Voor het ondersteunen van zoektochten door het expertisecentrum werd de oproep gedaan om vooral aan te sluiten bij wat er al is en extra ondersteuning te bieden waar dat nodig is. Ook werd daarbij de wens geuit om vanuit het centrum te investeren in bestaande organisaties zodat zij beter kunnen ondersteunen bij zoektochten.
Het expertisecentrum kan een centraal loket zijn en zorgen voor actieve en betrokken begeleiding, zodat mensen niet “van het kastje naar de muur” worden gestuurd.
Kansen liggen er met actieve inzet door de overheid in het buitenland, die ook deuren kan openen. Het centrum kan investeren in contacten met ambassades en overheidsfunctionarissen in landen van herkomst. En waar dat zinvol is, samen met de inzet van geadopteerden zelf of belangenorganisaties, meer resultaat boeken. De aanpak hiervan zal per land verschillen en vraagt dan om maatwerk.
Verder is er behoefte aan informatie en advies over het gebruik van DNA-databanken. Het idee is om gebruik te maken van bestaande internationale databases vanwege het grotere bereik. Vraag daarbij is wel hoe de privacy en veiligheid van gegevens wordt gewaarborgd. Tot slot is het van belang dat het expertisecentrum ook realistisch en eerlijk is over de haalbaarheid van een zoektocht en de verwachtingen die mensen hierover kunnen hebben.