1. Verlenging Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)
In de vorige nieuwsbrief heb ik u over de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) geïnformeerd. Er zijn naar schatting 360.000 aanvragen voor de Tozo gedaan. Gemeenten hebben bergen werk verzet om zelfstandigen in nood zo snel mogelijk te ondersteunen. Zij leveren een bijzondere prestatie en ik heb daar veel waardering voor.
De aanvraagperiode voor de Tozo loopt af op 31 mei 2020. Op 20 mei heeft het kabinet aangekondigd dat de Tozo wordt verlengd. Bij brief van 28 mei heeft het kabinet aangekondigd dat het noodpakket, inclusief de Tozo, met vier maanden wordt verlengd. Ook vond op 28 mei de behandeling van het noodpakket 2.0 in de Tweede Kamer plaats. Daarbij is een aantal moties ingediend, ook betrekking hebbend op de Tozo. De stemming over deze moties vindt eerst dinsdag 2 juni aanstaande plaats. Indien de uitslag daartoe aanleiding zou geven, treed ik opnieuw in overleg met gemeenten.
De Tozo wordt verlengd omdat nog steeds veel ondernemers inkomsten derven en ondersteuning nog steeds nodig is. De situatie ten opzichte van medio maart is wel veranderd. Naar verwachting kunnen meer zelfstandig ondernemers de komende maanden weer voorzichtig opstarten. Daarnaast wil het kabinet toewerken naar de situatie van na de noodmaatregelen. Het uitgangspunt is dat de ondersteuning daar terecht moet komen waar die ook het hardst nodig is. Het gaat daarbij zowel om de bijstand voor levensonderhoud, als om de mogelijkheid voor een lening voor bedrijfskapitaal bij liquiditeitsproblemen. Het kabinet vindt het daarom wenselijk enkele voorwaarden aan te passen, waarbij rekenschap wordt gegeven aan de gevolgen voor de uitvoering. Ik licht de aanpassingen in de nieuwe “Tozo 2”, die per 1 juni in werking treedt, kort toe. Voor meer informatie verwijs ik u naar de kamerbrief en de ministeriële regeling.
Verlenging met vier maanden tot uiterlijk eind september
Tot en met 30 september kunnen ondernemers de uitkering levensonderhoud en de lening bedrijfskapitaal aanvragen. De uitkering levensonderhoud kan maximaal vier maanden worden toegekend tot en met uiterlijk 30 september. Zowel ondernemers die al een Tozo 1 uitkering hebben gekregen, als nieuwe ondernemers kunnen een aanvraag doen. Mensen met een lopende Tozo 1 uitkering levensonderhoud kunnen met gebruikmaking van een mutatieformulier hun aanvraag verlengen. Dit draagt niet alleen bij aan verminderde belasting van de uitvoering, maar ook aan beperking van de administratieve lasten bij de ondernemer.
Voor de lening bedrijfskapitaal geldt een maximumbedrag van € 10.157,-. Mensen die in de periode 1 maart – 31 mei een aanvraag hebben gedaan die lager is dan het maximumbedrag kunnen een aanvullende lening aanvragen tot het maximum van € 10.157,-. Deze lening kan voor een deel van de ondernemers belangrijk zijn om door de crisis te komen. Ik krijg evenwel signalen dat sommige gemeenten deze mogelijkheid niet onder de aandacht brengen. Ik wil gemeenten vragen ook over deze mogelijkheid te communiceren.
Toevoeging partnerinkomenstoets op basis van verklaring bij uitkering levensonderhoud
De Tozo 2 uitkering levensonderhoud bevat een partnerinkomenstoets. Huishoudens met een inkomen boven het sociaal minimum zullen onder Tozo 2 geen aanspraak meer kunnen maken op een tegemoetkoming in het levensonderhoud. Op deze manier wordt de ondersteuning voor levensonderhoud meer gericht op de huishoudens waar die ondersteuning het meeste nodig is. Om een snelle uitvoering te waarborgen mag de gemeente bij een aanvraag voor Tozo 2 uitgaan van de verklaring van beide partners dat er sprake is van een gezamenlijk inkomen dat onder het sociaal minimum ligt en een verklaring over de hoogte van het inkomen van beide partners. Het inkomen van ondernemer en partner wordt vervolgens aangevuld tot het sociaal minimum. Ook voor Tozo 2 geldt een inlichtingenplicht en kan achteraf getoetst worden.
Geen bedrijfskapitaal bij faillissement/surseance van betaling
Daarnaast worden ondernemers bij aanvraag van een lening bedrijfskapitaal gevraagd om te verklaren dat er geen sprake is van surseance van betaling of een staat van faillissement. De reden hiervoor is dat het kabinet het ongewenst vindt dat het geld wordt uitgeleend aan bedrijven waarvan vrijwel zeker is dat er geen toekomst is. De gemeente mag ook hier uitgaan van de verklaring.
De aanpassing van de Tozo vergt veranderingen in het uitvoeringsproces van gemeenten. Om gemeenten daarbij te ondersteunen is in samenwerking tussen VNG, Divosa en SZW en gemeenten een Toolkit Tozo 2 ontwikkeld. Deze bevat een modelmutatieformulier, een modelaanvraagformulier, een handreiking, modelbrieven- en beschikkingen en een modeltekst voor op de website. Deze producten, die overeenkomen met de inhoud van de ministeriële regeling, kunt u vinden op de websites van VNG en Divosa.