Ondertekening Green Deal Samen werken aan duurzame zorg op 4 november 2022 - nieuwsbrief
Beeld: ©Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbrief Duurzaamheid en Gezondheid - juni 2024

In de nieuwsbrief Duurzaamheid en Gezondheid staan ontwikkelingen rondom het verduurzamen van (publieke) zorg en welzijn centraal. De nieuwsbrief is een productie van het programma Duurzaamheid en Gezondheid in samenwerking met verschillende overkoepelende organisaties uit de zorg betrokken bij de Green Deal Samen werken aan Duurzame Zorg. 

Duurzame initiatieven, ontwikkelingen en evenementen kunnen gedeeld worden met de redactie via duurzamezorg@minvws.nl.

“Wij ondersteunen zorgorganisaties om de verduurzaming vooruit te helpen”

Vier groene vragen aan Anja van Balen, Sector Banker Zorg bij ABN AMRO.

Wat betekent de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 voor de banken?

“De banken hebben allemaal de Green Deal ondertekend. Banken willen zorginstellingen helpe als langdurige financiële partner in het realiseren van toekomstbestendige en duurzame zorg. Niet alleen kunnen banken kennis en netwerken delen op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid en digitalisering; ook kunnen zij passende financieringsoplossingen aanbieden.

Banken verwachten daarnaast dat afspraken die gemaakt zijn in de Green Deal terug te zien in duurzame verslaglegging. Naast de Green Deal, is voor het bedrijfsleven de CSRD als duurzame rapportage eis opgelegd. De kunst is om de afspraken uit de Green Deal goed te vervatten in een rapportage die lijkt op CSRD-rapportage, zodat de banken de vorderingen goed met elkaar kunnen vergelijken. De Green Deal is vanuit dit oogpunt een goede leidraad om de belangrijke onderwerpen voor de duurzame rapportage te benoemen. Uiteindelijk zullen de afspraken uit de Green Deal zich ook vertalen naar kredietvoorwaarden, maar zo ver zijn we nog niet.”

Wat doet ABN AMRO zelf om de zorg te verduurzamen?

“Wij ondersteunen zorgorganisaties om de verduurzaming vooruit te helpen. Zo financieren we nieuwe zorginitiatieven en duurzame panden die tot stand komen via samenwerking tussen verschillende partijen. We hebben als ABN AMRO ter ondersteuning van alle moeite die zorgorganisaties doen om afval te verminderen een ‘transitieleningafval’ ontwikkeld. Klanten kunnen korting krijgen op een willekeurige financiering als er afvalreductiedoelen behaald worden.

Naast meekijken met de zorg hebben we een subsidiedesk opgericht om de organisaties bij te staan in het verkrijgen van subsidie bij het verduurzamen van hun panden. De afgelopen jaren hebben we al een aantal organisaties succesvol bijgestaan in het proces om een DUMAVA-subsidie te krijgen.”

Hoe vertaal je de duurzame ambities naar het eigen leven?

“Voor mij betekent het in het kort: alles de helft. En ik moet eerlijk zijn, het is lastig. De prullenbak van mij is al veel leger, maar dat is 20% verandering in gedrag wat nauwelijks offers vroeg. Ik gebruik bijvoorbeeld geen koffiecupjes meer, maar heb een bonenmachine aangeschaft. De volgende 30% is lastiger, dat betekent echt een verandering van gedrag.

Bij de natuur heb ik ook gemerkt dat alles wat je doet onmiddellijk effect heeft. Ik heb mij een jaar gefocust op bloeiende dahlia’s en flink wat slakkenkorrels daar tegenaan gegooid en weg was het bodemleven. En de dahlia’s bloeiden nog steeds niet… Vervolgens ben ik nu al twee jaar bezig om het evenwicht weer te herstellen door allemaal inheemse planten neer te zetten. We hebben dus wel iets te doen en moeten echt inzetten op het voorkomen van schade.”

Ben je positief over de komende jaren?

“Ja, zeker wel! Ik zie dat alle organisaties doordrongen zijn van de noodzaak om ook goed voor de planeet en de samenleving te zorgen. Het vastleggen in de planning en control cyclus is nog wel een horde om te nemen, maar ook dat gaat zeker goedkomen.”

Beeld: Hannie Verhoeven

De Green Team routekaart: het stappenplan voor jouw Green Team

De Green Team routekaart biedt een beknopt en duidelijk pad voor Green Teams in ziekenhuizen, umc’s en zorginstellingen. Of je nu een zorgverlener, medewerker, onderzoeker of student bent, met deze routekaart weet je welke stappen je kunt zetten bij het realiseren van jouw duurzaamheidsdoelen. Lees hier meer.

Beeld: Maaike Hartjes

Visiedocument onderwijs helpt umc’s verduurzamen

Het document 'Planetaire gezondheid in de umc-opleidingen' is er ter inspiratie om studenten de juiste competenties met betrekking tot planetaire gezondheid mee te geven in het onderwijs. Het visiedocument biedt een handreiking met praktijkvoorbeelden voor alle zorg gerelateerde opleidingen. Lees hier meer.

WHA-resolutie klimaatverandering en gezondheid aangenomen

Tijdens de World Health Assembly van de World Health Organization vorige week is de resolutie over klimaatverandering en gezondheid, ingediend door Nederland en Peru, aangenomen. Met deze resolutie wordt de WHO gevraagd een wereldwijd actieplan op te stellen voor klimaatverandering en gezondheid, en worden lidstaten opgeroepen om zich beter voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering (zoals overstromingen, verspreiding van ziekten en hittestress) en het tegelijkertijd verduurzamen van de zorg.

Beeld: Ministerie van VWS

Ecologische voetafdruk Erasmus MC in kaart gebracht

Het Erasmus MC heeft als een van de eerste ziekenhuizen zijn ecologische voetafdruk uit de hele keten in kaart gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 60% van de CO2-voetafdruk van het Erasmus MC voortkomt uit de inkoop van goederen en diensten. De inkoop van medicijnen is daarbij de grootste vervuiler, gevolgd door de inkoop van medische materialen, zoals verbandmiddelen en naalden.

Het ziekenhuis heeft een overzicht gemaakt van de CO2-uitstoot van de ingekochte goederen en diensten per afdeling en ziekenhuisthema. Lees hier meer over de uitkomsten.

Beeld: Ministerie van VWS

Groen voorbeeld: Radboudumc stoot 63% minder gas uit dan in 1998

Het Radboudumc is erin geslaagd 63% minder gas uit te stoten dan in het jaar 1998. In 2030 wil het ziekenhuis betreft gas en elektra energieneutraal zijn. Dit willen ze bereiken door zoveel mogelijk duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen te gebruiken, maar ook door te kijken naar een andere manier van werken. Zo hebben ze de diepvriezers – waarin medische monsters op -80 graden bewaard worden – met 10 graden verhoogd en oude vriezers uitgezet. Dit verlaagt het energiegebruik met een kwart.

Omroep Gelderland heeft meerdere groene voorbeelden uitgelicht in de regio. Lees het artikel hier.

Groen voorbeeld: Het ‘Samen koken’ kookboekje van ouderenzorginstelling Warande

Alle afdelingen van de Warande locatie in Heerewegen koken eenmaal per week vers en vegetarisch met behulp van een mobiele keuken. Dit bespaart kosten, bewoners hebben minder tot geen drinkvoeding of bijvoeding meer nodig, bewoners eten beter en er kan worden ingespeeld op wat de bewoners die dag graag willen eten. Lees hier meer en download het kookboekje.

Overal in Nederland wordt de zorg vergroend. Bekijk verschillende praktijkvoorbeelden op het initiatievenplatform van de Groene Zorg Alliantie, of via de kennisbank van Expertisecentrum Verduurzaming Zorg.

Beeld: Warande

Wist je dat?

Wist je dat RALPH (Return All Leftover Pharmaceuticals) de Vis afgelopen weken was onderbracht binnen het ministerie van VWS? Ralph – symbool voor de impact die medicijnafval heeft op onze omgeving en gezondheid - is op zoek naar een nieuwe woonplek. Ben jij de nieuwe tijdelijke eigenaar of ken jij iemand met een mooie plek? Mail naar duurzamezorg@minvws.nl.

Beeld: Sjoerd van der Hucht

Agenda

Documenten & Downloads