan bij de aanvraag aangeven dat er een huwelijkspartner is. Dit is ook het geval als de burger, door het ontbreken van gegevens, nog geen BSN kan aanvragen. Daarnaast startte Dienst Toeslagen in november 2023 een actie. Hierbij koppelde de Dienst de persoonsgegevens van de gemeente aan de gegevens van Dienst Toeslagen, als er geen BSN van de partner aanwezig is. Hierdoor heeft Dienst Toeslagen in circa 2.500 gevallen een huwelijkspartner geregistreerd voor burgers die geen BSN hadden aangevraagd. Dienst toeslagen informeerde deze laatste groep ouders en de ALO-kop is per 2024 stopgezet. Dienst Toeslagen vordert de eerder -onterecht- uitbetaalde ALO-kop niet terug.
Vaker ambtshalve maatwerkondersteuning bijstand nodig
De Centrale raad van beroep heeft in 2018 een uitspraak gedaan. Hierin gaf zij aan dat gemeenten gehouden zijn om alleenstaande, maar wel gehuwde ouders in individuele gevallen de hoogte van de algemene bijstand aan te vullen. Dan gaat het om alleenstaande, gehuwde ouders, die voor 2015 een extra 20% aanvulling kregen via de bijstand. De uitspraak is gebaseerd op artikel 18 van de Participatiewet. De hoogte van de ambtshalve aanvulling moet afgestemd zijn op de omstandigheden, mogelijkheden en middelen van de belanghebbende (maatwerk). De ALO-kop maakt voor alleenstaande ouders onderdeel uit van het bestaansminimum. De Raad heeft bepaald dat gemeenten voor de hoogte van die aanvulling aansluiting dienen te zoeken bij het per die datum geldende bedrag van de ALO-kop. Dit geldt niet als er sprake is van in aanmerking te nemen middelen. Het wetsvoorstel Participatiewet in balans codificeert deze uitspraak. Hierdoor is het voortaan helder dat gehuwde ouders, die geen recht hebben op ALO-kop wel recht kunnen hebben op inkomensaanvulling.