“Als UMC hebben we de plicht om voorloper te zijn”
Het Radboudumc opent op 29 september officieel haar nieuwe duurzame hoofdgebouw. “Dit gebouw maakt ons een van de meest duurzame ziekenhuizen van West Europa”, vertelt Bertine Lahuis, voorzitter van de Raad van Bestuur bij het Radboudumc. “Dat duurzame zit overigens niet alleen in het bouwen van een duurzaam ziekenhuis, maar ook in ons brede beleid rondom duurzame zorg. Dat beleid richt zich op 3 pijlers: preventie en leefstijl, mens en milieu en zinnige zorg. Ik hoop dat we maar voor korte duur de meest duurzame zijn in West Europa, want dat betekent dat we met elkaar grote stappen op het gebied van duuraamheid.”
"Verduurzaming van de zorg is een opdracht die we allemaal in de zorg moeten voelen. Wij allemaal zijn verantwoordelijk voor deze grote opgave,” vindt Bertine. Voor de universitaire medische centra (UMC’s) ziet ze een belangrijke rol: “Als kennisinstelling en grote organisatie met meer mogelijkheden, heeft een UMC de plicht om voorloper te zijn voor de rest van de sector. Het is onze taak om onze kennis uit onderzoek en ervaring, samen met de regiopartners, te delen. Ook buiten de UMC’s.”
‘Penny wise, pound foolish’: een uitspraak die Bertine regelmatig doet als het gaat om investeren in verduurzaming: “Kijk bijvoorbeeld naar het vastgoed. Dat is echt een enorme energieslurper. De keuze voor korte-termijn en goedkoop tegenover lange-termijn en duurzaam is er eentje die we als boemerang terugkrijgen. De investeringskosten zijn vaak niet op te brengen door de zorg, maar de gecreëerde milieuproblemen leiden direct en indirect tot gezondheidsproblemen. Dat moeten we niet willen en dus voorkomen.”
Daarom vindt Bertine dat de zorg, zowel binnen als buiten Den Haag, de signalen over gezondheidsrisico’s vanuit andere sectoren moet afgeven. “Health in all policies, dat is mijn streven. Het kan niet zo zijn dat we een ministerie van VWS hebben dat zich niet kwaad maakt of bemoeit met beleid van andere ministeries dat negatieve impact heeft op het klimaat en daarmee de zorg. Denk aan beleid over pesticiden in de landbouw, of de huidige stikstofdiscussie.” Bertine heeft onder andere deze boodschap meegenomen tijdens de gesprekken over het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en tijdens de overleggen in de regiegroep Green Deal Duurzame Zorg waar zij lid van is namens de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU).
Bertine Lahuis is voorzitter van de Raad van Bestuur bij het Radboudumc. Opgeleid als medisch specialist, kwam ze via de kinderpsychiatrie 13 jaar geleden in de bestuurlijke functies terecht binnen de zorg. Ze is nu 4,5 jaar bestuurder bij het Radboudumc.