“Wij ondersteunen zorgorganisaties om de verduurzaming vooruit te helpen”
Vier groene vragen aan Anja van Balen, Sector Banker Zorg bij ABN AMRO.
Wat betekent de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 voor de banken?
“De banken hebben allemaal de Green Deal ondertekend. Banken willen zorginstellingen helpe als langdurige financiële partner in het realiseren van toekomstbestendige en duurzame zorg. Niet alleen kunnen banken kennis en netwerken delen op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid en digitalisering; ook kunnen zij passende financieringsoplossingen aanbieden.
Banken verwachten daarnaast dat afspraken die gemaakt zijn in de Green Deal terug te zien in duurzame verslaglegging. Naast de Green Deal, is voor het bedrijfsleven de CSRD als duurzame rapportage eis opgelegd. De kunst is om de afspraken uit de Green Deal goed te vervatten in een rapportage die lijkt op CSRD-rapportage, zodat de banken de vorderingen goed met elkaar kunnen vergelijken. De Green Deal is vanuit dit oogpunt een goede leidraad om de belangrijke onderwerpen voor de duurzame rapportage te benoemen. Uiteindelijk zullen de afspraken uit de Green Deal zich ook vertalen naar kredietvoorwaarden, maar zo ver zijn we nog niet.”
Wat doet ABN AMRO zelf om de zorg te verduurzamen?
“Wij ondersteunen zorgorganisaties om de verduurzaming vooruit te helpen. Zo financieren we nieuwe zorginitiatieven en duurzame panden die tot stand komen via samenwerking tussen verschillende partijen. We hebben als ABN AMRO ter ondersteuning van alle moeite die zorgorganisaties doen om afval te verminderen een ‘transitieleningafval’ ontwikkeld. Klanten kunnen korting krijgen op een willekeurige financiering als er afvalreductiedoelen behaald worden.
Naast meekijken met de zorg hebben we een subsidiedesk opgericht om de organisaties bij te staan in het verkrijgen van subsidie bij het verduurzamen van hun panden. De afgelopen jaren hebben we al een aantal organisaties succesvol bijgestaan in het proces om een DUMAVA-subsidie te krijgen.”
Hoe vertaal je de duurzame ambities naar het eigen leven?
“Voor mij betekent het in het kort: alles de helft. En ik moet eerlijk zijn, het is lastig. De prullenbak van mij is al veel leger, maar dat is 20% verandering in gedrag wat nauwelijks offers vroeg. Ik gebruik bijvoorbeeld geen koffiecupjes meer, maar heb een bonenmachine aangeschaft. De volgende 30% is lastiger, dat betekent echt een verandering van gedrag.
Bij de natuur heb ik ook gemerkt dat alles wat je doet onmiddellijk effect heeft. Ik heb mij een jaar gefocust op bloeiende dahlia’s en flink wat slakkenkorrels daar tegenaan gegooid en weg was het bodemleven. En de dahlia’s bloeiden nog steeds niet… Vervolgens ben ik nu al twee jaar bezig om het evenwicht weer te herstellen door allemaal inheemse planten neer te zetten. We hebben dus wel iets te doen en moeten echt inzetten op het voorkomen van schade.”
Ben je positief over de komende jaren?
“Ja, zeker wel! Ik zie dat alle organisaties doordrongen zijn van de noodzaak om ook goed voor de planeet en de samenleving te zorgen. Het vastleggen in de planning en control cyclus is nog wel een horde om te nemen, maar ook dat gaat zeker goedkomen.”