Toelichting op de Tweede Kamerbrief en opdracht aan Fiom
In een online bijeenkomst op 24 maart jl. hebben geïnteresseerde belangenorganisaties een toelichting gekregen op het besluit van de minister voor Rechtsbescherming om de haalbaarheid van en de randvoorwaarden voor plaatsing van het expertisecentrum interlandelijke adoptie bij Fiom, te verkennen.
Fiom heeft al veel expertise in huis als het gaat om zoektochten, psychosociale hulp, vragen rond identiteit en afstamming én toegang tot dossiers en afstammingsinformatie. Ook is de organisatie het meest algemene en bekende aanspreekpunt als het gaat om adoptie.
Belangrijke voorwaarden voor de bestuurlijke inbedding bij Fiom zijn dat het expertisecentrum een eigenstandige en herkenbare positie krijgt, dienstverlening van hoge kwaliteit biedt en hiervoor een stevige kennisbasis heeft. Bovendien moeten ervaringsdeskundigen en experts een duidelijke stem hebben in wat het expertisecentrum gaat doen en hoe. Fiom gaat hiervoor een plan van aanpak schrijven, dat begin mei moet worden opgeleverd.
Ellen Giepmans, directeur Fiom: “We hebben begrip voor het feit dat breed draagvlak voor positionering bij Fiom niet gegeven is, maar vanuit de verantwoordelijkheid die wij voelen willen we serieus naar het verzoek van de minister kijken. De uitkomsten van de eerdere en komende bijeenkomsten zijn de bouwstenen voor het expertisecentrum en Fiom wil met belangengroepen blijven optrekken om écht van betekenis te zijn voor geadopteerden, adoptieouders, gezinsleden en geboorteouders. Fiom ziet zichzelf dan ook niet als bepaler, maar wil op basis van de inhoud een vorm vinden voor gezamenlijke verantwoordelijkheid.”